کاهش قیمت دلار نیمایی و همچنین کاهش در میانگین قیمتهای جهانی، خاصه ریزش در بازار پلیمرهای GCC سبب شد تا برای دومین هفته پیاپی، قیمت های پایه مواد پلیمری کاهشی شوند.
به گزارش صنایع پلاستیک، کاهش ۸۰۳ ریالی نرخ دلار مبنای محاسبات و کشف قیمت های جدید پایه مواد پلیمری و شیمیایی در کنار افت قیمت بازارهای جهانی دست به دست هم داد، تا امروز ۱۳ مردادماه ۱۳۹۸ دفتر توسعه صنایع پایین دستی برای دومین هفته متوالی، قیمت های پایه جدید پلیمرها را کاهشی اعلام نماید. بر همین اساس این خوشبینی به وجود آمده است که بالاخره این هفته، حجم معاملات از ۵۰.۰۰۰ تن عبور کرده و بازار از فاز رکود خشن خارج شود. ضمن اینکه اگر این هفته بازار با رشد در حجم معاملات مواجه شود، برای سومین هفته متوالی خواهد بود که شاهد افزایشی بودن حجم معاملات بوده ایم. هر چند نباید انتظار معجزه داشت، اما این مجموعه از فاکتورها خبر از بهبود مقطعی در بازار پلیمرهای ایران را می دهد که البته تا خروج از رکود و ورود به فاز رونق راه بسیاری پیش روست.
امروز قیمت دلار نسبت به هفته گذشته ۸۰ تومان کاهش را به ثبت رساند که معادل ۰.۷ افت قیمت نسبت به هفته گذشته بود. این کاهش در قیمت دلار نیمایی سبب شد تا موارد معدود از موادی که قیمت های جهانی آنها افزایشی بود هم تحت تاثیر قرار گرفته و یا افزایش نیافتند و یا اگر هم افزایش یافتند، این رشد قیمت برای برخی گریدها بسیار ناچیز بود.
ترین ها:
سویه کاهشی بازار:
بیشترین افت قیمت پایه این هفته در کالاهای پلی اتیلن ترفتالات رخ داد. پلی اتیلن ترفتالات بطری در گریدهای گوناگونش در دامنه ۶.۳ تا ۶.۵ درصد کاهش قیمت پایه را تجربه کرد تا قیمت این ماده که در فصل اوج تقاضای آن نیز به سر می بریم، کیلویی ۸۶۴ تا ۸۷۹ تومان ارزانتر از هفته قبل شود. PET بطری هفته گذشته نیز کاهشی در حدود ۲۵۰ تومان را به صورت میانگین در گریدهای گوناگونش به ثبت رسانده بود. امید بسیاری وجود دارد تا این هفته، حجم معاملات این کالا در بورس کالای ایران بالاتر رود، چرا که تامین کنندگان بازار آزاد با توجه به در پیش بودن ماه محرم، از هم اکنون در حال جمع آوری محصولاتی نظیر پلی استایرن و پلی اتیلن ترفتالات بطری هستند. پس از PET بطری، پلی اتیلن ترفتالات گرید نساجی با ۶ درصد کاهش در قیمت پایه، بیشترین با بیشترین افت قیمت پایه مواجه شد و به کیلویی ۱۰.۹۰۲ تومان رسید.
پس از این دو گرید اصلی پلی اتیلن ترفتالات ( یعنی گرید نساجی و بطری)، پلی استایرن معمولی با ۲.۶ درصد کاهش نرخ پایه نسبت به هفته گذشته مواجه شد. این افت قیمت پایه سبب شد تا این کالا در هر کیلو به قیمت ۱۲۱.۲۴۰ تومان برسد و نسبت به هفته گذشته در هرکیلوگرم ۳۲۳ تومان ارزنتر قیمت بخورد.
جایگاه بعدی از لحاظ بیشترین کاهش قیمت پایه به صورت مشترک به سه کالا تعلق یافت که قیمت پایه شان نسبت به قیمت های اعلامی در ششم مردادماه ۱۳۹۸، ۱.۵ درصد کاهش یافته است. این کالاها به ترتیب عبارتند از پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سبک فیلم و پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰
با این کاهش یک و نیم درصدی، پلی اتیلن سبک خطی به قیمت ۹.۸۱۰ تومان، پلی اتیلن سبک فیلم به ۱۰.۲۲۶ تومان و پلی استایرن انبساطی ۷۲۴۰ به ۱۲.۹۷۸ تومان به ازای هر کیلوگرم رسیدند.
دو نوع پلی اتیلن سنگین، یکی فیلم و دیگری بادی با ۱.۴ درصد کاهش در قیمت پایه نسبت به هفته گذشته در جایگاه بعدی بیشترین افت قیمت قرار گرفتند. پلی اتیلن سنگین فیلم با کاهش ۱.۴ درصد به کیلویی ۹.۹۸۲ تومان رسید و پلی اتیلن سنگین بادی ۹.۹۵۱ تومان قیمت خورد.
