خریدهای امروز و فردا، روشن خواهد کرد که کاهش شدید حجم معاملات در هفته گذشته به علت نگاه خریداران به قیمت های ارزانتر محموله های پلیمری در هفته آتی بوده است یا به علت رکود واقعی موجود در بازار یا ترکیبی از این دو. هر چند احتمالا ترکیبی از دو حالت، گزینه درست و محتمل است لیکن سهم هر یک از این عوامل کاهنده نیز در میزان خریدِ معامله گران بورس کالای ایران در طی این هفته روشن می گردد.
به گزارش صنایع پلاستیک، امروز دوشنبه روز عرضه بهین یاب انواع پلی پروپیلن ها و پی وی سی هاست. هفته گذشته، بسیاری از معامله گران با توجه به افق پیش رویشان که کاهش قیمت دلار و نرخ های جهانی پلیمرها را نوید می داد، دست از خرید کشیدند.
اتفاقا، پیش بینی آنها درست از آب درآمد اما دفتر توسعه صنایع پایین دستی دیروز، با تغییر نرخ دلار از کمترین عدد در روزهای شنبه و یکشنبه به بالاترین عدد، اجازه نداد تا قیمت های مواد پلیمری در ایران نیز مانند سایر بازارهای جهانی، اعم از بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا و نیز بازار خاورمیانه روندی کاهشی داشته باشد و از سوی دیگر پیش بینی معامله گران را نیز غلط از آب در آورد!!چرا؟
علت این اقدام دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی نیز واضح بود، بیم از اینکه دوباره با پیش بینی روند کاهشی دلار و قیمت های جهانی، خریداران دست نگه دارند و برای سومین هفته متوالی تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران با رقم ناامید کننده ای حجم معاملات خود را ببندد. لذا، کاری کرد تا ارزیابی قیمت های هفته های آتی برای خریداران غیر قابل پیش بینی گردد. این به نظر خروج از قواعد بازیست، اما گویا این دفتر بیشتر مصلحت را در نظر گرفت تا رعایت مصوبه تصریح شده کمیته تخصصی محصولات پتروشیمی.
حسن این غیر قابل پیش بینی بودن قیمت ها در بازار پلیمرها، اینست که دفتر توسعه صنایع پایین دستی انتظار دارد، دیگر کسی برای خرید ارزانتر محموله ها صبر نکند و حالا که قیمت ها نسبت به هفته گذشته افزایش چندان زیادی هم نداشتند، خریداران دست به خرید بزنند بلکه بازار پلیمرها از رکودی که در آن دچار شده است رهایی یابد؟
مسلما بخشی از عدم خرید در هفته های گذشته، پیش بینی کاهش قیمت ها در هفته آتی بود اما این کل ماجرای عدم خرید نیست. متاسفانه صنعت پلاستیک کشور با رکودی واقعی از سوی مصرف کننده و کاربر نهایی مواجه است. نشانه این رکود را می شد در ماه رمضان و در صنعت ظروف یکبار مصرف ملاحظه کرد، حال اینکه اثر رکود واقعی در کاهش خرید در هفته های اخیر چه میزانست، با خریدهای امروز و فردا { و در کل این هفته}، که عرضه های بهین یاب پلیمرهاست، معلوم خواهد شد. بعید می رسد، کاهش بیش از ۲۰ هزار تنی حجم معاملات در یک هفته نسبت به هفته گذشته، تماما در نگاه خریداران به هفته های آتی و قیمت های ارزان تر باشد. البته به رغم این نکته، ما آرزو داریم که چنین نباشد و خریدها و رقابت های امروز و فردا، از عدم وجود رکود قابل توجه خبر بدهد.