دیروز دوشنبه و روز بهین یاب عرضه پلی پروپیلن ها و پی وی سی ها بود. حجم معاملات در حالی نسبت به هفته گذشته چیزی حدود ۱۵۰۰ تن افزایش یافت که حدودا بیش از دو برابر این میزان با افزایش عرضه رو به رو بودیم.
به گزارش صنایع پلاستیک، بهبود وضعیت بازار پلیمرها در روز دوشنبه ۳ تیرماه ۱۳۹۸ به میزان ۱۵۰۰ تن، سبب شد تا مجموع معاملات در این روز به رقمی کمی بیش از ۱۷ هزار تن برسد که نسبت به هفته گذشته که حدود ۱۵.۵۰۰ تن معامله صورت گرفته بود، ۱۵۰۰ افزایش در حجم معاملات پلی پروپیلن ها و پی وی سی ها ثبت گردد.
لازم به ذکرست که هفته گذشته حدود ۲۰ هزار تن عرضه صورت گرفته بود و در این هفته کمی بیش از ۲۳ هزار تن عرضه مواد پلیمری از سوی پتروشیمی ها صورت گرفت.
در هفته گذشته از حدود ۸.۰۰۰ هزارتن عرضه پی وی سی در انواع گریدهایش حدود ۳.۵۰۰ تن معامله ثبت شد. اما در معاملات دیروز، شاهد بودیم که به جز گرید S 57 که گرید جذاب بازارست و رکودار درصد رقابت هفته های اخیر در روزهای دوشنبه است، دو سه گرید دیگر پی وی سی نظیر گریدهای E6834 و ۶۶۴۴ پتروشیمی اروند نیز با رقابت به ترتیب ۵ و ۷ درصدی مواجه شدند . به نظر می رسد، بهبود نسبی در بازار پی وی سی ها و افزایش حجم معاملات در این گروه کالایی علت اصلی افزایش حجم معاملات دیروز دوشنبه ۳ تیرماه به میزان ۱۵۰۰ تن بوده است.
پی وی سی S 57 پتروشیمی آبادان دیروز با ۳۶ درصد رقابت نسبت به قیمت پایه خود مواجه شد. این اتفاق از هفته های منتهی به ماه رمضان برای چندمین بار پیاپی است که رخ می دهد، بدین معنا که معامله گران بورس کالای ایران، حاضر هستند تا برای کسب محموله های PVC S57 پتروشیمی آبادان تا سقف ۳۶ درصد نسبت به قیمت پایه با یکدیگر رقابت نمایند. این گرید پتروشیمی آبادان، به میزان ۲۰۰ تن در هر هفته عرضه می شود که با توجه به شرایطی که وصف شد، مشخص است این میزان بسیار کمتر از نیاز بازارست. متاسفانه تلاشهای انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پی وی سی، که نامه نگاری های گوناگون را در مورد همین گرید شامل می شود هم تا کنون راه به جایی نبرده است و تعادل در بازار این گرید برقرار نشده است.
در ارتباط با انواع پلی پروپیلن ها، هر چند که بازار در چند گرید خاص دچار بحران است، اما سایر گریدها یا با رقابت های پایین و ناچیز { برای پلی پروپیلن ها } به فروش می رسند و یا با قیمت های پایه. در عرضه های دیروز، نیز بیشتر گریدهای پلی پروپیلن های نساجی و شیمیایی با رقابت های پایین و کمتر از ده درصدی و یا با قیمت های پایه به فروش رفتند. تنها دو گرید با رقابت های بیش از ۳۰ درصد مواجه شدند. یکی از آن دو گرید، پلی پروپیلن شیمیایی گرید ZR230 پتروشیمی نوید زر شیمی بود که برای خریداران آن میزان جذاب بود که برای بردن محموله های آن به انبارها،حاضر شدند تا سقف ۳۳ درصد نسبت به قیمت پایه این کالا با یکدیگر رقابت نمایند. پلی پروپیلن شیمیایی ZB332C نیز دیگر گریدی بود که با ۳۴ درصد رقابت نسبت به قیمت پایه خود به فروش رفت.
در کل نگاهی به وضعیت معامله پلی پروپیلن ها، که به جز دو گرید مذکور و گرید پلی پروپیلن فیلم، که در ادامه وضعیت آنرا بررسی خواهیم کرد، نشان می دهد که پلی پروپیلن ها با اینکه به طور کلی برای بازار ایران با کمبود در حجم تولید مواجه هستند، در این هفته ها با ضعف نسبتا شدیدی در تقاضا رو به رو شده اند، مگر چند گریدی که از آنها بالاتر نام بردیم.
پلی پروپیلن فیلم نیز دیروز با رقابت ۱۶ درصدی مواجه شد، و این میزان رقابت نسبت به هفته های پر رونق بورس نشان می دهد که همچنان این گرید پلی پروپیلن ها نیز با کاهش در تقاضای موثر مواجه است، هر چند به علت محدودیت عرضه، رقابت در این گرید نسبت به سایر گریدهای پلی پروپیلن ها معمولا بیشتر است.
به طور کلی دیروز، سه گرید بالای ۳۰ درصد رقابت، ۵ گرید بین ۱۰ تا ۳۰ درصد رقابت را تجربه کردند. بقیه عرضه ها نیز یا با قیمت پایه یا با رقابتی کمتر از ده درصد به فروش رسیدند. این آمار نسبت به هفته گذشته، بهبود نسبی وضع بازار را نشان می دهد اما هنوز تا روزهای معمولی که تمام عرضه های پی وی سی و پلی پروپیلن {حتا تا سقف ۳۰ هزارتن} به فروش می رفت، فاصله زیادی دارد.
امروز سه شنبه ۴ تیرماه ۱۳۹۸، بورس کالای ایران، تالار محصولات پتروشیمی با کاهش ۹ هزارتنی عرضه مواجه است که همین مساله ممکن است سبب شود تا در مجموع این هفته حجم معاملات نتواند افزایش معنا داری را داشته باشد. هفته گذشته حدود ۴۵ هزارتن کالای پلیمری به فروش رسید. حال پس از معاملات امروز، مشخص خواهد شد که بازار پلیمرها در بورس کالای ایران در این هفته نسبت به هفته گذشته چه وضعی خواهد داشت؟