پس از پلی اتیلن سنگین بادی و فیلم، انواع گریدهای پلی استایرن انبساطی با ۰.۹ درصد کاهش مواجه شدند. پلی استایرن انبساطی ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ این هفته در هر کیلوگرم به ترتیب ۱۱۷، ۱۱۷ و ۱۱۳ تومان ارزانتر شدند که این موضوع احتمالا منجر به بهبود رقابت ها بر سر این کالاهای پرطرفدار در روزهای رکودی بازار خواهد شد. توجه داشته باشید، که پلی استایرن انبساطی به صورت کلی در هفته های اخیر به صورت کلی و پلی استایرن ۲۰۰ به صورت خاص، از رقابتی ترین کالاهای بورس کالای ایران و تالار محصولات پتروشیمی بوده اند و تولیدکنندگان این مواد نظیر پتروشیمی تبریز در این دوره رکودی هم از قبل فروش این کالاها سود خوبی برده اند. کاهش قیمت پایه این کالاها، احتمال افزایش رقابت، برای آنها را بیشتر می کند ولی با توجه به اینکه تمام محموله های این کالاها – به ویژه گرید پلی استایرن ۲۰۰ – به فروش می رفتند، انتظار افزایش در حجم معاملات منتفی است، مگر در میزان عرضه افزایش روی دهد.
در سویه کاهشی بازار، بقیه کالاهایی باقی مانده به میزان کاهش قیمت دلار نیمایی یعنی ۰.۷ درصد با کاهش قیمت پایه رو به رو شدند. کالاهایی که در این دسته قرار می گیرند عبارتند از :
- پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100 و PE 80
- پلی اتیلن سنگین تزریقی
- پلی اتیلن سنگین دورانی
- پلی پروپیلن نساجی
- پلی پروپیلن شیمیایی
- انواع پی وی سی ها(چه گریدهای سوسپانسیون و چه امولسیون)
در نتیجه می توان گفت کالاهایی که بالاتر لیست شده اند، حائز کمترین میزان کاهش قیمت نسبت به هفته گذشته شدند. این به معنای ثبات نسبی آنها در بازارهای جهانی است که سبب شده است تنها پارامتر تاثیرگذار بر قیمت پایه جدید آنها، کاهش ۰.۷ درصد دلار نیمایی باشد.
سویه افزایشی بازار:
بر خلاف هفته گذشته که هیچ کالایی افزایشی نبود، این هفته، سه کالا با افزایش قیمت پایه شان رو به رو شدند. علت آن هم افزایش قیمت جهانی این مواد بود. لیکن میانگین قیمت های جهانی این سه ماده بیش از درصدهایی که در بازار ایران افزایش یافتند، رشد را در بازارهای جهانی تجربه کرده بودند، اما کاهش ۰.۷ درصدی قیمت دلار نیمایی سبب شد تا درصد رشد قیمت این مواد در بازار ایران ناچیز ( به جز یک کالا) باشد.
بیشترین افزایش قیمت پایه این هفته به پلی بوتادین رابر تعلق داشت که ۱.۲ درصد نسبت به هفته گذشته رشد قیمت پایه را به ثبت رسانده و در هر کیلوگرم ۱۶۵ تومان گرانتر شده و به قیمت کیلویی ۱۴.۱۹۴ تومان رسید.
دو کالای دیگری که این هفته روندی افزایشی داشتند، استایرن بوتادین رابر روشن و تیره بودند که با افزایش ناچیز ۰.۳ درصدی در قیمت پایه شان مواجه گردیدند. این رشد ناچیز باعث شد که استایرن بوتادین رابر روشن در هرکیلو ۳۵ و استایرن بوتادین رابر تیره ۴۵ تومان گرانتر شوند.
نتیجه گیری:
کاهش قیمت های جهانی و روند کاهش قیمت دلار نیمایی سبب شد تا بازار پلیمرهای ایران برای دومین هفته با کاهش قیمت پایه رو به رو شود که این می تواند به افزایش حجم معاملات در این هفته بیانجامد. اگر این موضوع محقق شود، سومین هفته ایست که با افزایش حجم معاملات مواجه شده ایم و اگر این روند ادامه داشته باشد، می توان نسبت به خروج از منطقه رکود خشن (زیر ۵۰.۰۰۰ تن معامله در هفته ) امیدوار بود. اما این به معنای خروج از فاز رکودی و ورود به فاز رونق نیست. هر چند حفظ روند کاهشی بازار برای خروج از رکود واجب و امری ضروریست اما تا زمانی که رکود کلی از اقتصاد ایران رخت بر نبندد، و تقاضای محصولات پلاستیکی به حدقابل قبولی نرسد و نقدینگی به واحدهای تولیدی تزریق نشود، نمی توان ازورود به فاز رونق سخن گفت.