به گزارش صنایع پلاستیک، به نظر می رسد که پس از چندین و چند هفته، بالاخره روند نزولی قیمت های پایه در ایران متوقف شده و قیمت ها روندی صعودی به خود بگیرند. این موضوع که چندان هم دور ازذهن نبود، در جهش افسانه ای حجم مبادلات پلیمرها در هفته گذشته بی تاثیر نبود.
از زمانی که مشخص شد که حمله پهبادی منسوب به حوثی های یمن، نیمی از تولیدات آرامکوی سعودی را با اختلال مواجه کرده است، و آرامکو از پتروشیمی هایی که مشتری پروپان، متان، اتان و … خود هستند، خواسته است که در تقاضای خود کاهشی تا ۵۰ درصد اعمال نمایند، انتظار کاهش تولید و در نتیجه عرضه و افزایش قیمت ها بسیار بالا بود.
به ویژه اینکه پتروشیمی های شرق و جنوب شرقی آسیا که به صورت سنتی مشتریان تهران بودند، پس ازاعمال دور جدید تحریم ها، خود را به نفت و فرآورده های نفتی سعودی هر چه بیشتر وابسته کرده بودند، لذا کاهش میزان خوراک آنها امری قطعی بود. در همین راستا، این هفته قیمت انواع خوراکها افزایشی بوده است. اتیلن ۳.۸ و پروپیلن ۱.۷ درصدد افزایش قیمت را تجربه کرده اند. در نتیجه جای تعجب نیست که فرآورده های آنها نیز با افزایش قیمت مواجه باشند. هر چند بوتادین در این هفته به طور متوسط یک درصد با افت قیمت مواجه شد.
با توجه به اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت دلار نیمایی نسبت به هفته گذشته تقریبا ثبات دارد و تنها ۱۲ تومان افزایش یافته است، تغییرات قیمت های جهانی به عنوان دومین فاکتور، نقش مهمی درتعیین قیمت های پایه خواهد داشت.
با توجه به شرایط پیش آمده، انواع پلی اتیلن در بازارهای شرق، جنوب شرقی و شرق آسیا با افزایش مواجه شدند. بیشترین میزان افزایش قیمت در این گروه کالایی با ۳.۳ درصد به پلی اتیلن سنگین فیلم عرضه شده در بازار جنوب آسیا تعلق دارد. همچنین اکثر گریدهای دیگر گروه پلی اتیلن ها، خاصه پلی اتیلن های سنگین با افزایشی بیش از ۲.۳ درصد در هر سه بازار شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا مواجه بوده اند. در نتیجه، انتظار شد بیش از دو درصدی برای گروه کالایی پلی اتیلن {چه سبک و چه سنگین } چندان دور از ذهن نیست.
در مورد پلی پروپیلن ها، با وجود اینکه قیمت پروپیلن نسبت به قیمت اتیلن کمتر افزایش یافته است، شاهد افزایش شدید قیمت هستیم که نکته جالبی است. احتمالا این موضوع به جذابیت این کالاها و تولید کمتر آنها باز می گردد که علی رغم خوراک ارزانتر، درصد افزایش قیمت در این گروه بیشتر از گروه پلی اتیلن ها بوده است.
در میان بازارهای گوناگون هم بیشترین میزان رشد، به بازار شرق آسیا تعلق دارد. در این بازار پلی پروپیلن نساجی ۶.۲ درصد، پلی پروپیلن تزریقی ۵.۱ درصد، پلی پروپیلن فیلم ۵ درصد و پلی پروپیلن شیمیایی ۶ درصد رشد قیمت را ثبت کرده اند.
بازار جنوب شرقی آسیا با رشدی در حدود ۳.۵ تا ۴ درصد برای انواع پلی پروپیلن ها، در جایگاه دوم بیشترین رشد در این کالا در هفته گذشته را از آن خود کرده است. در بازار جنوب آسیا هم انواع پلی پروپیلن در بازه ۳.۳ تا ۴ درصد افزایش قیمت داشته است. در نتیجه انتظار می رود، فردا قیمت های انواع پلی پروپیلن بیش از سایر گریدها افزایش یابد.
پلی استارین معمولی و مقاوم به ترتیب با میانگین ۱.۶ و ۲ درصد افزایش قیمت در بازارهای شرق و جنوب شرق آسیا، کمتر از انواع پلی اتیلن ها و پلی پروپیلن ها با جهش قیمت مواجه شدند. اما میزان رشد ABS یا اکریلونیتریل بوتادین استایرن نیز در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا حدودا ۴.۵ درصد بوده است. این موضوع با توجه به کاهش یک درصدی قیمت خوراک بوتادین بسیار جالب توجه می نماید.
در بازار خاورمیانه، پلی اتیلن سنگین ۰.۹ درصد، پلی اتیلن سبک ۱.۴درصد، پلی اتیلن سبک خطی ۰.۲۵ درصد رشد قیمت را به ثبت رساندند که نشان می دهد بازارها، توانسته اند تا حد زیادی مدیریت شوند اما در همین منطقه بازهم انواع پلی پروپیلن رشد بسیار بیشتری را به ثبت رسانده است. پلی پروپیلن نساجی در بازار خاورمیانه با ۲.۳ درصد رشد قیمت و پلی پروپیلن شیمیایی با ۲.۹۵ درصد افزایش قیمت همراه بوده اند که حکایت از کمبود عرضه در این کالا را می دهد.
تنها گروه کالایی پی وی سی بود که این هفته روندی کاهشی داشت. این کالا در بازار شرق آسیا ۱.۱ و در بازار جنوب شرقی آُسیا ۱.۷ درصد افت قیمت را ثبت نمود و در بازار جنوب آسیا هم ثبات قیمت را تجربه نمود.
در مجموع می توان گفت، انتظار اینست که با توجه به ثبات نسبی قیمت دلار نیمایی و جهش قیمت ها پلیمرها در بازارهای جهانی، فردا در ایران نیز پس از هشت هفته متوالی که قیمت ها نسبتا یا مطلقا نزولی بود، با افزایش نسبتا زیاد قیمت های پایه مواجه باشیم. این افزایش قیمت در حالی رخ می دهد که اگر حمله به آرامکو رخ نداده بود، امروز هم مانند هفته گذشته قیمت های جهانی رو به کاهش داشتند و قیمت های پایه ایران نیز به تبعیت از این بازارها با کاهش قیمت مواجه می شد. حال باید دید این هفته وضعیت معاملات به کجا خواهد انجامید؟ با توجه به قول آرامکو به ترمیم سریع آسیب دیدگی ها، احتمالا خریداران این هفته که مصادف با ایران پلاست هم هست، دست به خرید زیادی نخواهند زد و در حد ضرورت مواد تهیه می کنند و منتظر خواهند شد تا بازار ثبات خود را بازیابد و در نتیجه احتمال افت حجم معاملات پلیمرها بسیار بالاست. این موضوع به روشنی نشان می دهد که علی رغم شادمانی اولیه از میزان معاملات این هفته پلیمرها، احتمال دارد حادثه حمله به آرامکو سبب شود که نهایتا بازار پلیمرها دیرتر از آنچه کارشناسان پیش بینی می کردند از رکود خارج شود.