به گزارش صنایع پلاستیک، با توجه به ثبات نسبی و عدم وجود نوسان جدی در قیمت میانگین دلار نیمایی، فاکتور تغییر قیمت های جهانی برای تعیین قیمت های پایه بازار ایران بسیار اهمیت می یابد. در همین راستا، و مانند هر شنبه نگاهی کلی انداخته ایم به چهار بازار شرق، جنوب شرقی، جنوب آسیا و نیز بازار خاورمیانه و تغییرات قیمتی انواع پلیمرها در این بازارها مورد واکاوی قرار داده ایم. ادامه جهش قیمت پلی اتیلن ها و ثبات قیمت پلی پروپیلن ها در بازارهای جهانی کوتاه ترین و گویاترین تحلیلی است که می توان در یک جمله از وضعیت کلی پلیمرها ارایه داد با این حال با جزییات بیشتر به تحلیل این بازارها پرداخته ایم.
قیمت های جهانی هنوز هم تحت تاثیر کاهش واقعی و فیزیکی عرضه انواع خوراکها و نیز جو روانی ناشی از حملات به زیرساخت ها و پالایشگاههای عظیم نفتی سعودیست. متاسفانه مسوولان سعودی نیز، به شفافیت در ارتباط با زمان بازگشت کامل تولیدات خود سخن نمی گویند و همین موضوع باعث شده است تا به التهابات قیمتی در بازارهای جهانی بیشتر هم دامن زده شود.
ادامه جهش قیمت پلی اتیلن ها و ثبات قیمت پلی پروپیلن ها در بازارهای جهانی
ادامه جهش قیمت گروه پلی اتیلن ها
همانطور که پیشتر مووسسه وود مکنزی پیش بینی کرده بود، در میان مدت بیشترین میزان کاهش عرضه در بین خوراک های پتروشیمی، در عرضه اتیلن خواهد بود. عربستان سعودی با صادرات سالانه بیش از ۹ میلیون تن اتیلن به پتروشیمی های شرق و جنوب شرق آسیا، یکی از بزرگترین تامین کننده این محصولات برای این پتروشیمی های آسیا و جهان به شمار می رود.بر اساس پیش بینی مووسسه وود مکنزی و دو هفته پس از حملات پهبادی حوثی های یمن، به تاسیسات نفتی سعودی، هنوز شاهد رشد قیمت انواع گریدها و انواع پلی اتیلن هستیم، در حالی که قیمت پلی پروپیلن ها به ثبات نسبی رسیده است و یا حتا کاهشی شده است و در سایر انواع پلیمرها نیز در بیشتر بازارها با کاهش قیمت مواجه بوده ایم.
همچنان که گفته شد، رشد قیمت در پلی اتیلن ها احتمالا به دلیل کاهش واقعی میزان تحویل خوراک اتیلن ها در بازارهای جهانی به شدت صعودیست. افزایش قیمتهای این هفته برای گروه کالایی پلی اتیلن ها حتا از هفته گذشته که بازار به جهت نزدیکی به زمان وقوع حمله، بیشتر ملتهب بود نیز بیشتر است. برای مثال در بازار شرق آسیا،انواع پلی اتیلن سبک خطی تا ۸.۴۴ درصد، رشد را نسبت به هفته گذشته تجربه کرده است. در بازارهای آسیای جنوب شرقی نیز، وضعیت بر همین منوالست و انواع پلی اتیلن سبک خطی تا ۸.۴۴ درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده است. در بازارهای جنوب آسیا، وضعیت اندکی بهتر ولی همچنان ملتهب است.
در بخش پلی اتیلن های سنگین نیز، وضعیت بازار، وضعیت حادیست. برای مثال پلی اتیلن سنگین تزریقی در بازارهای شرق آسیا ۶.۲ درصد، در بازار جنوب شرقی آسیا ۸.۵ درصد و در بازار جنوب آسیا ۴.۷ درصد جهش در قیمت را ثبت نموده است که حتا نسبت به هفته گذشته هم قیمت ها رشد بیشتری را تجربه کرده اند.
پلی اتیلن سنگین بادی به ترتیب در بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا با ۴.۹ و ۴.۵۵ و ۲.۲ درصد رشد مواجه شده است و شاید کمترین میزان رشد قیمت در میان گروه کالایی پلی اتیلن را پلی اتیلن فیلم به نام خود ثبت کرده است. این کالا در بازار شرق آسیا، ۲.۲ درصد و در بازار جنوب شرقی آسیا ۲.۷ درصد افزایش قیمت داشته است و تنها گریدی از خانواده پلی اتیلن است که در بازار جنوب آسیا، ثبات قیمت داشته است و تغییری را نسبت به هفته گذشته ثبت نکرده است.
با گذشت زمان بیشتر از حادثه آرامکو، تبعات ناشی از جو روانی کمتر و کمتر می شود و در عوض تبعات ناشی از کمبود واقعی خوراکست که اثر بیشتری در قیمت ها می گذارد. به نظر می رسد که همین موضوع سبب شده است تا قیمت گروه کالایی پلی اتیلن ها، در این هفته حتا نسبت به هفته گذشته با افزایش بیشتری مواجه گردد.
ثبات نسبی در بازار پلی پروپیلن ها
در گروه پلی پروپیلن ها، بازارهای جنوب شرقی آسیا و جنوب آسیا، با گذشت دو هفته از حملات آرامکو و آرام شدن فضا، به ثبات رسیدند و در بازارهای شرق آسیا حتا وضعیت از این هم فراتر رفته و انواع پلی پروپیلن ها با کاهش قیمت مواجه شده اند.
