به گزارش صنایع پلاستیک، پس از حمله ارتش ترکیه به مناطق تحت کنترل نیروهای کرد سوری موسوم به YPG که با تعدادی از عشایر عرب، نیروهای سوریه دموکراتیک موسوم به SDF را تشکیل می دهند، یک جریان تحریم علیه اجناس کردی در اقلیم خودمختار کردستان به راه افتاده است. با توجه به صادرات، بیش از یک میلیاردی، انواع محصولات و مصنوعات پلاستیک ایرانی به عراق و اینکه بزرگترین رقیب ما در عراق و اقلیم کردستان عراق، کشور و بنگاههای ترکی هستند، این فرصت مغتنمی است تا از جو ایجاد شده جهت پر کردن جای خالی محصولات تحریمی استفاده نماییم. تحریم کالاهای ترک پس از حمله به سوریه؛ فرصتی برای صنایع ایران خواهد بود تا نفوذ خود را در بازار رو به رشد اقلیم کردستان توسعه دهد. به طور قطع این فرصت، کوتاه و تاریخی است و باید برای بهره برداری از آن سرعت به خرج داد. چرا که ترکیه از نفوذ سیاسی بالایی در کردستان عراق برخوردارست که قادرند، بلافاصله پس از رفع حملات به کردهای سوری، تحریم ها را مرتفع سازند. در نتیجه باید تا فرصت هست از این امکان ایجاد شده ژئوپولتیک استفاده بهینه کرد. به ویژه که بخش عمده ای از این تحریم ها، به حیطه بسته بندی های پلاستیکی هم مرتبط هستند. متاسفانه در سنوات اخیر، به دلایل گوناگون از جمله قیمت تمام شده و یا کیفیت محصول، نتوانسته ایم از پس ترک ها در رقابت تجاری در عراق بر آییم، اما حالا که کردهای عراقی تصمیم به بایکوت کامل محصولات ترکیه گرفته اند، صنعتگران ما می توانند، با خیالی آسوده بازار این کشور را در کنترل خود بگیرند و با بهبود کیفیت و کاهش حاشیه سود و قیمت، این بازار را حتا در صورت لغو تحریم نیز حفظ کنند. در ادامه گزارش کامل پایگاه خبری – تحلیلی عرب نیوز را در این رابطه مطالعه خواهید کرد که نشان می دهد که فضا تا چه میزان برای حضور کالاهای ایرانی مهیاست.
مغازه داران در اقلیم کردستان عراق در اعتراض به حمله آنکارا به نیروهای کرد در همسایه سوریه، به درخواست های فعالان برای تحریم کالاهای ترکیه ای واکنش نشان دادند. از انار گرفته تا سطل پلاستیکی ، ماست و محصولات زیبایی، عراق بیش از ۸ میلیارد دلار کالای ترک در سال از طریق شمال و ناحیه اقلیم کردستان وارد می کند.
اما فعالان در پاسخ به حمله تهاجمی دو هفته ای ترکیه علیه کردها، در شمال سوریه ، دیدگاه خود را بر این منع واردات محصولات ترک به اجرا گذاشته اند.
این حمله ده ها کشته و صدها هزار آواره برجای گذاشته است ، از جمله بیش از ۱۲۰۰۰ نفر که به بخش همسایه کرد نشین شمال عراق گریختند.
حمید بنیی، خواننده کرد عراقی و یکی از سازمان دهندگان تحریم گفت: “ما نمی توانیم در خط مقدم این مبارزه به موفقیت برسیم تا زمانیکه با اسحله به جنگ دولت ترکیه برویم. بنابراین سلاح ما تحریم کالاهای ترکیه است.”
وی به خبرگزاری فرانسه در سلیمانیه گفت: “ما به دنبال گسترش این فعالیت هستیم تا همه بخش های جامعه را شامل شود، که این یک ضربه مهلک به اقتصاد ترکیه خواهد بود.”
فعالان کرد عراقی، بروشورهایی را در بازارها توزیع کرده اند که مصرف کنندگان را ترغیب می کنند کالاهای ترکی را مصرف نکنند و به فروشندگان هم توصیه می نماید که فروش کالاهای ترکی را متوقف نمایند. آنها حتی در مورد ممنوعیت احتمالی فیلم ها و آهنگ های ترکی هم در منطقه تحقیق کرده اند.
