فردا یکشنبه ۱۴ بهمن است و طبق روال معمول، دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی قیمت های پایه را اعلام خواهد کرد. قیمت های پایه اعلامی برای هفته سوم بهمن ماه مورد استفاده معامله کنندگان در بورس کالای ایران، تالار محصولات پتروشیمی خواهد بود.
به گزارش صنایع پلاستیک، پرسش اصلی اینست که فردا با اعلام قیمت های پایه، آیا همچنان رونق در بازار پلیمرها ادامه خواهد داشت؟ پاسخ به این پرسش تا حد زیادی، به چگونگی اعلام قیمت پایه توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی ارتباط خواهد داشت. اگر قیمت ها کاهشی بوده یا ثبات داشته باشند احتمال ادامه رونق بسیار، عقلانی است اما آیا چنین خواهد بود؟ پاسخ به این پرسش، اگر قرار بر اجرای نعل به نعل فرمول تعیین و کشف قیمت پلیمرها باشد، منفی است.
در هفته های گذشته، علاوه بر عواملی چون خالی بودن انبارهای تامین کنندگان بازار آزاد، نزدیک بودن پایان سال و …. قیمت کاهشی مواد پلیمری به تبعیت از نزول قیمت دلار کشف قیمت ها، علل معاملات پر رونق بوده اند. اما حالا پس از سه هفته، دیگر انبارهای تامین کنندگان بازار آزاد آنقدر خالی نیست، و این گروه نیاز چندانی نمی بینند که لااقل تحت هر شرایطی دست به معامله بزنند.
از سوی دیگر، قیمت های جهانی تقریبا در بیشتر گریدها روندی افزایشی را تجربه کرده اند که با توجه به افزایشی بودن قیمت نفت چندان موجب تعجب نیست.لیکن موضوع تعیین کننده دیگر، قیمت دلار کشف قیمت های پایه مواد پلیمریست که به نظر می رسد، با توجه به افزایش قیمت دلار در سامانه نیما و بازار آزاد، نسبت به هفته گذشته رشدی اقلا بیش از چهار درصدی داشته باشد. {تا به این لحظه ۶.۵ درصد با افزایش قیمت میانگین هفتگی دلار نسبت به روز یکشنبه گذشته و قیمت دلار کشف قیمت ها مواجه هستیم }
اگر چنین باشد، و دفتر توسعه صنایع پایین دستی بخواهد دقیقا بر اساس فرمول خود پیش رود، فردا باید با رشد نسبتا قابل توجه قمیت های پایه در اکثر گریدها مواجه باشیم. چرا که هم قیمت دلار پایه کشف قیمت های مواد پلیمری روندی تصاعدی و رو به فزونی داشته است و هم قیمت های مواد در سطح بین المللی افزایشی بوده اند.
مسلما افزایش شدید قیمت ها، می تواند پایانی باشد بر سه هفته متوالی معاملات بالای ۶۰ هزار تن و ترمزی برای رونق معاملات است. چرا که دورنمای قیمت دلار به گفته رییس بانک مرکزی کاهشی است، بنابراین معامله گران بهتر می بینند که دست نگاه دارند تا در هفته های آتی با کاهش قیمت دلار، قیمت مواد پلیمری نیز کاهش یابد. حال باید دید در چنین شرایطی مسوولان دفتر توسعه صنایع پایین دستی چه تصمیمی خواهند گرفت؟ آیا آنها نعل به نعل طبق فرمول خود در تعیین قیمت های پایه مواد پلیمری عمل خواهند کرد؟ اگر چنین کنند، پس از سه هفته پر رونق، احتمال یک هفته رکود در معاملات و ثبت ارقامی کمتر از ۵۵ تا ۶۰ هزار تن را برای معاملات پلیمرها به صورت احتمالی در پیش خواهیم داشت. اما این دفتر در گذشته هم همیشه به فرمول خود دقیقا وفادار نبوده است و گهگاه بر اساس مقتضایات زمان عمل کرده است و مصلحت بازار را لحاظ کرده است تا به فرمول خود دقیقا وفادار بماند.
آنچه بیش از هر چیز دیگر محتمل است، یا به عبارت بهتر، آنچه به نظر برای ادامه رونق بازار پلیمرها بهتر می باشد، اینست که دفتر توسعه صنایع پایین دستی اقدام به افزایش بسیار ناچیز قیمت های پایه نماید. چرا که در یک سوی معامله پتروشیمی ها هم قرار دارند و علاقه ای ندارند که اجناس خود را مفت به فروش برسانند. در نتیجه، دفتر قیمت های پایه را با درصدهای کمی افزایش خواهد داد تا معامله گران هم از یکسو میل به ثبت تقاضا و نهایتا انجام معامله را از دست ندهند، و بازار رونق گرفته وارد فاز رکودی نشود.
