یکشنبه ۲۷ مردادماه ۱۳۹۸ قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی تا سوم شهریورماه اعلام شد و برای چهارمین هفته متوالی بازار پلیمرها در ایران روندی کاملا کاهشی داشت.
به گزارش صنایع پلاستیک، به نظر می رسد که دفتر توسعه صنایع پایین دستی، به درستی درک کرده است که قیمت ها در اثر افزایش نزدیک به چهل هفته ای مصنوعی قیمت دلار نیمایی بسیار بالا رفته اند، و صنایع پایین دستی درگیر رکود نمی توانند مواد را با این قیمت ها خریداری نمایند، لذا برای چهارمین هفته و با وجود اینکه هفته گذشته به علت پیش بینی کاهش بیشتر قیمت های پایه در این هفته، کاهش عرضه ها و … حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا به منطقه خطرناک زیر ۴۰.۰۰۰ تن رسید این دفتر بازهم به فرمول خود وفادار ماند و اجازه داد تا این هفته نیز، قیمت پایه مواد پلیمری همسو و هم شیب با قیمت های جهانی کاهشی گردد.
امروز میانگین قیمت دلار نیمایی مبنای محاسبه و کشف قیمت های پایه با ۹۴۷ ریال کاهش نسبت به هفته گذشته به ۱۱۳.۵۰۵ ریال رسید که ۰.۸۳ درصد کاهش را ثبت نمود. قیمت های جهانی هم به صورت کلی یا دارای ثبات بودند یا با کاهش مواجه شده بودند، البته به جز یکی، دو گروه کالایی که هفته گذشته با اندک افزایش قیمت مواجه شدند. همین مساله سبب شد تا سویه افزایشی بازار، این هفته بسیار کوچکتر و کم حجم تر از سویه کاهشی بازار باشد. از همین رو ابتدا، به کاهش قیمت ها پرداخته و نگاهی خواهیم انداخت به بیشترین کاهش قیمت های پایه بازار پلیمرهای ایران؛
سویه کاهشی بازار:
در سویه کاهشی بازار بیشترین کاهش قیمت پایه این هفته به کالای پلی استایرن معمولی اختصاص داشت که نسبت به هفته گذشته افتی معادل ۴.۱۵ درصد را ثبت نمود. این کاهش سبب شد تا قیمت این کالا به ازای هر کیلوگرم ۴.۹۳۱ ریال ارزانتر شده و به ۱۱۴.۰۰۵ ریال برسد.
حدس دیروز ما این بود که اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا ABS یکی از بیشترین کاهش قیمت ها را تجربه نماید که چنین هم شد و پس از پلی استایرن معمولی این کالای پلیمری با ۲.۹۸ درصد (با تقریب ۳ درصد) کاهش قیمت مواجه شد. افت قیمتی که سبب شد هر کیلو ABS این هفته نسبت به هفته گذشته ۴.۳۳۵ ریال ارزانتر شود.
سومین بیشترین کاهش قیمت این هفته به گروه کالایی پلی اتیلن سبک فیلم تعلق داشت. این ماده اولیه پلیمری هم بیش از دو درصد با کاهش قیمت پایه اش مواجه شد و نسبت به هفته گذشته ۲.۲۸ درصد افت قیمت پایه را تجربه نمود.
