امشب و تا ساعاتی دیگر سال ۲۰۲۰ میلادی، با همه خاطرات تلخ خود به پایان می رسد. نفس این سال، که نفس زمین و زمان را به شماره انداخت و حیات انسان را به مخاطره، به شماره خواهد افتاد، تا به یاد آریم که هیچ چیز مانا نیست و در عین حال، پس از هر زمستان سردی، بهاری مطلوبی در راهست.
این سال میلادی، تقریبا سراسر با کرونا آلوده شد، تا کسب و کارهای بسیاری آسیب ببیند، حتا تعطیل شود، و عزیزانی را از دست دهیم که امسال دیگر در میان نیستند، تا شمع عمر سال “بیستِ بیست” را فوت کنند! چه تلخ اشارتی ! “سال بیستِ بیست!!” آری، هر سال دریغ از سال قبل. بسیاری از عزیزان را امسال کووید – ۱۹ از میان ما برد، تا خاطره تلخ خود را در اذهان ما برای همیشه، حکاکی کند. برای همیشه.
در سالی که گذشت، صنعت پلاستیک ایران شاهد از دست رفتن بسیاری از چهره های نامدار خود بود و در بسیاری از روزهای این سال نه چندان دوست داشتنی، قلم هایمان سیاه نویس و دلهایمان عزادار شد، در فراغ پیشکسوتانی تکرار نشدنی که از ترس اینکه مبادا نامی از قلم بیافتد، از ذکر نام عزیزشان، خودداری می کنیم. برخی را غم روزگار و گذر عمر از ما گرفت و برخی دیگر را در عین حیرت از میان خود پر کشیده یافتیم. پیشکسوتانی که برای تولید یکی شبیه آنها باید افعالی محال صرف شوند و زمانی مدید بگذرد. این فقدانها به ما یادآوری می کند که هرگز از حال و احوال این عزیزان غافل نشویم و از تجارب آنها، غایت بهره را ببریم که بعدها دچار شرمساری و خسران نشویم.
تنها نمایشگاه بین المللی صنعت پلاستیک و لاستیک ایران هم در سال ۲۰۲۰ پس از چند بار تعویق، سر انجام به فرجام نرسید و برگزار نشد و فعلا هم مشخص نیست که آیا در بهمن ماه۱۳۹۹ ، آنطور که شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی اعلام کرده است، ایران پلاست چهاردهم برگزار خواهد شد، یا خیر؟ البته بسیاری از نمایشگاههای مهم جهان، در این سال برای جلوگیری از شیوع هر چه بیشتر پاندمی، به تعویق افتادند، اما حکایت ایران پلاست، حکایت دیگری بود و مسوولان برگزاری آن معتقدند که می توان بدون ایجاد فشار روی کادر درمان، نمایشگاه را برگزار کرد، به هر حال، این نمایشگاه چه برگزار شود و چه نشود دیگر از سال ۲۰۲۰ گذشته است و ایران پلاست چهاردهم – اگر برگزار شود – در این سال نه چندان میمون برگزار نخواهد شد.
در این سال، علاوه بر کاهش شدید تقاضا در بازارهای جهانی و بازار داخلی، افزایش لجام گسیخته قیمت مواد اولیه هم یکی دیگر از مشکلاتی بود که صنعتگران و واحدهای تولیدی با آن مواجه بودند، طبعا به عنوان زبان گویان صنعت، شاید هر یکشنبه بر لزوم تجدید نظر در نحوه کشف قیمت ها مطلب نوشتیم، اما کو گوش شنوا!! متاسفانه، مسوولان امر تدبیری نیاندیشیدند و با همان فرمول همیشگی اقدام به محاسبه و کشف قیمت ها کردند، که این موضوع سبب شد تا پلیمرها قیمت هایی را در سال ۲۰۲۰ تجربه کنند که احتمالا برای مدتی قله های تاریخی قیمت هایشان خواهد بود. اما امیدست با به میدان آمدن واکسن های گوناگون کرونا در اقصی نقاط جهان و احتمالا کمی دیرتر در کشورمان، و افزایش تقاضا، کسب وکارها در سال ۲۰۲۱ از این نخوت و جمودی که دچارش هستند، اندکی فاصله بگیرند و امیدواریم که در این سال، صنایع پایین دستی هم نظیر صنایع بالادست و پتروشیمی مورد مرحمت مسوولان قرار گرفته و دوباره رونق را تجربه کنند.
سخن به دراز کشید، امید داریم که با پایان سال ۲۰۲۰ میلادی و آغاز سال ۲۰۲۱، همدلی ها بیشتر شود و شاهد باشیم که به معنای واقعی کلمه، صنعت و صنعتگر جایگاه واقعی خود را پیدا کند. آرزو می کنیم که در سال ۲۰۲۱ کمتر ناشر خبرهای تلخ و سیاه باشیم و بیشتر از توفیقات و پیشرفت های صنعت پلاستیک کشور قلم بزنیم. برای همه کسانی که برای اعتلای صنعت پلاستیک کشور در این سال سخت، و در این فشارها، زحمت کشیدند، آرزوی سلامتی داریم و انشالله هر چه زودتر از شر این ویروس ناجوانمراد هزار و یک شکل رهایی یافته و به زندگی عادی مان، که حالا به حسرتی بدل شده است باز گردیم.
در انتها، ضمن تبریک ویژه به ارامنه عزیز کشورمان به علت فرا رسیدن سال نو میلادی، از همه شما همراهان خوب و گرامی که دهه هاست، همراه با نخستین رسانه صنعت پلاستیک، همراه و همگام بوده اید، سپاسگزاری می نماییم، و سعی می کنیم که در سال جدید میلادی مساعی بیشتر پیشه کنیم تا مطالب آنطور که دلخواه شماست، به نمایش در آیند. در انتها، از شما خوبان درخواست دارم که برای مهندس احمد علی ساعت نیا، پیر روزنامه نگاری تخصصی ایران و مووسس گروه رسانه ای صنعت پلاستیک، که متاسفانه این روزها، به علت کار و فعالیت فراوان، اندکی ناخوش احوال هستند، دعا کنید تا هر چه زودتر دوباره در کمال صحت و سلامت، به فعالیت های روزمره خود بازگردند.
سال نو میلادی بر همگان خجسته باد!
روزبه ساعتچی
مسوول رسانه های فارسی زبان صنایع پلاستیک