گروه تحلیل بازار صنایع پلاستیک می نویسد؛ این جمله را به خاطر می آورید، “اگر قم را قرنطینه می کردند؛ ما ناچار نبودیم که مرزها را ببندیم” بله اگر به خوبی فکر کنید، به یاد خواهید آورد که این سخن توسط وزیر بهداشت ترکیه در اوایل اعلام بحران کرونا در ایران بر زبان رانده شد. فارغ از اینکه واقعا قم مرکز کرونا در ایران بوده است یا نه؟ این تصور برای طرف ترک وجود داشته است که این شهر، دست کم یکی از کانونهای اصلی شیوع کووید-۱۹ است!! و آمار هم موید این ادعاست.
حال کسانی که با قرنطینه یک شهر به دلایل غیرعلمی مخالفت کردند، باری دیگر بر دوش دولت نهادند. چرا که وقتی مرزهای ایران و ترکیه بسته شد، ما یکی از بازارهایی را که برای محصولات پتروشیمی مان، مقصدی راحت، نزدیک و ارزان بود را از دست دادیم و حالا رقبا در آن جولان داده و ما باید به سختی تلاش کنیم تا بتوانیم دوباره جایگاه خود را در این بازار به دست آوریم، اگر بشود!!!
با عدم واردات محصولات پلیمری و شیمیایی ایران، جا برای بازیگرانی همچون عربستان سعودی کره جنوبی، روسیه و حتا هند باز شده است که بیایند و سهم ما از بازار مواد اولیه ترکیه را بربایند. این درحالیست که در بازار عراق هم وضعیت بهتری نداریم و باید پس از بازگشایی مرزها، دوباره دید که وضعیت عراق و افغانستان مثل سابق خواهد شد یا خیر؟ حتا اگر چنین شود، تنها با کاهش قیمت و تخفیف های اساسی میسرست. تخفیف هایی که باعث می شود درآمد ارزی کشور از گذشته هم ناچیزتر شود.
در غیاب ایران و پتروشیمی هایش در ترکیه، صادرات عربستان سعودی، کره جنوبی، روسیه و هند به ترتیب ۷۷۵۷۵ تن، ۱۰ هزار و ۲۸۴ تن، ۱۱ هزار و ۷۱۲ تن و ۵ هزار و ۱۸۶ تن به ترکیه افزایش یافته است.
از آنجا که دو تولیدکننده مصری کارخانه های خود را برای نگهداری و تعمیرات در ماه مارس متوقف کردند، فروش آنها به ترکیه با ۱۳ هزار و ۸۴۹ تن و ۱۰ هزار و ۷۶۶ تن کاهش در ماه مارس ثبت شده است. محموله های ایتالیا، اسپانیا، جمهوری آذربایجان و ایران به ترتیب ۱.۵۷۰ تن، ۲،۹۰۸ تن ، ۴،۰۷۴ تن و ۵،۸۱۱ تن کاهش یافته است و دیگر کشورها کمبود را جبران کردند.
واردات کوپلیمرهای پلی پروپیلن (PP copo) به ترکیه در ماه مارس نیز با ۸،۴۰۳ تن به ۴۰،۴۵۵ تن افزایش یافت. کره جنوبی صادرکننده برتر به ترکیه ، فروش خود را در این کشور با ۲ هزار و ۹۷۰ تن به ۹،۴۳۳ تن افزایش داد. فروش امارات متحده عربی و هلند ماه گذشته ۱۶۳۳ تن و ۱،۰۹۸ تن به ترکیه افزایش یافت. سنگاپور و ایتالیا به ترتیب ۳۱۶ تن و ۳۸۰ تن کاهش صادرات به ترکیه داشتند.
کشور به دلیل تحریم ها و عدم امکان فروش نفت و نیز سقوط آزاد قیمت نفت، با کاهش وحشتناک درآمدهای ارزی رو به روست. در غیات نفت، صنعت پتروشیمی بار اصلی واردات ارز به داخل کشور را عهده دارست و بیش از ۸۵ درصد ارز کشور را تهیه می کند. ما به دلیل تحریم ها از نظر تکنولوژیک در پتروشیمی های خود نسبت به رقبای منطقه ای و فرامنطقه ای عقب هستیم، نتیجه اینکه کیفیت محصولات رقبا از ما بهتر و گاها قیمت های آنها از ما بهترست. حال، اگر از حاشیه سود پتروشیمی نزده و تخفیف های آنچنانی ندهیم، یکی از بازارهای خوبمان را از دست خواهیم داد، در حالیکه اگر قم را قرنطینه می کردیم، ترکیه مرزهایش را بر محموله های پتروشیمی ما نمی بست!!
تا به کی بناست که این کشور، مردمان و مظلومانش تاوان بی مسوولیتی عده ای را پس دهند که از پس همین تحریم ها ثروت ها اندوخته اند و با رانت های کذا و کذا همه کار کردند تا برجام به نتیجه نرسد!! همانها به گاه لازم از بدنه اجتماعی خود بر علیه منافع کشور سواستفاده کرده و با دلایلی که ربطی به قرن بیستم ندارد، صنایع کشور را مهجورتر از قبل می کنند!! ای کاش کسانی که نگذاشتند، قم قرنطینه شود امروز می آمدند و پاسخ می دادند که چرا این ملت باید این هزینه های بی مورد را از جیب خالی شان در حالی پرداخت کنند، که با بیماری مرگ بار کرونا در حال نزاع و جنگ هستند! و تازه در نظر داشته باشید، ما تنها در حیطه صنعت پلیمر و محصولات پتروشیمی سخن می گوییم. به راستی هزینه ای بس سنگین تر بر سایر صنایع و کسب و کارها تحمیل شده است که داستان حزینی است … . سریال، ندانم کاری های عده ای که بی پایانست … !