همانطور که قابل پیش بینی بود، قیمت های مواد پلیمری این هفته در ایران نیز مانند بازارهای جهانی نزولی شد. هر چند این امکان وجود داشت که قیمت ها حتا بیش از این هم کاهش یابند، اما انتخاب قیمت دلار بالاتر برای محاسبه قیمت ها سبب شد تا به جای کاهش حدودا ۱.۱ درصدی قیمت دلار مبنای محاسبات با کاهش تقریبا ۰.۸ درصدی آن قیمت گذاری ها انجام شود.
به گزارش صنایع پلاستیک، در حالی امروز دفتر توسعه صنایع پایین دستی از قیمت ۱۱۵.۱۳۰ ریال به عنوان نرخ دلار مبنای کشف قیمت مواد پلیمری استفاده کرد که برابر قانون می بایست، از قیمت ۱۱۴.۹۶۴ استفاده می کرد که میانگین هفتگی خرید دلار نیمایی در روز شنبه بود. اما احتمالا برای جلوگیری از افت بیش از اندازه قیمت پلیمرها، این دفتر برعکس مصوبه کمیته تخصصی پتروشیمی اقدام به کشف قیمت های پایه با نرخ دلار گرانتر در روزهای شنبه و یکشنبه نمود، در حالیکه مصوبه مذکور صراحت دارد بین روزهای شنبه و یکشنبه، قیمت دلاری مبنای کشف قیمت هاست که پایین تر باشد! به هر حال، به جای کاهش ۱۰۷ تومانی، امروز شاهد کاهش ۹۱ تومانی قیمت دلار مبنای محاسبات به نسبت هفته گذشته بودیم.
قیمت های جهانی هم پس از دو هفته رشد، این هفته در سراشیبی نزول قیمت افتاده بودند و مجموع این دو عامل باعث شد تا همه مواد پلیمری این هفته با کاهش در قیمت پایه شان مواجه گردند. این هفته حتا یک کالای پلیمری هم با افزایش قیمت و یا ثبات قیمت پایه رو به رو نشد.
در نهایت نرخ دلار مبنای محاسبات و کشف قیمتهای پایه، این هفته نسبت به هفته گذشته ۰.۸ درصد کاهش را به ثبت رساند و ۹۱۱ ریال ارزانتر شد.
بیشترین میزان کاهش قیمت پایه این هفته به پلی اتیلن ترفتالات نساجی تعلق گرفت. این ماده پلیمری نسبت به هفته گذشته با ۷.۳ درصد افت قیمت مواجه شد که به معنای ارزان شدن حدودا ۹۱۱ تومانی این کالا به ازای هر کیلوگرم است.
پس از پلی اتیلن ترفتالات نساجی، گرید بطری این کالا یعنی پلی اتیلن ترفتالات بطری یا PET بطری با کاهش ۴ درصد نسبت به هفته گذشته، به ازای هر کیلوگرم ۵۵۸ تا ۵۷۶ تومان در گریدهای گوناگون افت قیمت را تجربه کرد.
پس از رشد قیمت PET بطری در چهار هفته پیش، این سومین هفته است که قیمت پایه این کالا روند کاهشی را تجربه می نماید. البته در هیچکدام از این هفته ها، این میزان کاهش قیمت برای PET بطری ثبت نشده است. متاسفانه با وجود اینکه در فصل اوج تقاضای مصرف PET بطری هستیم، تمام عرضه ها به فروش نمی رود و امیدست که با این کاهش قیمت قابل توجه این هفته شاهد رقابت های بهتری بر سر محموله های PET بطری باشیم.
سومین بیشترین کاهش قیمت به پلی بوتادین رابر ۱۲۲۰ تعلق گرفت. این کالای پلیمری نسبت به هفته گذشته اش با کاهشی معادل ۲.۶ درصد در قیمت پایه مواجه شد و کیلویی ۱۴۰.۲۹۱ریال قیمت خورد.
چهارمین کالایی که این هفته بیشترین میزان کاهش را از آن خود کرد، پلی استایرن انبساطی ۴۰۰ بود. پلی استایرن انبساطی ۳۰۰ و ۲۰۰ نیز تنها با یک دهم درصد اختلاف، پس از پلی استایرن انبساطی ۴۰۰ در رده پنجم بیشترین افت قیمت پایه قرار گرفتند.
