به گزارش صنایع پلاستیک، در حالی که بسیاری از کارشناسان در مورد آینده صنعت پلاستیک و به صورت کلی صنعت پتروشیمی جهان هشدار می دادند، گروهی از کارشناسان در یک نشست تخصصی در آسیا-اقیانوسیه، از حفظ و افزایش تقاضا برای محصولات پلیمری تولید شده از مواد بازیافتی! در آینده و حفظ جایگاه صنعت پلاستیک و پتروشیمی، با تغییر رویکرد خبر می دهند.
کارشناسان صنعت نفت و گاز در یکی از میزگردهای کنفرانس سالانه نفت آسیا-اقیانوسیه موسوم به APPEC 2020 اعلام کردند که افزایش تقاضای جهانی برای محصولات پتروشیمی همچنان ادامه خواهد یافت اما به دلیل استفاده بیشتر از مواد بازیافتی به عنوان ماده اولیه، به نظر میرسد این بخش در زمینه دریافت خوراک نتواند کمک شایانی به صنایع بالادستی نفت و گاز کند. به بیان ساده تر، به نظر نمی رسد در دهه های آتی مواد پلیمری جدیدی مشتق منابع هیدروکربوری وارد این چرخه تولید شوند و بیشتر محصولات و مصنوعات پلیمری با استفاده از مواد اولیه بازیافت شده از محصولات مصرف شده، تولید خواهند گردید.
ماریا ویکتوریا زینگونی، مدیر بخش بازرگانی و مواد شیمیایی و رئیس واحد برق و گاز شرکت اسپانیایی رپسول در این باره گفت: تقاضای برای محصولات پتروشیمی در دهههای آینده ادامه مییابد و ما در آینده نزدیک شاهد اوج مصرف نخواهیم بود.
با این اوصاف، کارشناسان صنعت پتروشیمی بر این باورند که نحوه تولید پتروشیمیها در آینده به طور چشمگیری تغییر میکند و آنها برای تامین خوراک خود پشتیبانی محدودی از بخش بالادست نفت خواهند داشت.
مایکل اسپیتزبارت، معاون امور نفت خام و مدیریت ریسک شرکت اتریشی اوماموی گفت: امروز، ما دارای نسبت مواد اولیه سوختهای فسیلی حدود ۹۸ درصد هستیم ، بنابراین تقریبا همه مواد اولیه صنعت پتروشیمی از منابع جدید تأمین می شود.
وی ادامه داد: بیگمان مواد اولیه بازیافتی بیشتری به زنجیره ارزش وارد میشود. مطالعات انجام شده توسط مشاوران برآورد میکنند که این نسبت در بلندمدت به ۶۰ درصد میرسد، بنابراین بیشک روند باید به سمت اقتصاد چرخشی باشد.
اصولا هر آنچه در نمایشگاه K دوسلدورف به عنوان تم، شعار یا هدف نماشگاه انتخاب شود، بی شک روند آتی صنعت پلاستیک را رقم خواهد زد. امسال نیز، نمایشگاه دوسلدورف، با تکیه بر اهداف اقتصاد چرخشی، با محوریت بازیافت مواد پلاستیکی و استفاده دوباره از آنها به عنوان مواد اولیه تکلیف آینده صنعت پلاستیک را یکسره کرد و انواع و اقسام ابدعات و اختراعات در زمینه های گوناگون، از زیست پلیمرها گرفته، تا دستگاههای بازیافت، افزودنی هایی که به کیفیت مواد بازیافتی می افزایند و دستگاهها و ماشین آلات متناسب فرآیند با این مواد و …. در این نمایشگاه به نمایش درآمد.
از همان زمان مشخص بود، که در دهه های آتی، تقاضای پلاستیک به علت ایجاد استاندارد بالاتر زندگی برای انسانها، نمی تواند مقطعی و گذرا باشد و تقاضایی بلند مدت خواهد بود، اما ما دیگر سر و کار زیادی با پلیمرهای مشتق نفتی نخواهیم داشت، و منابع جدیدی هیدروکربوری وارد چرخه اقتصاد چرخشی نخواهند شد و با بسته شدن حلقه بازیافت، بیشتر محصولات و مصنوعات آتی پلیمری در دهه های آتی، یا از جنس پلیمرهایی هستند که از بازیافت حاصل شده اند و دوباره مورد فرآیند قرار گرفته اند و یا در زمره پلیمرهای زیستی هستند که آنها نیز بازاری رو به توسعه دارند.
این برای کشور ما یک خبر ناخوشایندست. چرا که ما در این سالها نتوانستیم از ثروت های نفتی مان به خوبی استفاده کنیم، و بسیاری از کارشناسان دلخوش کرده بودند که این یک مزیت برای ما بوده است که بخشی عمده از نفت و گازمان حفظ شده و در قالب سوخت به فروش نرفته است، چه اینکه آیندگان با ارزش افزوده بیشتر، آنها را در قالب مواد پلیمری و محصولات شیمیایی به فروش خواهند رساند. برخی که پیشتر می رفتند و با رویابافی بیشتر، ایران قلب صنایع پایین دستی معرفی کرده و منابع هیدروکربوری مان را خوراکِ این صنایع در نظر می گرفتند و ایران ” چین صنعت پلاستیک جهان” می پنداشتند! اما این عزیزان، هیچ یک متوجه حرکت جهان به سمت اقتصاد سبز و عاری از کربن نشده بودند، یا اگر هم شده بودند در جدیت غربی ها در جایگزین کردن این اقتصاد که حالا تحت عنوان اقتصادی چرخشی شناخته می شود، به جای اقتصاد خطی کربن بنیاد تردید و تشکیک داشتند. حال، باید به انتظار نشست و نظاره کرد که چطور گام به گام جهان از شرایط فعلی در صنایع پتروشیمی دور خواهد شد و متاسفانه ما هنوز در کشورمان به دنبال افتتاح و راه اندازی طرح های متانول ساز هستیم!!!
آنچه مشخص است، پلاستیک بخشی لایینفک از زندگی بشر شده است، فقط حالا راه تامین مواد اولیه پلیمری به جای تخریب محیط زیست، همگام محیط زیست شده است و این مساله همانطور که اندک اندک ما را از سیطره تامین سوخت توسط منابع هیدروکربوری مان به کنار زد، در صنعت پتروشیمی نیز به انزوا خواهد کشاند، مگر اینکه از همین امروز، با باوری عمیق نسبت به اهداف اقتصاد چرخشی، اصول آن و در راس آنها، بازیافت را به عنوان یک اصل پذیرفته و بعد برای انتقال تکنولوژی و فرهنگ سازی مناسب در این زمینه بکوشیم!! خیلی ساده است، همانطور که صنعت حمل و نقل می رود تا سوخت های فسیلی را به کتابهای تاریخ تحویل دهد، و سوخت های سبز جایگزین را مورد استفاده قرار دهد، صنعت پلاستیک آینده نیز، به جای نفت و گاز، بازیافت را جایگزین خواهد کرد و چرخه عمر پلیمرها را خواهد افزود.
بخشی از این خبر نیپنا گرفته شده و با افزودن مطالبی به آن منتشر گردیده است.