پس از پلی اتیلن سبک فیلم، تنها با ۰.۰۱ درصد اختلاف، یعنی با ۲.۲۷ درصد گروه کالایی پلی اتیلن ترفتالات بطری جایگاه چهارم بیشترین افت قیمت پایه را از آن خود کرد. این پنجمین هفته متوالیست که قیمت PET بطری در گریدهای گوناگون خود با کاهش مواجه می شود و در چهار هفته گذشته، در هر هفته کاهش این کالا در بازار ایران چشمگیر بوده است. علت اصلی این موضوع، یعنی روند نزولی نسبتا شدید این کالا در چندین هفته متوالی اینست که با اینکه از نظر زمانی، در اوج تقاضای فصلی این کالا قرار داریم، در بیشتر هفته ها حتا نیمی از عرضه های معمولا بالای ۶.۵۰۰ تنی پتروشیمی تندگویان هم خریداری نمی شود. در نتیجه، قیمت ها شیب نزولی نسبتا شدیدی را در پیش گرفته اند تا بلکه کاهش قیمت سبب تحریک تقاضا برای خرید PET بطری شود. توجه داشته باشید، در ۵ هفته گذشته این کالا حدود دوهزارتومان از ارزش خود را از دست داده است. حال باید دید با این وجود این هفته تقاضای بیشتری برای این کالا ثبت خواهد شد؟
جایگاه پنجمین بیشترین کاهش قیمت پایه به پلی اتیلن سنگین بادی تعلق داشت. این ماده پلیمری در این هفته کاهشی معادل ۱.۸۱ درصد را تجربه کرد تا به قیمت کیلویی ۹۶.۹۲۷ ریال برسد .
با اختلاف ناچیز ۰.۰۳ درصدی با پلی اتیلن سنگین بادی، پلی اتیلن سنگین فیلم قرار داشت که با کاهش قیمت پایه اش به میزان ۱.۷۸ درصد رو به رو شد. این میزان کاهش برای پلی اتیلن سنگین فیلم به معنای کاهشی معادل ۱.۷۵۸ ریالست که سبب شد این کالا در هر کیلو ۹۷.۰۹۴ ریال قیمت بخورد.
پلی اتیلن سنگین تزریقی با ۱.۴۱ درصد، پلی استایرن انبساطی با ۱.۳۱ درصد و پلی اتیلن سبک خطی با ۱.۲ درصد دیگر کالاهایی بودند که با کاهشی بیش از یک درصد مواجه شدند و در جایگاههای بعدی بیشترین میزان کاهش قیمت پایه قرار گرفتند.
کاهش قیمت پایه به اندازه کاهش قیمت دلار نیمایی:
کاهش تعدادی از کالاها هم با جهت و هم با میزان شیب کاهش قیمت دلار نیمایی یعنی ۰.۸۳ درصد هسمو و هم اندازه بود.این کالاها عبارت بودند از
- پلی پروپیلن شیمیایی و پلی پروپیلن نساجی؛
- پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 و PE 100؛
- استایرن بوتادین رابر تیره ۱۷۱۲؛
در میان این ۵ ماده پلیمری که با کاهش مواجه شدند، انتظار داشتیم که پلی پروپیلن ها با کاهش بیشتری مواجه شوند. چرا که در بازار خاورمیانه آنها بیشترین میزان کاهش قیمت (حدودا دو درصد) را نسبت به سایر پلیمرها ثبت کردند. اما گویا مسوولان دفتر توسعه صنایع پایین دستی، برای محاسبه قیمت پایه این دو کالا، قیمت آنها در بازارهای شرق و جنوب آسیا را مدنظر قرار دادند. پلی پروپیلن ها در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا این هفته به معنای دقیق کلمه هیچ تغییری نداشتند و ثبات مطلق را تجربه کردند. از همین رو، به نظر می رسد، تنها کاهش قیمت دلار نیمایی به میزان ۰.۸۳ درصد در قیمت پایه این هفته انواع پلی پروپیلن ها نقش ایفا کرده است. جالبست بدانید انواع پلی پروپیلن ها در بازارهای جنوب شرقی آسیا هم ۱.۴ درصد افت قیمت را تجربه کرده بودند.
تنها کالایی که در سویه کاهشی بازار کمتر از کاهش قیمت دلار نیمایی با افت قیمت مواجه گردید، استایرن بوتادین رابر ۱۵۰۲ بود. این کالا به میزان ناچیز ۰.۲۶ درصد کاهش قیمت پایه را ثبت نمود تا به ازای هر کیلوگرم تنها ۳۶۵ ریال ارزانتر شود.