چندین کالا نیز با کاهش ۱.۸ درصدی در قیمت پایه شان مواجه شدند. این کالاها عبارتند بودند از گروه پی وی سی ها (امولوسیون و سوسپانسیون)، پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰، پلی استایرن معمولی ۱۵۴۰ و ۱۵۵۱ .
پلی اتیلن سنگین تزریقی و پلی اتیلن سنگین دورانی نیز در این هفته با کاهش ۱.۵ درصدی در قیمت پایه شان نسبت به هفته گذشته مواجه شدند.
تنها چهار کالای دیگر قیمت پایه شان بیش از کاهش قیمت دلار، دچار ریزش شد. به این ترتیب که پلی اتیلن سبک خطی ۱.۴ درصد، پلی اتیلن سنگین فیلم ۱.۳ درصد، پلی اتیلن سبک فیلم ۱.۲ درصد و پلی اتیلن سنگین بادی ۱.۱ درصد کاهش را در قیمت پایه خودشان نسبت به هفته گذشته ثبت کردند.
تعدادی از کالاهای پلیمری تنها به اندازه افت قیمت دلار مبنای محاسبات با کاهش مواجه شدند. این کالاهای پلیمری که این هفته با ۰.۸ درصد (۰.۷۸ درصد) کاهش قیمت پایه مواجه شدند عبارتند از استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲، استایرن بوتادین رابر ۱۷۱۲، پلی پروپیلن نساجی وپلی پروپیلن شیمیایی
اما کمترین میزان کاهش قیمت پایه این هفته به صورت مشترک به دو کالا تعلق گرفت که با نیم درصد افت قیمت پایه مواجه گردید. این دو کالا پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100 و پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 بودند که عملا حدود ۵۵ تومان به ازای هر کیلوگرم با کاهش قیمت رو به رو شدند که تغییر چندانی نسبت به هفته گذشته نیست.
نتیجه گیری:
با اعلام قیمت های پایه امروز، مشخص شد معامله گران پلیمرها در بورس کالا که هفته گذشته پا پس گذاشته و وارد میدان رقابت خرید محصولات پلیمری نشدند، درست حدس زده بودند که در این هفته می توانند محموله های موردنظرشان را با قیمت های ارزان تر به انبار ببرند. هم قیمت دلار نیمایی و هم قیمت های جهانی روندی کاهشی داشتند تا بعد ازمدتها شاهدباشیم، بازار پلیمرهای ایران نیز همسو با بازارهای جهانی روند نزولی در قیمت ها را تجربه کرد. در هفته های گذشته دلار نیمایی، چون اهرمی برای افزایش قیمت های پایه عمل می کرد و اجازه اثرگذاری موثر قیمت های جهانی بر بازار پلیمرها در ایران را نمی داد.
اگر صنایع پایین دستی در رکود به سر نمی برد، این افت قیمت های پایه سبب می شد تا تقاضا تحریک شده و رقابت ها بالا بگیرد و عملا شاید معامله گران نهایتا ناچار به پرداخت همان بهای هفته گذشته برای محوله های پلیمری می شدند، اما چون صنایع پایین دستی در رکود به سر می برد، حتا کاهش قیمت های پایه به این حد نیز احتمالا نمی تواند آنقدر برای تقاضا محرک باشد، مگر در چند کالای خاص. به نظر این هفته رقابت های پر رونق تری نسبت به هفته گذشته رخ خواهد دادو بر حجم معاملات پلیمرها در بورس کالای ایران خواهد افزود. اما همچنان ضعف تقاضا و کمبود نقدینگی که به علت رکود در صنایع پایین دستی تقویت شده اند، نخواهد گذاشت تا بازار پلیمرها از فاز رکود خارج شود.
نکته آخر هم اینست که نا مشخص بودن وضعیت قیمت دلار نیمایی با توجه به نوسانات چند روز اخیر، این پالس را به خریداران ارسال کرده است که نمی توان به کاهش بیشتر قیمت دلار نیمایی به صورت قطع مطمئن بود، و احتمال دارد که قیمت دلار نیمایی تا یکشنبه آتی حتا افزایش هم بیابد. در نتیجه به نظر می رسد، این هفته معامله گران در بورس کالای ایران – به ویژه در کالاها و گریدهایی خاص- سنگ تمام گذاشته و یکی از رقاتی ترین هفته های بورس کالا، تالار محصولات پتروشیمی را در طی ماههای اخیر شاهد باشیم.