به گزارش صنایع پلاستیک، با بازگشت نسبی چینی ها به سرکارهای خود، و فرا رسیدن فصول گرم هوا که در آن امکان فعالیت های ساخت و ساز افزایش می یابد، تقاضا برای انواع گریدهای مصرفی در صنعت ساخت و ساز چین بالا گرفته است و همین افزایش تقاضا، موجب تحرک مثبت قیمت شده است.
یکی دیگر از این گریدها، پلی اتیلن سنگین لوله است، که کاربرد بسیاری در صنعت ساخت و ساز دارد. صنعت ساخت و ساز، به علت وسعت اشتغالزایی و نیز اینکه یکی از صنایع محرک سایر صنایع می باشد، مورد حمایت دولت چین که امسال با افت شدید رشد اقتصادی مواجه بوده است، قرار دارد و انتظار می رود که این صنعت در سال جاری نسبت به سنوات گذشته در چین رشد قابل توجهی داشته باشد.
این مطلب از یکسو، و کاهش عرضه به دلایل گوناگون از جمله عدم بازگشت پتروشیمی های داخل چین به ظرفیت پیشین تولید خود، عدم سهولت در واردات پلی اتیلن سنگین لوله از سایر کشورها به خاطر قوانین محافظتی تجاری علیه کرونا همه و همه سبب شده است تا با وجود فشار تقاضا، عرضه هم کافی نباشد و نتیجه چنین فعل و انفعالی افزایش قیمت این گرید در بازار چین است که به عنوان یک بازار راهنما، بسیاری از بازارها تحت تاثیر خود قرار می دهد.
شرکت Petrochina ( پترو چاینا)، که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان داخلی پلی اتیلن سنگین لوله در چین است، قیمت پلی اتیلن لوله رنگ طبیعی شمال چین خود را در ۱۱ می به ۸۳۰۰ یوان در هر تن افزایش داد که به مفهوم افزایش ۸۰۰ یوانی در هر تن این کالا می باشد. (۱۱۳ دلار در هر تن)
صنایع پایین دستی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ میلادی، به علت تعلیق فعالیت ها در صنایع زیرساخت، نظیر صنعت ساخت و ساز، با کاهش شدیدی در میزان تولید خود مواجه شدند. اما حالا که ترس از پاندمی کووید-۱۹ به کمترین میزان خود از مارس گذشته رسیده است، به نظر می رسد که صنایع پایین دستی نظیر تولیدکنندگان انواع لوله های پلیمری برای صنایع گوناگونی چون صنعت ساخت و ساز، آماده اند تا ظرفیت تولید خود را به میزان قبل از بحران جهانی کرونا بازگردند.
به بیان ساده تر، ترمیم زنجیره ارزش صنعت ساخت و ساز { و یا سایر صنایع بنیادین} در چین، به دنبال بازگشت کشور به روال عادی، سبب شده است که صنایع پایین دستی پتروشیمی، دوباره بتوانند میزان تولید خود را به حجم پیش از پاندمی کرونا بازگرداند و این به مفهوم افزایش تقاضا خواهد بود.
نکته دیگری که باید مدنظر داشت، اینست که سرعت انجام انواع پروژه های ساخت و ساز، به دلیل وجود قراردادهای غرامت، به شدت افزایش یافته است و همین مساله می تواند خبر بسیار خوب برای تولیدکنندگان لوازم و محصولات پلیمری صنعت ساخت و ساز چین باشد.
افزون بر همه موارد مذکور در مورد صنعت ساخت و ساز چین، این کشور یک برنامه جدید را در جهت تحرک بخشی به اقتصاد خود و افزایش تقاضا به اجرا گذاشته است که بر محور بهبود و افزایش زیرساخت ها بنا شده است. افزایش زیرساخت و یا بهبود شرایط آنها، سبب می شود که صنایع پایین دستی که هم اشتغال و هم ارزش افزوده بالایی دارند، از رکود خارج شده و وارد فاز رونق گردند. وقتی صنایع پایین دست، رونق داشته باشند، صنایعی مادری چون پتروشیمی ها نیز می توانند سود خوبی ببرند و این در مجموع کمک می کند که اقتصاد چین که پس از سه دهه رشد دو رقمی، یکی دو سالی است با رشد تک رقمی دست و پنجه نرم می کند، پتانسیل بازگشت به روزهای خوش گذشته را داشته باشد. برنامه دولت چین در توسعه زیر ساخت ها، به صورت یک کمپین اجرایی شده است که بر هفت قسمت متمرکز شده است. این هفت قسمت شامل، نسل پنجم اینترنت و زیرساخت های مورد نیاز آن {۵G}، خطوط آهن سریع السیر درون شهری با هدف بهبود خدمات ناوگان عمومل حمل و نقل، خطوط ریلی درون شهری، جایگاههای مخصوص شارژ انواع اتومبیل های برقی ، هوش مصنوعی و اینترنت صنعتی می باشد.
فصل اوج تقاضا برای لوله:
بهار یا دومین سه ماهه سال، اوج تقاضای لوله در بازار چین به شمار می رود، چرا که اکثر پروژه های ساخت و ساز در این فصل آغاز به کار می کنند. این مساله به مفهوم افزایش تقاضای گریدهای تولید لوله در این فصل است. لیکن در شمال چین، حتا این تقاضا به علت اجرای انواع پروژه های حفظ منابع آب، بیشتر از سایر نقاط این کشور هم هست و به همین دلیل این منطقه با کمبود عرضه پلی اتیلن سنگین رو به روست. محدودیت عرضه این گرید، به دلیل اورهال واحد تیجان شرکت Sabic از روز نهم می تشدید هم شده است. در نتیجه قیمت ها روال صعودی تر پیدا کرده اند.
از دیگر عوامل اخلال در عرضه، عدم ارسال به موقع و یا ارسال با تاخیر محموله های پلی اتیلن سنگین لوله، از پالایشگاه های پتروچاینا که عمدتا در مناطق شمال غرب و شمال شرق چین قرار دارند، می باشد. طبق معمول سودجویان هم در کاهش عرضه ولو در چین نقش دارند، به این شکل که تعدادی تاجر، محموله های قدیمی خود که در وضعیت نامناسب بازار خریداری کرده اند فقط نقدا به فروش می رسانند، که این امر هم عرضه را با کاهش مواجه کرده است.
به اعتقاد ما، برنامه دولت چین در تعمیر و توسعه زیرساخت ها توسط بخش خصوصی، به عنون محرک اقتصاد باید مدنظر دولت هایی نظیر ایران باشد که با مشکلات شدید اقتصادی مواجه هستند. به نظر می رسد اگر دولت چنین پروژه هایی را اجرا نماید، باعث می شود تا بازار هر چه سریعتر تحرک یافته و با ظهور تقاضا، عرضه کنندگان هم بتوانند مواد، خدمات و کالاهای خود را به فروش رسانده و اقتصاد اندک اندک از خمودگی رکود تورمی خارج شود.