سویه افزایشی بازار:
اما در سویه افزایشی بازار، دو گروه کالایی وجود داشتند . گروه پی وی سی های سوسپانسیون که هم راستا و هم اندازه با قیمت های این گروه کالایی در بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا کمی بیش از نیم درصد یعنی دقیقا ۰.۵۲ درصد افزایش قیمت راثبت نمود.این کاهش قیمت در گریدهای گوناگون سبب شد تا قیمت انواع گریدهای پی وی سی سوسپانسیون در دامنه ۴۴۲ ریال تا ۴۷۹ ریال افزایش یابد.
پلی اتیلن سنگین دورانی هم دومین کالایی بود که در قیمت های اعلامی امروز با افزایش قیمت مواجه شد. این کالا این هفته رشد قیمتی معادل ۱.۰۵ درصد را تجربه کرد تا به ازای هر کیلوگرم ۹۴۱ ریال گرانتر شده و به قیمت کیلویی ۹۰.۲۹۵ ریال برسد.
نتیجه گیری:
به نظر می رسد که دفتر توسعه صنایع تکمیلی به این نتیجه رسیده است که بازار کشش قیمت هایی که سی و اندی هفته به کمک اهرم دلار نیمایی به صورت مصنوعی و در اکثر هفته ها بر خلاف قیمت های جهانی بالا رفته اند، را ندارد. یعنی عملا صنایع پایین دستی به علت رکودی که درگیر آن هستند، نقدینگی لازم برای خرید مواد اولیه با این قیمت ها را ندارند، مگر برخی از تولیدکنندگان کلان. نظر به این نکات، این نهاد قیمت گذار قیمت پایه پلیمرها، برای چهارمین هفته متوالی اجازه داد تا روند نزولی قیمت پلیمرها ادامه داشته باشد، چرا که تنها زمانی حجم معاملات در بازار بهبود خواهند یافت که قیمت ها در دامنه ای قرار بگیرند که تولیدکنندگان توان و انگیزه خرید آنها را داشته باشند.
در گذشته در چنین مواقعی، دفتر توسعه با در نظر نگرفتن فرمولش، بازار را غیرقابل پیش بینی می کرد تا خریداران و معامله گران بورس کالای ایران با این تصور که قیمت ها غیرقابل پیش بینی است و ممکن است حتا بیشتر هم افزایش یابد، همان هفته اقدام به خرید کنند. اما این نگاه یک نگاه کوتاه مدت به بازار پلیمرهاست که شاید سبب شود، یک یا دو یا حتا چند هفته ای، تقاضا به تاخیر نیافتد اما در نهایت امر، باعث بالاتر رفتن قیمت ها شده و در بلند مدت رکود و عدم توان تولید کننده برای خرید، نتیجه ای این سیاست بود.
اما کاهش قیمت های پایه، همانطور که در هفته های گذشته و به ویژه هفته گذشته دیده ایم به معنای افزایش حجم معاملات نیست. اتفاقا برعکس، بازار عادت کرده است که زمانی که قیمت ها افزایشی می شود، شروع به خرید می کند. لیکن اگر این تغییر سیاست که بالاتر شرح داده شد رخ داده باشد و بازار نسبت به وفاداری دفتر توسعه به شرایط بازار و فرمولش اطمینان حاصل نماید، آنگاه به مرور شاهد تغییر فاز رفتاری بازار خواهیم بود. ضمن اینکه با سپری شدن هر هفته انبار تولیدکنندگان کلان و تامین کنندگان مواد اولیه هم خالی می شود و آنها ناچار خواهند بود که شروع به خرید نمایند. گروه اول یعنی تولیدکنندگان به علت تعهداتی که دارند و گروه دوم یعنی تامین کنندگان مواد اولیه بازار آزاد، به علت نیاز به درآمد ناچار تقاضاهایشان را باید به معامله بدل نمایند. لذا انتظار اینست که وضعیت بازار، اگر فاکتورهایی نظیر روند کاهشی قیمت پلیمرها ادامه یابد، اندک اندک رو به بهبودی گام بردارد. البته فاکتورهای زیادی در این مساله دخیل هستند اما نشانه هایی از بهبود در هفته های گذشته { به جز هفته قبل } دیده شده است.