همانطور که در طی سه دهه پیش اقتصاد چین به دومین اقتصاد بزرگ جهان بدل شد، بازار پلیمرها در چین نیز به همان نسبت وسعت یافت به صورتیکه امروزه چین بزرگترین واردکننده پلیمرها در جهان به شمار می رود. در نتیجه بسیار طبیعی است، تغییرات در بزرگترین بازار پلیمر دنیا، در سایر بازارها نیز اثر گذار باشد. در همین راستا سقوط قیمت پلیمرها تا محدوده ٨٢٠ دلار برای پلی اتیلن های سنگین تزریقی، ٩٢٠ دلار برای پلی اتیلن های سنگین بادی و ٩۴٠ دلار برای پلی اتیلن های سنگین فیلم در چین به صورت CFR توانسته بر بازار مصرف کنندگان پلیمر دنیا اثر گذار باشد.
به گزارش صنایع پلاستیک، چین بزرگترین واردکننده پلیمر جهان است و از این رو تاثیرپذیری بازار پلیمر دنیا از روندهای این بازار حتمی است.بنابراین به نظر می رسد افت شدید قیمت ها در چین، به پیش بینی های کاهشی بازار پلیمر کشورهای دیگر کمک کرده است.
البته در کشورمان، علی رغم اینکه تغییرات جهانی قیمت ها یکی از عوامل تعیین کننده در کشف قیمت های مواد پلیمری است، اما موانعی وجود دارد که سبب می شود شاهد همسویی بازار پلیمر ایران و جهان نباشیم. اگر در دو سه هفته اخیر در بازار پلیمر کشورمان شاهد بودیم که تقاضا بعضا به تعویق افتاده و باعث تشدید وضعیت رکود بازار پلیمرها شده است، علت همین موضوع یعنی انتظار تبعیت بازار ایران از بازارهای جهانی بوده است، اما دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی حتا در هفته ای که قیمت دلار نیمایی هم در سیر نزولی خود قرار داشت و طبعا می بایست قیمت های پایه نیز با افت جدی مواجه می شد، با انتخاب قیمت دلار نیمایی با قیمت بالاتر، اجازه نداد تا قیمت پلیمرها در مسیر کاهشی قرار بگیرند و برعکس تمام بازارهای جهان، بازار پلیمر ایران روند صعودی داشت. این اقدام از آن جهت انجام شد که حدس زدنِ وضعیت آتی بازار امکان پذیر نباشد. سود این ابهام در مورد آینده قیمت ها چیست؟ پاسخ ساده است، اگر نتوان حدس زد که روند قیمت های آتی نزولی است، آن وقت تعداد بیشتری اقدام به خرید می کنند و تا هفته های بعد برای خرید ارزانتر مواد دست نگاه نمی دارند. این روند فعلی بازار ایرانست.
انتظار کاهش مجدد قیمت ها و تعویق تقاضای خرید در کشورهای منطقه
از سوی دیگر به نظر می رسد قیمت گذاری نشریه ICIS در بازار پتروشیمی ترکیه اندکی به دور از واقعیت های بازار و با تاخیر انجام می شود، به طوری شاهد افت قیمت های اکثر گریدهای محصولات پلیمری در بازار واقعی معاملات تا محدوده ٨٠ دلار در هر تن بودیم.
از سوی دیگر فعالان بازار ترکیه، خرید محصولات پلیمری را متوقف کرده و انتظار کاهش بیشتر قیمت ها را دارند و صرفا تولیدکنندگان تنها برای ادامه فعالیت در خطوط واحدهای تولیدی خود اقدام به خرید با حجم های اندک می کنند. این همان نکته ایست که دفتر توسعه صنایع پایین دستی را بر آن داشت، تا فرمول کشف قیمت ها را بر هم بزند تا در کوتاه مدت کسی تقاضای خود را برای خرید به تعویق نیاندازد.
همین روند در بازارهای کشورهای عراق و افغانستان نیز مشاهده می شود. بازارهای عراق، و افغانستان هم خریدهای پلیمری را متوقف کرده اند و تنها اگر ضرورت ایجاب نماید، تولیدکنندگانی که تعهداتی دارند، دست به خرید می زنند. نکته دیگر درباره بازار این دو همسایه ایران اینکه قیمت پلیمرها در بازار این کشورها از ترکیه نیز پایین تر است.
در عین حال، به علت کاهش قیمت ها پیشنهاد Re-Export محصولات پلیمری از مبدا چین به مقاصد ترکیه و اروپا شیبی افزایشی یافته است. علت وجود انگیزه ری اکسپورت محصولات از چین آنست که اختلاف قیمت برخی از گریدهای پلیمری در بازار چین و دیگر کشورها به ۱۵۰ دلار به ازای هر تن رسیده است که رقم بسیار بالایی است، چرا که کافیست اختلاف قیمت بین بازار چین و سایر بازارها به ۸۰ دلار در تن برسد تا ری اکسپورت محصولات از چین به اقصی نقاط دنیا دارای توجیه اقتصادی شود. در همین راستاست که برخی کالاهای پلیمری که حتا به بنادر چین هم رسیده اند، به علت اختلاف ۱۵۰ دلار در تن، توسط خریداران مجدد به بازارهای ترکیه و اروپا پیشنهاد شده است.
پیش بینی تحلیل گران ارشد بازار پتروشیمی
در صورت ادامه نبرد تجاری بین ایالات متحده و چین و عدم توافق بین آنها سبب شده است تا کارشناسان ارشد بازار پتروشیمی جهان پیش بینی کنند، می توان تصور کرد پایه های قیمتی پلیمرها در بازارهای دنیا در محدوده ۸۵۰ تا ۸۸۰ دلار در هر تن خواهد شد؛ قیمت هایی که بازار محصولات پتروشیمی در دهه گذشته به خود ندیده است و بی سابقه می باشد.
برآورد کارشناسان بازار محصولات پتروشیمی اینست که در اروپا هم همچنان روند کاهشی قیمت پلیمرها ادامه داشته باشد، و میانگین قیمت پلیمرها در بازار قاره سبز به بازه ۸۵۰ تا ۹۰۰ دلار هم خواهد رسید.
البته نباید فراموش کرد که این قیمت یک شرط یا اگر بزرگ هم دارد و آن هم اینست که چین و آمریکا به جنگ تعرفه ها ادامه دهند. در صورت توقف این جنگ تجاری، می توان انتظار روندی جز این آنچه امروز بررسی شد را شاهد باشیم، هر چند هیچ سناریویی را نمی توان منتفی دانست.
بخشی از محتوی این مطلب اقتباسی از سایت پتروتحلیل است .