بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت ممنوعیت صادرات ۵ ردیف کالایی شامل پریفرم که برای تولید انواع بطری استفاده میشود، لغو شد.
به گزارش صنایع پلاستیک، وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای به دفتر صادرات گمرک ایران صادرات ۵ ردیف کالایی شامل پریفرم، دام زنده مولد غیرگوشتی، اسب مولد نژاد خالص، اسب مسابقه و شتر مولد نژاد خالص را بلامانع اعلام کرد.(تصویر آن را می توانید در انتهای همین مطلب مشاهده ومطالعه بفرمایید.)
مردادماه سال جاری { سال ۱۳۹۷ شمسی } محمد شریعتمداری وزیر صنعت معدن و تجارت و رئیس کارگروه تنظیم بازار با ارسال نامه ای به فرود عسگری رئیس کل گمرک با موضوع ممنوعیت صادرات پریفرم فرم پلی اتیلن، نوشت: با توجه به نیاز تولید کنندگان بطری PET مورد مصرف در صنایع شیر، روغن نباتی، انواع نوشیدنی، آب میوه، آب معدنی، انواع شوینده، مایع ظرفشویی و دستشویی و سایر محصولات و با عنایت به کمبود پریفرم PET مورد استفاده برای تولید بطری، مقتضی است به تمامیگمرکات اعلام شود که از صادرات پریفرم PET، توسط کلیه صادر کنندگان اعم از تولیدی یا تجاری جلوگیری شود.
هر چند با وجود این ممنوعیت در تمام این مدت یعنی از مردادماه تا کنون نیز، صادرات متوقف نشده بود و هم PET گرید بطری و هم پریفرم به صورت قاچاق به ویژه به کشورهای همسایه ارسال می شد، اما اعلام این تصمیم و آزادسازی صادرات پریفرم ضربه ای دیگر خواهد بود به پیکره صنایع آشامیدنی و غذایی کشور، که هزینه آنرا مستقیما مصرف کننده نهایی پرداخت خواهد کرد.
به نظر می رسد، مسوولان در وزارت صنعت، معدن و تجارت به این نتیجه رسیده اند که با توجه به گذر از فصل تابستان و ماههای رمضان و محرم، که فصل اوج تقاضای PET و پریفرم است، حالا میزان تقاضا کاهش معنا داری نموده و در نتیجه اقدام به این صدور ابلاغیه جدید خطاب به گمرک کرده اند. اما چنین تصوری که بحران PET و پریفرم پلی اتیلن ترفتالات بطری به پایان رسیده است، از پایه دچار نقصان است. برای این مهم شاید هیچ سندی بهتر از معاملات بورس کالای ایران نیست! با اینکه حجم معاملات در هفته های اخیر، به صورت مداوم در حال کاهش بوده است و برای مثال، هفته گذشته حجم معاملات محصولات پلیمری نسبت به هفته گذشته بیش از ۲۵ درصد کاهش یافت، اما در مورد PET بطری، نه تنها کاهشی رخ نداده است، بلکه همچنان رقابت هایی با درصدهای بالا برای خریداری این ماده از بورس کالای ایران صورت می گیرد. { شاید یکی دو هفته، که خریداران دست نگاه داشتند تا در هفته های آتی با دلار ارزان تر، شاید مواد ارزان تری به دستشان برسد، را اگر استثنا کنیم، از ابتدای سال جاری در هر هفته، یکی از داغ ترین معاملات به PET بطری در انواع گریدهایش تعلق داشته است. }
فارغ از همه اینها، انتظار تورمی است که در حول وحوش این کالا شکل گرفته است. به این معنا که دیروز از سوی دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی خبر رسید که پتروشیمی شهید تندگویان از ۲۰ دی ماه به مدت ۴۰ روز به اورهال خواهد رفت. اگر در نظر بگیریم که این مجتمع پتروشیمی، تنها تولیدکننده PET در کشور است، به اهمیت این اورهال و نقش آن در قیمت ها بیشتر پی ببریم. مصرف کنندگان پت گرید بطری، با توجه به اینکه می دانند، این پتروشیمی از اواخر دی تا اوایل اسفند، تولیدی نخواهد داشت احتمالا شروع به خریداری و دپوی مواد تولیدی این پتروشیمی در بازار بورس کالای ایران و بازار آزاد می کنند و همین مساله باعث می شود تا پریفرم سازان که معمولا قدرت نقدینگی بالایی ندارند، با کمبود مواد برای تولید پریفرم بطری مواجه شوند. تازه آن دسته از پریفرم سازانی که مواد به دستشان هم می رسد، دیگر علاقه ای به کار در داخل ندارند و ترجیح می دهند به جای ریال، دلار دریافت کنند.
ذکر این مصیبت ها همه، بدون در نظر گرفتن اورهال ۴ ماهه و اساسی پتروشیمی نوری است که مهمترین تامین کننده خواراک پتروشیمی شهید تندگویان است که هم انتظار تورمی دامن خواهد زد و واقعا سبب خواهد شد که پتروشیمی شهید تندگویان حتا پس از اورهال نیز نتواند با تمام ظرفیت خود به کار و تولید بپردازد. اینها در حالیست که فصل بهار و تابستان هم تنها یک ماه پس از پایان اورهال پتروشیمی شهیدتندگویان فرا می رسد و این فصول، فصلهای اوج تقاضای PET و پریفرم بطری است.
شاید برخی واردات را چاره کار بدانند و بگویند که اگر کمبودی وجود دارد، مثلا پتروشیمی شهید تندگویان دست به واردات بزند، مانند بسیاری دیگر از مواد اولیه و پتروشیمی های تولیدکننده ی آنها که وقتی در تولید به هر دلیلی دچار کمبود می شوند، دست به واردات آن مواد می زنند. قابل توجه این گروه از پیشنهادهندگان اینکه پتروشیمی شهید تندگویان، به خودیِ خود نمی تواند چیزی وارد کند، چرا که به صورت مستقیم یکی از هفت پتروشیمی کشورست که در لیست تحریم های آمریکا نامش آورده شده است و خیلی بعید است کسی خارج از ایران حاضر شود تا به این پتروشیمی چیزی بفروشد.
در مورد وارد کردن PET توسط سایرن نیز، اولین مشکل تحریم هاست که دشواری های خود را برای هر واردکننده ای دارد و دومین مشکل اینست که واردکنندگانی که به جز پتروشیمی ها دست به واردات محصولی می زنند، دلیلی ندارند که بیایند و آنرا در بورس کالای ایران ارایه کنند.
به این ترتیب به نظر می رسد که این تصمیم مبنی بر آزاد سازی صادرات پریفرم PET، تصمیمی کارشناسی نبوده و به زودی با مخالفت های جدی تشکل های آشامیدنی و خوراکی مواجه خواهد شد.