به گزارش صنایع پلاستیک، در این مطلب بررسی بازارهای کالایی با محوریت محصولات پتروشیمی را در دستور کار خود قرار داده ایم. بررسی بازارهای کالایی با محوریت پلیمرها پس از دوشنبه سیاه نشان می دهد که نمی بایست انتظار کاهش قیمت محصولات پتروشیمی را به میزان کاهش قیمت نفت، در بازارهای جهانی داشته باشیم.
بازارهای پتروشیمی آسیا بعد از سقوط قیمت نفت، در معاملات دیروز افت قیمت را تجربه کردند. قیمت نفت برنت بعد از بی نتیجه ماندن تلاش های عربستان در جهت کاهش تولید نفت و آغاز یک جنگ نفتی علیه روسیه، ۳۰ درصد معادل ۱۳ دلار کاهش پیدا کرد و به ۳۲ دلار در هر بشکه رسید که از ۱۹۹۱ تاکنون بی سابقه بوده است.
انتظار طبیعی ناظران اینست که با کاهش چشمگیر قیمت نفت، که برخی از فعالان و آگاهان بازار، معتقدند ممکن است تا رقم باور نکردنی ۲۰ دلار هم کاهش یابد، بازارهای کالایی و علی الخصوص محصولات پتروشیمی نظیر پلیمرها ومواد شیمیایی به علت ارزان شدن سوخت موردنیاز و خوراک هایی مصرفی نظیر نفتا، متانول، اتان و … به شدت کاهش یابند. اما این نگاهی ساده انگارانه به بازار کالایی محصولات پتروشیمی است. چرا که تولیدکنندگان انواع پلیمرها و محصولات شیمیایی، که مستقیما با قیمت نفت در ارتباط هستند، قبلا حاشیه سود خود را به خاطر جنگ تعرفه ها ما بین چین و آمریکا به شدت کاسته بودند.
این وضعیت با ورود کرونا ابتدا به بازار چین و سپس به صحنه بازارهای جهانی و کاهش شدید تقاضای پلیمرها به ویژه در چین به عنوان بزرگترین مصرف کننده و تولیدکننده پلیمر بیش از پیش تشدید شد و تولیدکنندگان ناچار دوباره از حاشیه سود خود کاستند، تا بلکه در شرایط رکود بتوانند تقاضای بازار را تحریک کنند.
حالا که بازار چین با بهبود وضعیت شیوع کرونا در حال بهبود تقاضاست، بازارهای اروپایی درگیر شیوع و همه گیری کرونا شده اند، و این موضوع همچنان سبب می شود که تقاضای جهانی پلیمرها ضعیف باقی بماند و این امکان را به تولیدکنندگان نخواهد داد تا بتوانند قیمت تولیدات خود را بیافزایند.
همانطور که گفته شد، به علت عدم شکل گیری توافق کاهش تولید جدیدی بین روسیه و اوپک، شاهد سقوط قیمت نفت در بازارها هستیم و از روز ۹ مارس ۲۰۲۰ به عنوان دوشنبه سیاه یاد می شود، و برخی بر این گمان هستند که قرارست که با سقوط قیمت محصولات پتروشیمی از جمله پلیمرها و مواد پتروشیمی مواجه باشیم، در صورتی که چنین نیست. چرا؟
پاسخ به این پرسش بسیار ساده است. قبل از سقوط آزاد قیمت نفت، همانطور که شرح داده شد جنگ تعرفه های چین و آمریکا و نیز شیوع کرونا و کمبود تقاضا سبب شد تا تولیدکنندگان حاشیه سود خود را به شدت کاهش دهند و حالا در صورت کاستن بیشتر از حاشیه سود خود، این حاشیه سود منفی خواهد شد و دیگر از نظر اقتصادی صرفه نخواهد داشت. در نتیجه با کاهش قیمت نفت و نزدیک شدن آن به کف قیمتی بنیادی، شاید در سایر بازارهای کالایی امکان کاهش شدید قیمت وجود داشته باشد، اما بازار محصولات پتروشیمی دیگر گنجایش یک سقوط قیمتی دیگر را ندارد و نهایتا می توان انتظار داشت که روند نزولی بازار پلیمرها که به علت سقوط تقاضا تشدید شده بود، اندکی شیب بیشتری یابد. نبود.
به بیان دیگر، سقوط قیمت خوراک ها،پلیمرها و مواد شیمیایی به علت رخداد دوشنبه سیاه و سقوط آزاد قیمت نفت، کاملا قطعی است. اما اینکه انتظار داشته باشیم که میزان سقوط این محصولات مثلا به میزان سقوط قیمت نفت یعنی در حدود سی درصد و یا حتا ده درصد باشند، اندکی دور از انتظارست.
در مورد سایر بازارهای کالایی نیز بازارهای چون فولاد و آلومینیوم اصلا گنجایش کاهش بیشتری را ندارند و در صورت کاهش بیشتر وارد منطقه قرمز و ضرر خواهند شد.
به نظر می رسد در معاملات آتی چین بیشترین افت قیمت ها از آن کالاهایی نظیر آسفالت، لاستیک طبیعی، متانول، اتیلن گلایکول، سنگ آهن، روغن پالم، استایرن، انواع پلی اتیلن سبک خطی، پلی پروپیلن و … باشد.
در ادامه جدول معاملات آتی چین را مشاهده می کنید که کمترین میزان کاهش قیمت اوره، کتان، پی وی سی، شکر سفید و .. تعلق دارند.
لازم به ذکرست که همه این گمانه زنی ها در حالی صورت می پذیرد که امروز سه شنبه ۱۰ مارس ۲۰۲۰ برابر با ۲۰ اسفندماه ۹۸ شاهد رشد حدودا بیش از چهار دلاری قیمت نفت نسبت به دوشنبه سیاه بودیم قیمت نفت کمی از ارزش از دست رفته خود را بازیافته است. طبعا هر چه قیمت نفت بالاتر رود، انتظار کاهش قیمت ها و میزان این کاهش در بازارهای کالایی خاصه فرآورده هایی نفتی و محصولات پتروشیمی کمتر خواهد شد.