به گزارش صنایع پلاستیک، بهزاد محمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، روز شنبه چهارم بهمن ماه ۱۳۹۹ در جمع خبرنگاران و رسانه ها از تاسیس دفتر توسعه کسبوکارهای دانشبنیان در صنعت پتروشیمی و لزوم همکاری مجتمع های پتروشیمی برای به روزرسانی خود با این کسب و کارها خبر داد. طبعا در صورت اجرایی شدن این پروژه به درستی ما شاهد خواهیم بود که تحولی در زمینه فناوری های صنعت پتروشیمی در آینده ای نزدیک ایجاد شده و ضمن بهبود کیفیت محصولات و بهره وری بیشتر پتروشیمی ها، امکان کاهش هزینه های آنها نیز فراهم آید.
کاهش هزینه های پتروشیمی ها در کنار بهبود بهره وری و کیفیت محصولات آنها، می تواند کمک بسیار مناسبی به صنایع پایین دستی در توفیق در بازارهای صادراتی به شمار آید. ضمن اینکه کشور می تواند از واردات بخشی از محصولات و مصنوعات پلیمری که منجربه خروج ارز می گردند نیز بی نیاز شود.
مشکلی قدیمی و بنیادین
عدم پرداخت به مبحث توسعه فناوری در صنعت پتروشیمی کشور و عقب افتاده شدن و مستهلک گردیدن فناوری های موجود در اکثر مجتمع های پتروشیمی کشور، یکی از بزرگترین معضلات این صنعت مادر به شمار می رود.
با توجه به اینکه ایران، در چهاردهه تحت تحریم های گوناگون بین المللی و آمریکایی قرار داشته است، در بحث توسعه صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از تکنولوژی های روز به شدت غفلت شده است و تحریم ها هم از سوی دیگر مانع شده اند، تا صنعت پتروشیمی ایران به روز شود.
از مضرات عدم به روز شدن صنعت پتروشیمی، عدم بهره وری هر چه بالاتر، کیفیت نه چندان مطلوب، قیمت تمام شده بیشتر محصولات و … است که اثر مستقیمی هم بر صنایع پایین دستی خواهد گذاشت و امکان رقابت با سایر کشورها در این زمینه را نیز از این صنایع خواهد گرفت.
در همین راستا، و برای پوشش دادن همین مشکلات و رفع آنها، بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، از ایجاد دفتر توسعه کسبوکارهای دانشبنیان در شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد.
وی در این باره افزود: ارتباط با شرکتهای دانشبنیان بهمنظور توسعه صنعت پتروشیمی تقویت میشود. وی با اظهار تاسف از فرصت های از دست رفته در این زمینه ادامه داد: درصدد هستیم تا مسیری برای اصتال صنعت پتروشیمی و استفاده بهینه از توانایی شرکتهای دانش بنیان ایجاد کنیم.
محمدی در انتها افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال تقویت همکاری با این شرکتها در توسعه طرحهای پتروشیمی است.
یکی از مواهب ارتباط مستقیم بین شرکت های دانش بنیان و صنعت پتروشیمی، امکان تولید محصولات جدید در سبد محصولات پتروشیمی های ایرانی است. می توان امیدوار بود، که در صورت تاسیس و ایجاد دفتر توسعه کسب و کار دانش بنیان و برنامه ریزی مناسب در پتروشیمی به مرور کشوری بتواند در تولید در زنجیره ارزش پتروشیمی به سطوح بالاتر حرکت کرده و محصولاتی نظیر پلیمرهای مهندسی و با کارآیی بالا را جایگزین تولید صرف متانول، اوره و پلی الفین های شناخته شده نمایید و به این شکل ارزش افزوده بیشتری توسط پتروشیمی تولید گردد. ایجاد و تاسیس دفتر توسعه کسبوکارهای دانشبنیان در صنعت پتروشیمی ضرورتی است که متاسفانه دیر زمانی به عقب افتاده است.
با یک نگاه گذرا می توان به دستاوردهای شرکت پژوهش فناوری پتروشیمی در این زمینه به عنوان یکی از معدود شرکتهایی که با رویکرد دانش بنیان به صنعت پتروشیمی فعالست، به عنوان نتیجه ارتباط این شرکتها و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نگریست. شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تا به حال توانسته است، بسیاری از کاتالیست های خارجی صنعت پتروشیمی را بومی نماید و یا تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی که سابقا باید از خارج وارد می شد، در داخل تولید نماید و ضمن جلوگیری از خروج ارز، زمینه بهره وری بیشتر و به روز رسانی مجتمع های پتروشیمی را فراهم آورد.