همواره حضور دلالان در بورس کالا، یکی از مشکلات این نهاد برای توزیع عادلانه مواد پلیمری و شیمیایی بین تولیدکنندگان بوده است. متاسفانه، دلالان در این سالها راههای بسیاری برای نفوذ و حضور در بورس کالا آموخته اند، آنها Bug ها و شکافهای متعدد سامانه بهین یاب را به خوبی شناسایی کرده و از این معضلات برای منافع شخصی خود علیه منافع تولید ملی استفاده می کنند.
به گزارش صنایع پلاستیک، در شرایط کنونی اقتصاد کشور، که تولید به هیچ عنوان به زحمتش نمی ارزد، عده ای از تولیدکنندگان دارای سهمیه هم دست به “سهمیه فروشی” می زنند، تا علاوه بر روشهای متداول، دلالان مواد پلیمری این راه کم خطر را نیز برای به دست آوردن محموله های پلیمری که حق صنعتگرانست، در اختیار داشته باشند. البته برای یک به یک این شکافها (GAPs) راه حلهایی وجود دارد، اما در کمال تاسف تا به حال محقق نشده است. حالا یکبار دیگر، یک مقام دولتی از اصلاح سامانه بهین یاب خبر داده است، بی آنکه به جزییات زیادی در این باره بپردازد.
مدیرکل صنایع غیر فلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت از اصلاح سامانه بهین یاب به منظور کوتاه کردن دست دلالان و تولیدکننده نماها از بازار خبر داد.
توجه داشته باشید، مُراد صادقی نیارکی از تولیدکننده نماها، کسانی است که همانطور که پیشتر شرح دادیم تولیدکنندگانیست که دست به سهمیه فروشی می زنند. باید توجه داشت، اگر نتوان به فرمول درستی برای محاسبه و نظارت بر حجم تولید واحدهای دارای کدبهین یاب دست یافت، این شرایط ادامه خواهد داشت و عده ای از سر سودجودیی، و برخی صرفا برای اینکه کسب و کارشان سرپا بماند، دست به سهمیه فروشی خواهند زد.
صادقی نیارکی، مدیرکل صنایع غیر فلزی وزارت صمت در خصوص مشکلات عرضه مواد و معایب سامانه بهینیاب خبر داد: سازوکار هوشمندی طراحی شده که به صورت خودکار، سهیمههای شرکتها را واقعی مینماید.
این مقام مسوول در ادامه گفت: سازوکار جدید که به زودی اجرایی خواهد شد، تا حد بسیار زیادی دست دلالان و تولیدکننده نماها را از بازار کوتاه خواهد کرد.
گفته میشود که تا ۱۰ روز آینده طراحی این سامانه به پایان خواهد رسید و پس از کسب نظر از متخصصان و کارشناسان، اجرایی خواهد شد.
با توجه به اینکه گوش ما از این سخنان پر است، و دلالان نفوذ و لابی های قدرتمندی برای خود در سازمانهای دولتی دست و پا کرده اند، دشوارست تا به این سخنان اعتماد چندانی داشته باشیم، اما امیدواریم که چنین شود و اینبار ادعای مدیرکل صنایع غیر فلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت به سرانجامی درخور برسد.
در انتها لازم به ذکرست که حضور دلالان در بورس کالای ایران، و خریداری موادی که حق تولیدکننده است، کمترین ضرری که دارد اینست که سبب می شود تا تقاضای واقعی صنایع پایین دستی هیچ گاه روشن نشود و تولیدکنندگانِ دارایِ سهمیه یا در صورت داشتن پشتوانه نقدینگی مناسب با قیمت های بالا از بورس خرید کنند، یا از ابتدا وارد رقابت نشوند، تا قیمت ها در بورس در اثر رقابت بالا نرود تا بتوانند مواد مورد نیازشان را از بازار آزاد به قیمت ارزان تری به دست آورند.