زانا احمد ، ۲۸ ساله، در فروشگاه خود محصولات آرایشی نظیر کرم صورت، ژل و خط چشمی از مارک های ترکی ، آمریکایی و اروپایی به فروش می رساند. وی گفت: “پس از حمله ترکیه به کردهای سوریه، ما تصمیم گرفتیم که واردات کالاهای ترکیه را متوقف کنیم و سعی داریم گزینه های دیگری پیدا کنیم.”
نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردهای سوری، که در سرزمین مورد حمله ترکیه قرار دارند، از تحریم های اقلیم کردستان عراق حمایت کرده اند. مصطفی بالی سخنگوی SDF گفت: “هر پنی که برای کالاها ، محصولات و گردشگری ترکیه خرج می کنید ، به یک گلوله یا بمبی تبدیل می شود که کودکان ما را در شمال شرقی سوریه می کشد.”
اقلیم کردستان بیشتر مساحت شمال عراق را شامل می شود، و از شمال با ترکیه ۳۵۰ کیلومتر (۲۲۰ مایل) و از شرق با ایران حدود ۵۰۰ کیلومتر (۳۱۰ مایل) مرز مشترک دارد. این دو همسایه شرکای تجاری برتر عراق هستند و محصولات آنها بیشتردر بازارهای محلی عرضه می شود.
کاروان جمال، راننده ۴۵ ساله ساکن در سلیمانیه، گفت که او اکنون حتی اگر گران تر هم باشد ، کالای ایرانی را انتخاب می کند. وی به خبرگزاری فرانسوی گفت، به تازگی روغنی را خریداری کرده است که تولید ایران بوده است و از نمونه ترک هم گرانتر، اما انتخاب وی گزینه ایرانیست.
وی گفت: “متأسفانه ، لباس های ساخته شده ایرانی در بازار به اندازه لباس های ترکیه زیبا نیستند و به همان اندازه در دسترس نیستند.”
نصیر الدین محمود، که صاحب یک شرکت خرده فروشی لبنیات و بیسکویت است، گفت که این تحریم به معنای این است که “تقاضا برای محصولات ترکیه به نصف کاهش یافته است.”
محمود به خبرگزاری فرانسه گفت: “صاحبان مغازه از خرید کالاهای ترکیه خودداری می کنند و خواستار جایگزینی کالاهای ایرانی هستند یا سعی می کنند آنها را با محصولات محلی مبادله کنند.”وی افزود که می خواهد تحریم را تبدیل به سیاست رسمی شود، به طوری که شرکت های بزرگ ترکیه حق واردات خود را از دست دهند.
سیروان محمد، که رئیس اتاق بازرگانی سلیمانیه است، گفت که صاحبان مشاغل در حال ورود به دفتر وی هستند تا بپرسند که چگونه ممکن است تحت تأثیر این تحریم قرار گیرد. وی افزود: “من معتقدم که ادامه این کارزار به شرکت های ترکیه و همچنین مشاغل محلی که این کالاها را وارد منطقه می کنند صدمه می زند.”
محمد ادامه داد: کاهش میزان تولید محصولات ترکیه در بازارها بر شهروندان تأثیر نخواهد گذاشت زیرا هنوز کالاهای جایگزین از خلیج فارس، ایران و اروپا وجود دارد، علاوه بر کالاهایی که می توان از دیگر نقاط عراق تهیه کرد.
اقلیم خودمختار کردستان در مورد مساله ترکیه دچار شکاف شده است. حزب اتحادیه میهنی که به تهران نزدیکترست، خواستار تحریم کالاهای ترکی و محکومیت حمله ترکیه به کردهای سوریست. در عین حال حزب دموکرات کردستان، که در اربیل مستقرست روابط گسترده سیاسی – تجاری با ترکیه دارد، اما در میان پایگاه مردمی این حزب و منطقه اربیل نیز تحریم کالاهای ترکی در حال افزایش است.
هوگیر علی ، ۳۱ ساله، در یکی از راهروهای یک سوپر مارکت با دقت برچسب ها را روی بسته های بیسکویت ساده را بازرسی می کرد. وی در رابطه با این رفتار خود توضیح داد که پیش از این ما از یک مارک و برند خاص ترکی استفاده می کردیم، اما پس از حمله به سوریه دیگر از آن استفاده نکرده و به تحریم پیوسته ایم. وی افزود:” کوشش می کنم تا مسوولیت خود را در این امر برعهده بگیرم.”
هوگیر علی در انتها گفت : “از این پس، من نسبت به پشتیبانی از اقتصاد ترکیه امتناع خواهم کرد زیرا ترکیه نه تنها به حقوق کردها اعتقاد ندارد، بلکه حتی به وجود کردها نیز اعتقاد ندارد.”