سال گذشته بیش از ۱۰۰ هزار فیلتر نانویی تولید یک شرکت ایرانی در خودروهای داخلی مورداستفاده قرار گرفته است. به اعتقاد مدیرعامل این در صورتی که تمام ظرفیت خط تولید این شرکت وارد بازار شود، سالانه صد میلیون لیتر در مصرف سوخت و ده هزار میلیارد ریال در بخش مقابله با آلودگی هوا صرفهجویی خواهد شد.
به گزارش صنایع پلاستیک، این شرکت که به نام فرانگر شرق شناخته می شود، به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فیلترهای صنعتی خودروهای سبک، موفق به تولید فیلترهوای خودرو حاوی نانوالیاف PAN شده است.
کاربرد الیاف پلیمری در فیلترها:
در فیلترهای جدید تولید این شرکت ، یک لایه نازک از الیاف پلیمری روی کاغذ فیلتر قرار میگیرد تا توانایی فیلتراسیون به میزان چشمگیری افزایش یابد. به دلیل وجود نانوالیاف، ذرات موجود در هوا حتی در مقیاس نانومتری در فیلتر گرفتار شده و میزان آلایندگی به حداقل میرسد.
شاهپور پیروزی، مدیرعامل شرکت مذکور درباره مزیتهای این فیلترها میگوید: «فیلترهایی نانویی جدید به دلیل بهرهمندی از فناوری نانو الیاف پلیمری توانایی فیلتراسیون بالاتری نسبت به فیلترهای رایج دارند بنابراین استفاده از آنها به کاهش ۲۰ درصدی آلودگی هوا کمک میکند. همچنین این فیلترها توانایی کاهش مصرف سوخت را نیز دارا بوده و میتوانند بین ۵ تا ۱۵ درصد مصرف سوخت را کاهش دهند. در نتیجه استفاده از فیلترهای نانویی میتواند کاهش آلایندگی و مصرف سوخت را برای مصرفکننده درپی داشته باشد.»
وی همچنین مدعی شد: «اگر تنها ۲۵ درصد از خودروهای داخلی به این فیلترهای جدید دارای نانو الیاف پلیمری مجهز شوند، صد میلیون لیتر در مصرف سوخت و یکصدهزار میلیارد ریال در بخش مقابله با آلودگی هوا در طی یکسال صرفهجویی خواهد شد. ظرفیت تولید شرکت فرانگار شرق جهت تامین فیلترهای پلیمری معادل سالانه ۲۵ درصد از کل خودروهای داخلیست.» به عبارت دیگر، چهار سال طول خواهد کشید تا این شرکت برای تمام خودروهای کشور، فیلترهای هوا با نانو الیاف پلیمری تولید نماید.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان، در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر چه خودروهایی از این فیلترها میتوانند استفاده کنند، میگوید: «فیلترهای نانویی که در حال حاضر تولید میشوند قابلیت استفاده در بیشتر خودروهای داخلی نظیر پراید، سمند، انواع پژو، تندر، زانتیا و مگان را دارا هستند. هرچند به دلیل مشکلات همکاری با خودروسازان، در حال حاضر این فیلترها به صورت مستقیم به بازار عرضه شده و ما فروشی به شرکتهای خودروساز نداشتهایم. در سال گذشته بیش از ۱۰۰ هزار فیلتر نانویی به بازار عرضه شده است.»
مهندس پیروزی صادرات را یکی از محورهای اصلی شرکت متبوعش میداند به طوری که از ابتدای کار مبنا بر صادرات محصولات نانویی بوده و حتی کیفیت تولید و نوع بستهبندیهای انجام شده منطبق با نیازهای صادراتی بوده اما به دلیل مشکلاتی نظیر فقدان نقدینگی کافی و همچنین دشواریهای انتقال ارز، شرکت فرانگار شرق هنوز در بخش صادرات فعال نشده است.
وی درباره فناوری ساخت این فیلترهای نانویی میگوید: «در این فیلترها از نانوالیاف پلیمری استفاده میشود، در حال حاضر ما به فناوری جدیدی برای ساخت نانوالیاف دست پیدا کردهایم که در آن نانوالیاف با نانوذرات ترکیب شده و موجب ارتقاء کیفی محصولات فیلتر میشود. این فناوری در حال دریافت مجوزهای لازم برای تجاریسازی است.»
مهندس پیروزی امیدوار است که با توسعه فناوری فیلترهای نانویی، مصرف سوخت در سطح کشور کاهش یافته و سهم خودروها در آلایندگی هوا به ویژه در فصلهای سرد سال کاهش یابد.