اگر بر فرض قیمت ها به طور متوسط تا دو درصد افزایشی شوند، باز هم برای خریدارانی که نگاهی بلند مدت به بازار دارند، خرید به صرفه است. چرا که این هفته پر رونق ترین هفته تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران از پایان تابستان تا به حال بود. علاوه بر این، هفته ای که گذشت یکی از نازل ترین قیمت های پایه ثبت شده بود، که در واقع محرک اصلی تقاضا هم همین قیمت های پایه بود که سه هفته با ارقام چهار و پنج درصدی سیر نزولی طی کرده بود.حالا بر فرض، این ارقام یکی دو درصد افزایش یابند؟ به نظر نمی رسد که خریداران با این میزان افزایش در قیمت های پایه، آن هم پس از سه هفته نزولِ قیمت ها به شدت هر چه تمامتر، دست از خرید و معامله بکشند. احتمالا، خریداران در رقابتهای خود تجدید نظر خواهند کرد و دیگر حاضر نخواهند بود، رقابت های بسیار بالایی را برای به دست آوردن محموله های پلیمری به انجام برسانند. تاکید میکنم، اگر قیمت ها تنها اندکی افزایشی باشد، چنین رفتاری از سوی خریداران محتمل به نظر می رسد.
اما اگر دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی بخواهد، نعل به نعل فرمول خود عمل کند و آنرا دقیقا پیاده کند، احتمالا شاهد افزایش چند درصدی قیمت ها خواهیم بود، هر چند حدس زدن در این مورد با توجه به کاهش قیمت ها در سه هفته گذشته بسیار دشوارست، لیکن شاید معامله گران به همین خاطر حتا با افزایش چند درصدی هم خیلی از معاملات صرف نظر نکنند، اما به ذهن نزدیکترست که در صورت رخ دادن چنین سناریویی، معاملات تا حد قابل توجهی با توقف مواجه شوند. مثلا اگر قیمت دلار ۶.۵ درصد افزایش یابد! بعید است که خریداران تمایل چندانی به خرید داشته باشند و به ضرث قاطع می توان گفت حتا نمی توان به اعدادی که معاملات این هفته ثبت کردند، نزدیک هم شد، با این حال یک هفته بیشتر به پایان سال نزدیک شده ایم و این هم یک عامل تحریک تقاضا خواهد بود.
دفتر توسعه صنایع تکمیلی میانگین دلار در سامانه نیما را در دو روز شنبه و یکشنبه بررسی و هر کدام که کمتر باشد مبنای نرخ گذاری قرار می گیرد؛ در نتیجه اگر نرخ میانگین دلار در سامانه نیما در روز یکشنبه ۱۴ بهمن کاهش یابد پیش بینی های انجام شده به همان نسبت کاهش خواهند یافت.
در نهایت به نظر می رسد که بهترین راهی که در پیش پای مسوولان است که هم از یک طرف، قیمت ها را افزایش دهند و هم از سوی دیگر رونق بازار حفظ شود اینست که قیمت ها را با درصدهای کمی بالا ببرند و این سبب می شود تا هم پتروشیمی ها راضی شوند و هم معامله گران و خریدارن، با نگاهی به سقوط قیمت ها در سه هفته گذشته این اندک افزایش را نادیده گرفته و اقدام به خرید کنند و به این ترتیب رونق بازار هم نسبتا حفظ شود. نکته ای که احتمالا این هفته و در پی رخ دادن چنین سناریویی شاهد خواهیم بود، درصدهای پایین تر رقابت برای کالاهای جذاب است که با توجه به افزایش قیمت ها امری طبیعی است.
اگر دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی به صورت کامل به فرمول خود وفادار بماند، یعنی همین ۶.۵ درصد رشد قیمت دلار کشف قیمت ها یا حدود ۵۳۰ تومان افزایش قیمت یک دلار را منظور نماید، با توجه به ثبات یا افزایشی بودن قیمت های جهانی، فردا باید انتظار افزایش شدید قیمت ها، برای اکثر گریدها بیشتر از ۵۵۰ تومان را داشت. البته مشروط بر اینکه قیمت فردا { یکشنبه } قیمت دلار، از امروز کمتر نباشد که در دو پاراگراف بالاتر توضیح داده شد و الا همه قیمت ها به همان نسبت که قیمت دلار فردای سامانه نیما کاهش یابد، روند نزولی خواهند داشت که در صورت کاهش قیمت هم انتظار نمی رود، افت چشمگیری باشد.