در بازار شرق آسیا، پلی پروپیلن نساجی و پلی پروپیلن تزریقی ۳.۴ درصد کاهش قیمت را تجربه کردند. این میزان کاهش باعث شد که آنها در هر تن ۳۵ دلار کاهش قیمت را نسبت به هفته گذشته ثبت نمایند. پلی پروپیلن فیلم و پلی پروپیلن شیمیایی نیز در بازار شرق آسیا با ۲.۴ درصد افت قیمت مواجه شدند که به معنای ارزان شدن ۲۵ دلاری قیمت این کالاهای پلیمری در هر تن بود.
در بازار جنوب شرقی آسیا و جنوب آسیا، انواع پلی پروپیلن ها بدون هیچ تغییر قیمتی معامله شدند و تنها در بازار جنوب شرقی آسیا پلی پروپیلن شیمیایی بود که کمتر از یک درصد کاهش (۰.۹ درصد) را به ثبت رساند و الا عدد مقابل فیلد تغییرات قیمت سایر انواع پلی پروپیلن در این دو بازار صفر بود.
پلی استایرن و ABS
در انواع پلی استایرن ها نیز، پس از یک هفته جهش قیمتی با آرامش نسبی بازار، قیمت ها دوباره وارد فاز نزولی شدند.
پلی استایرن معمولی در بازار شرق آسیا با ۰.۹ درصد افت قیمت رو به رو بود و در بازارهای جنوب شرقی آسیا ثبات کامل بر این کالا و قیمت آن حاکم بود. برای پلی استایرن مقاوم در بازار شرق آسیا، شاهد ۱.۲ درصد کاهش قیمت در معاملات بودیم و در بازارهای جنوب شرقی آسیا پلی استایرن مقاوم تا ۲.۳ درصد هم کاهش قیمت را به ثبت رساند.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS،این هفته به نسبت هفته گذشته در بازار شرق آسیا با ۰.۷ درصد کاهش و در بازار جنوب شرقی آسیا با ۱.۰۲ درصد افت قیمت مواجه بوده است.
بازار خاورمیانه و یک استثناء
در بازارهای خاورمیانه، اما اندکی شرایط متفاوتست. چرا که عربستان سعودی در این منطقه واقع شده است، اولا میزان خوراکی که برای پتروشیمی های داخلی خود کاسته است، بیش از سایر پتروشیمی های خارجی است و ثانیا جو روانی حمله به آرامکو هنوز زنده تر از اقصی نقاط دنیاست. در بازار خاورمیانه، پلی اتیلن سنگین با ۱.۵۷ درصد افزایش قیمت مواجه شده است ، همچنین پلی اتیلن سبک با ۲.۲۸ درصد رشد مواجه بوده است.
پلی اتیلن سبک خطی در بازار خاورمیانه نسبت به هفته گذشته حدودا ۴.۵ درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده است، که با توجه به کاهش خوراک اتیلن کاملا منطقی و قابل درکست.
آنچه در بازارخاورمیانه بر خلاف سایر بازارهاست و موجب تعجب کارشناسان شده است، افزایش جهشی قیمت انواع پلی پروپیلن است. پلی پروپیلن نساجی در بازار خاورمیانه با ۴ درصد و پلی پروپیلن تزریقی با ۳.۲ درصد افزایش رو به رو شده است که بر خلاف ثبات قیمت یا روند کاهشی آنها در سایر بازارهاست.
نتیجه گیری:
با توجه به اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت میانگین دلار نیمایی نسبت به یکشنبه ۳۱ شهریورماه ۲۲ تومان کاهش را تجربه کرده است، به نظر می رسد در قیمت های پایه فردا، بیشترین افزایش قیمت به گروه پلی اتیلن ها تعلق گیرد. خاصه به نظر می رسد که پلی اتیلن سبک خطی از پتانسیل بالایی برای جهش قیمت برخوردارست. در مورد انواع پلی پروپیلن، به نظر می رسد که بازار ایران به تبعیت از بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا به اندازه کاهش قیمت دلار نیمایی با کاهش رو به رو شود. همچنین به نظر می رسد که قیمت انواع پلی استایرن و ABS نیز در قیمت های پایه اعلامی فردا، هفتم مهرماه ۹۸ کاهشی باشد.
این تخمین قیمت ها البته با توجه به فرمول کشف قیمت های پایه دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی است. یعنی فرمولی که بر اساس دو فاکتور تغییر قیمت دلار نیمایی و تغییر قیمت های جهانی کار می کند. اما یک پرسش بنیادین وجود دارد، که ما در هفته گذشته هم مطرح کردیم. با توجه به اینکه میزان خوراک پتروشیمی های ایران تغییری نکرده است، و اصولا خوراک پتروشیمی های ایران بستگی و وابستگی به سعودی یا هر منبع خارجی ندارد، چه دلیلی دارد که قیمت های مواد پلیمری ما متاثر از قیمت های جهانی و شوک وارده به آنها ناشی از کاهش واقعی خوراک افزایشی باشد؟ هرچند هفته گذشته به نظر رسید که دفتر مذکور، سعی کرد تا کمترین میزان افزایش قیمت را در قیمت انواع پلیمرها لحاظ کند، اما این افزایش قیمت ناشی از روندهای جهانی، در شرایطی که بازار در حال خروج از رکودست، می تواند عاملی آسیب زا باشد و مانع خرید برخی از واحدهای تولیدی شود که با کمبود نقدینگی مواجه هستند.
به نظر می رسد، اتفاق آرامکو و نوسان شدیدی که در قیمت های جهانی ایجاد کرد، یکبار دیگر نشان داد که باید فرمول کشف قیمت های پایه مواد پلیمری در ایران تغییر کرده و بیشتر بر داده های بازار پلیمرها در داخل تکیه نماید تا اعدادی که مبین شرایط واقعی بازار ایران نیستند.