به گزارش صنایع پلاستیک،این هفته نیز قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در بورس کالا با رشد همراه بود. همزمان با این رخداد شاهد افزایش قیمتها در بازار آزاد بودیم. همانطور که در انتها نتیجه خواهیم کرد این مساله سبب تعمیق رکود تورمی در بازار پلیمرها به واسطه ترک تازی نرخ دلار خواهد شد.
رشد بهای آزاد و نیمایی ارز و اثرگذاری افزایش قیمتهای جهانی بر نرخهای پایه همگی مواردی است که از رشد قیمتها در بازار داخلی حمایت کرده است. این در حالی است که افت حجم معاملات در هفته گذشته پتانسیل کاهش موجودی انبارهای تولیدکنندگان در صنایع تکمیلی را درپیداشته که میتواند محرکی بنیادین برای افزایش تقاضا در بورس و بازار باشد.
روز گذشته قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی با اهرم رشد نزدیک به یک درصدی بهای نیمایی ارز اعلام شد که در کنار افزایش قیمتهای جهانی بسیاری از پلیمرها و ترکیبات شیمیایی موجب شد تا این بازار با رشد نسبتا شدید قیمتهای پایه روبهرو شود.
همین سیگنال قیمتی میتواند به وضوح در معاملات بورس کالا ایفای نقش کند که یکی از خروجیهای آن رشد شاخص قیمت پلیمرهای دنیایاقتصاد خواهد بود. در قیمتهای پایه پلیمرها بهجز پلیاتیلن ترفتالات بطری و پلیاستایرن مقاوم سایر پلیمرها رشد نرخ داشتند و فراگیرترین افزایش قیمتها به گریدهای رایج پلیاتیلنی مربوط بود. در گروه ترکیبات شیمیایی نیز بهجز دی اتیلنگلایکول، بنزن و منواتیلن گلایکول سایر گروههای کالایی شیمیایی افت نرخ داشتند.
در گزارشهای اخیر بازار پتروشیمی شاید یکبار هم نبوده که هشدار رکودتورمی را مطرح نکنیم. این هشدار نهتنها محقق شده بلکه مدتی است که عمیقتر میشود و نوسان قیمتهای پایه نیز به آتش رشد قیمتهای بازار آزاد کمک میکند.
هر چند نوسان بهای آزاد ارز را باید به این موارد افزود تا در نهایت گردونهای ایجاد شود که قیمتهایی نجومی را به ثبت برساند. از هماکنون بهوضوح میتوان گفت که یک هفته مهم و دشوار را شاهد هستیم، آنهم در شرایطی که هفتههای کاری در بازار پتروشیمیها از روز یکشنبه با اعلام قیمتهای پایه در بورس کالا آغاز شده و تا زمان اعتبار این قیمتها در هفته بعد از آن ادامه مییابد. پذیرش این مطلب دقیقا به معنی آغاز یک هفته دشوار است که از روز شنبه با پیشقراولی رشد قیمتها در بازار آزاد آغاز شده است.
در یکی دو روز آینده اگر رخداد جدیدی از لحاظ نوسان بهای ارز آزاد و یا هجوم عرضههای جدید را شاهد نباشیم باید انتظار داشت که بازار راهی جز تبعیت از نوسان قیمت دلار نداشته باشد و افزایش قیمتها به ثبت برسد. روز گذشته نیز رشد قیمتها به وضوح ذهنیت اهالی بازار را ترسیم کرد که به تعمیق نگرانیهای قیمتی منتهی شده است.
این روند کلی اگر با کاهش حجم معاملات در بورس کالا روبهرو شود نگرانکنندهتر خواهد بود و مصداق عینی رکودتورمی است. شاید بازهم باید به انتقادات روز شنبه اشاره کرد و کاهش حجم عرضه پلیمرها در بورس کالا در هفته گذشته را به نقد کشید زیرا فضای چندانی را برای خرید ایجاد نکرده و همچنین بازگشت همین عرضههای عقبافتاده هفته جاری به بورس کالا به معنی خرید با قیمتهای بالاتری است که اگر چنین ذهنیتی صحت داشته باشد، معرف نقدهای چندینباره پیشکسوتان صنعت پلیمر در کشور است.
لازم به ذکرست که صنایع پلاستیک و شخص مووسس آن، مهندس احمدعلی ساعت نیا از اواسط سال ۱۳۹۷ با تحلیلی که داشتند، معتقد بودند که در شرایط فعلی کشور، اگر سیاست دلارپاشی بی هدف را ادامه دهد، ناگزیر به اینجا می رسیم که خرید محصولات پتروشیمی و به ویژه پلیمرها و انجام فرآیند، افزودن ادتیو و … دیگر برای صنعتگر مقرون به صرفه نیست و کاربر نهایی هم از خرید این کالاها با این قیمت ها صرفه نظر خواهد نمود که این سناریو، صنایع پایین دستی را در رکودی عمیق فرو خواهد رفت، رکودی که با ادامه افزایش قیمت مواد اولیه هر چه بیشتر تعمیق می گردد.
همین الگو عینا در سال گذشته نیز تکرار شد؛ در فصل بهار شاهد معاملات نسبتا خوبی بودیم، اما فصل تابستان یک دوره سه ماهه رکود سنگینی بر بازار حاکم بود. تا به حال دوره های رکود در بازار پلیمرها سه ماهه است بر همین مبنا با آغاز پاییز ۹۸ رکود هم به پایان رسید، اما این بار اگر فکری به حال قیمت دلار نشود، یا اصلاحی بر فرمول قیمتگذاری نرخ پایه پلیمرها و مواد شیمیایی صورت نگیرد، و قیمت آنها همچنان تابعی از نرخ فزاینده دلار باشد، چه بسا این بار، رکود فصلی هم نشکسته و صنایع پایین دستی شرایط دشواری را تجربه کنند.
فعلا هفته پیش رو، از اهمیت بسیاری برخوردارست و میزان خرید صنایع تکمیلی به ما نشان خواهد داد که این قیمت جدید، نرخی هست که برای واحدهای تولیدی ارزش افزوده ای باقی بگذارد و یا این کارخانجات و کارگاهها از خرید در هفته اول تیرماه عقب خواهند نشست.
این خبر از دنیای اقتصاد گرفته شده و با تغییراتی منتشر شده است.