به گزارش صنایع پلاستیک، سه شنبه ۹ مهرماه ۹۸ چند خبرگزاری رسمی کشور، از آغاز احداث نخستین پتروپالایشگاه ملی ایران در آینده نزدیک خبر دادند.
پتروپالایشگاه از معادل عبارت Petro-Refinery گرفته شده که حاصل ترکیب دو واژه نفت (Petroleum) و پالایشگاه (Refinery) به معنای پالایشگاه نفت است. اما معمولاً منظور از واژه پتروپالایشگاه عبارت Petrochemical Refinery است که نسل جدیدی از پالایشگاهها به حساب میآیند و بر یکپارچگی بین مجتمعهای پالایش و پتروشیمی تأکید دارد.
در واقع در مجتمعهای پتروپالایشگاهی، هدف تنها تولید سوخت از جمله گاز مایع(ال پی جی)، بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره نیست، بلکه در کنار چنین محصولاتی فراوردههای ویژه و خوراکهای مورد نیاز مجتمعهای پلیمری و شیمیایی نیز تولید و عرضه میشود. در مجتمعهای پتروپالایش، نفت خام به عنوان خوراک وارد واحدهای فرایندی متعددی میشود تا ترکیبی از محصولات سوختی و پایه پتروشیمی تولید شود. این موضوع سبب شدهاست که مجتمعهای پتروپالایش به دلیل تولید همزمان سوخت و سایر محصولات پایه پتروشیمی نیازمند بهکارگیری واحدهای فرایندی خاصی باشند..
بررسیها نشان میدهد توجه به توسعه ظرفیت پتروپالایشی میتواند باعث سودآوری بیشتر (به طور متوسط بیش از دو برابر) و افزایش توان رقابت در بازار فراوردههای نفتی باشد. در سالهای اخیر بسیاری از کشورها ساخت پتروپالایشگاه را در دستور کار خود قرار دادهاند که یکی از دلائل آن سودآوری بالای این مجتمعها است.
چین و هند در سالهای اخیر بیشتر تعداد پتروپالایشگاهها را ساخته اند. هر چند سعودی ها نیز در این زمینه بیکار ننشسته اند.
متاسفانه کشور ما به علت های گوناگون از جمله تحریم و مشکلات در انتقال تکنولوژی و سرمایه گذاری های خارجی، از احداث این منابع سودمند برای تبدیل منابع هیدروکربوری کشور به بیشترین ارزش افزوده محروم بوده است. اما حالا برابر اطلاعی که حاصل شده است، دولت قصد دارد تا با توان مهندسی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء سپاه، و سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی به صورت همزمان اقدام به آغاز اولین پروژه پتروپالایشگاهی کشور نماید.
در این پروژه از منابع صندوق توسعه ملی نیز یاری گرفته خواهد شد. هدف از احداث نخستین پتروپالایشگاه کشور با نام آناهیتا جلوگیری از خامفروشی نفت و تولید ارزش افزوده در صنایع پایین دستی اعلام شده است.
طبق اعلام روابط عمومی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ص)، پتروپالایشگاه آناهیتا به عنوان یک ابرپروژه ملی، در منطقهای به وسعت ۵۷۰ هکتار در کیلومتر ۱۵ جاده کرمانشاه- همدان واقع شده است و علاوه بر اینکه میتواند به یکی از قطبهای تولید و صادرات فرآوردههای با کیفیت مطلوب نفتی منطقه غرب کشور تبدیل شود و سرمایهگذاران زیادی را به سمت خود جذب کند، قادر به ایجاد اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم در یکی از بیکارترین استانهای کشور خواهد بود.