به گزارش صنایع پلاستیک، افزایش حجم معاملات پلیمرها و مواد شیمیایی به رغم کاهش عرضه ها شاید مهمترین اتفاقی بود که هفته گذشته در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران رخ داد.
در هفته ای که گذشت تالار محصولات پتروشیمی با رشد ۳.۸ درصدی در حجم معاملات پلیمرها، روزهای خوبی را پشت سرگذاشت و با داد و ستد بیش از ۷۷ تن پلیمر به صورت بهین یاب و غیربهین یاب، به بالاترین رکورد معاملات پلیمرها در طی سه هفته اخیر دست یافت که گامی مهم در تثبیت وضعیت این بازار به شمار می رود.
به جز پلیمرها، ترکیبات شیمیایی که از دیگر محصولات پتروشیمی هستند نیز با رشد ۲.۴۴ درصدی، به حجم معاملات معادل ۳۳.۷۰۰ تن دست یافت که در ۵ هفته اخیر، بالاترین حجم معاملات محصولات شیمیایی بورس کالا بوده است. داده ای مهم که در بازار شیمیایی ها باید لحاظ کرد این بود که افزایش حجم معاملات در حالی رقم خورد که هم عرضه و هم میزان تقاضا در این بازار روندی کاهشی داشتند. این داده در کنار افزایش حجم معاملات پلیمرها و تقاضای آنها به رغم کاهش عرضه ها می تواند، پالسی مثبت برای بازار محصولات پتروشیمی باشد. به این معنا که صنایع پایین دستی، پس از رکودی که در اثر شیوع کرونا دچارش شده بودند، حالا کم کم جان گرفته اند و نیاز و تقاضای بازار در حال بازگشت به حالت طبیعی خودست.
این سیگنالها را باید جدی گرفت زیرا نشان میدهد که بازار روزهای خوبی را در پیش گرفته و میتوان حتی به استمرار رشد حجم معاملات نیز خوشبین بود. البته پر واضحست که وضعیت بازار پلیمرها اهمیت بالاتری دارد و شاهد کاهش ۲.۶۷ درصدی حجم عرضه پلیمرها در بورس کالا در هفته گذشته بودیم که موجب شد این رقم به ۹۶ هزار ۶۵۲ تن برسد که البته این رقم عرضه هنوز در سطوح بالایی قرار دارد. همچنین افزایش ۲.۷۴ درصدی تقاضای پلیمرها در هفته گذشته و ثبت رقم ۱۰۵ هزار و ۷۸۵ تن که بالاترین میزان در ۴ هفته اخیر است را باید مورد توجه قرار داد و نشانهای از بهبود این بازار به شمار می رود.
این رشد می تواند آینده خوب و مستمری داشته باشد، مگر اینکه پتروشیمی ها که حالا با باز شدن مرزها، دوباره روند روتین صادراتی شان را از سر گرفته اند، دست به مدیریت عرضه بزنند و با عرضه های قطره چکانی سود طلبی نموده و قیمت را در بازار ایران تحت فشار بگذارند.
در بازار شیمیاییها شاهد کاهش ۲ درصدی حجم عرضه در بورس کالا در هفته گذشته بودیم که موجب شد تا حجم عرضهها به ۵۰ هزار و ۹۵۶ تن برسد که البته هنوز هم رقم جذابی به شمار میرود. کاهش ۰.۱۵ درصدی حجم تقاضای محصولات شیمیایی در هفته قبل و ثبت رقم ۳۷ هزار و ۸۵۲ تن را شاهد بودیم که اگرچه کاهشی نسبی دارد ولی هنوز رقم مطلوبی برای کلیت این بازار است.
در انتها، از مجموعه داده های مذکور می توان نتیجه گرفت که بازار، روزهای بهاری خوبی را پشت سر می گذارد و می توان به آینده آن امیدوار بود، خاصه آنکه این داد و ستدها،، بدون توجه بازار چه در بورس کالای ایران و چه در بازار آزاد، به افزایش نسبتا جدی قیمت دلار رخ داد. اما این هفته، قیمت های پایه که فردا اعلام می شود، احتمالا افزایشی یا حتا شاید اندکی هم جهشی باشند، چرا که هم شاهد رشد بیش از ۱۴۰ تومانی قیمت میانگین دلار نیمایی بوده ایم و از سوی دیگر قیمت جهانی پلیمرها نیز با بهبود تقاضای جهانی که به علت بازگشایی کشورهای گوناگون در قرنطینه می باشد، تقویت شده اند و این به مفهوم رشد قیمت در معاملات این هفته بورس کالا خواهد بود. همین حالا هم قیمت پلیمرها اندکی گرانست، و این موضوع می تواند که موجبِ توقف روند رونق باشد، توجه داشته باشید که با وجود اینکه در ماه رمضان هستیم ولی با این حال، حجم معاملات قابل توجه است که مسبوق به سابقه نبوده است و تنها نگرانی از اثرگذاری بیش از اندازه قمت دلار بر قیمت های پایه و نیز نحوه عرضه پتروشیمی هاست که با افزایش قیمت دلار، به صادرات بیشتر تحریک شده و از برآورده سازی کف نیاز بازار داخل غافل می شوند.