به گزارش گروه تحلیل بازار صنایع پلاستیک، در هفته ای که گذشت، نیمه تعطیل بودن هفته از یکسو، افزایش شدید و گروهی قیمت پلیمرها از سوی دیگر، این پیش بینی را ایجاد کرده بود که امکان دارد، معاملات روند کاهشی به خود بگیرند، حتا با وجود افزایش نوسانی قیمت دلار در بازار آزاد که تقاضا را تقویت می کند. دلایلی چون ابطال معاملات پی وی سی اما سبب شد تا این کاهش حجم معاملات بیشتر به چشم بیاید، به ویژه در روز نخست معاملات، سه شنبه که معاملات بهین یاب همه پلیمرها به جز انواع پی وی سی و پلی پروپیلن در جریان بود، کاهش حجم معاملات چشمگیر بود. (خاصه در گروه پلی اتیلن ها) برعکس اما اگر در روز چهارشنبه، که این هفته به جای روز دوشنبه عرضه های بهین یاب انواع پی وی سی و پلی پروپیلن در آن روز صورت گرفت با ابطال معاملات پی وی سی مواجه نمی شدیم، صد در صد عرضه ها به فروش رفته بود. در کل به دلایل متعددی که بر شمردم و در ادامه نیز برخواهم شمارد، من این کاهش شدید حجم معاملات را علامت برای رکودی شدن بازار نمی بینم، و بیشترآنرا به نوعی نفس گرفتن بازار پلیمرها برای ادامه رالی رشد و رونق بهاری تشبیه می نمایم.
با وجود همه مواردی که بالاتر ذکر شد، مهمترین نکته در این هفته کاهش عرضه ها بود که اسباب کاهش حجم معاملات را فراهم آورد. کاهش حجم عرضه ها، آن هم در هفته هایی که هنوز تمامی مرزهای کشور باز نشده اند و صادرات محصولات پتروشیمی، روال روتین خود را پیدا نکرده است، اندکی تعجب برانگیزست!! و این شائبه را ایجاد می کند که با توجه به رشد شدید قیمت دلار چه آزاد و چه نیمایی، آیا پتروشیمی ها با عرضه های قطره چکانی خود می خواهند، تاوان عدم امکان صادراتشان در ماههای گذشته به علت بسته بودن مرزها {ناشی از شیوع کرونا} از صنعتگر ایرانی و صنایع پایین دستی ایران بگیرند!! و الا در این هفته تولید پتروشیمی ها مثل همیشه ادامه داشته است، و انبارهای این شرکتها نیز از محصولات تولید شده و صادر نشده پرست، پس چرا باید با کاهش عرضه مواجه باشیم؟ به هر حال، مجموعه این عوامل سبب شد حجم معاملات پلیمرها این هفته حدود ۲۵ درصد کاهش یابد و بازار پلیمرها در بورس کالای ایران، یک چهارم کوچکتر شود.
پتروشیمی ها باید بدانند، رفته رفته مرزها در حال باز شدن است و با توجه به افزایش قیمت دلار، سود خوبی از صادرات محصولات خود خواهند برد که زمینه را برای جبران مافات عدم امکان صادرات در ماههای کرونایی گذشته فراهم می کند و در این شرایط، که بنگاههای کوچک و متوسط داخلی برای بقاء در جنگ با شرایط نیمه جنگی کشور هستند، کاستن از عرضه ها و عدم رعایت کف عرضه در بازار داخل در حکم خیانت به شمار می رود، خیانتی که مشاغل را نابود می کند و در پی آن زنجیره ای مصیبت های اجتماعی و اقتصادی را سبب می گردد. همچنین پتروشیمی ها باید بدانند، که افزایش قیمت دلار باعث جذاب شدن دوباره بازار مواد اولیه پلیمری و شیمیایی خواهد شد، و دوباره رونق در این شرایط در انتظار این بازارست، لذا نیازی نیست برای سود بیشتر به عرضه های قطره چکانی دست بزنند.
این هفته عرضه های بیش از ده درصد (۱۱ درصد ) با افت رو به رو شد تا به کمک سایر عوامل، علت اصلی کاهش حجم معاملات پلیمرها باشد. این هفته با ۸۴.۲۶۰ تن عرضه، شاهد کمترین میزان عرضه از ابتدای سال تا به حال بودیم. {اگر برخی روزهای نیمه تعطیل عید نوروز را لحاظ نکنیم.} همچنین این هفته میزان تقاضا نیز نسبت به هفته گذشته با ۱۴ درصد کاهش مواجه گردید و به رقم ۹۶.۷۴۰ تن رسید. این هم یکی دیگر از دلایل متعدد کاهش حجم معاملات این هفته بود.
اما نکته جالبی هم علی رغم این کاهش عرضه شدید، باید مدنظر داشت. وقتی قیمت دلار بالا می رود، بازار پلیمرها به بازاری جذاب خاصه برای سفته بازان و دلالان بدل می گردد. نشانه مشخص آنرا هم می توان در رقابت حدودا ۸۰ درصدی برای عرضه های پی وی سی سوسپانسیون ۶۵ پتروشیمی غدیر به وضوح مشاهده کرد، چه اینکه هیچ صنعتگری با چنین رقابتی، حاضر نیست که محموله های پی وی سی را به انبار ببرد. خرید مواد اولیه در هفته ای که قیمت پایه بیش از ۵.۶ درصد رشد داشته است، ۷۸ درصد بیش از قیمت پایه برای هیچ تولیدکننده ای سودی نخواهد داشت، لذا این موضوع نشان می دهد که خریداران تولیدکننده نبودند، و این موضوع از وجود شکاف بزرگی را در طرح افق خبر می دهد، که مسوولان امر باید به فکر این GAP باشند. توجه داشته باشید، این هفته دو گروه از صنعتگران نتوانستند از سهمیه های بهین یاب خود، به میزان کافی استفاده نموده و خرید نمایند. چرا که برخی از آنها به دلیل عدم درج فاکتور الکترونیکی فروش در سامانه جامع تجارت (طرح افق) تعلیق سهمیه شده اند و عده ای دیگر هم به علت عدم تفکیک گرید مصرفی خود با کاهش ده درصدی سهمیه بهین یاب خود مواجه شدند، چنین رقابت های دلال مآبانه ای، جای بسی شگفتی است!!
فارغ از دلایلی که بالاتر ذکر شد و همگی از ادله کاهش بیست و چهار درصدی حجم معاملات در این هفته بودند، ما به این بازار امیدوار هستیم. چرا که اگر میزان عرضه کاهش یافته و نیز حجم مبادلات ابطال شده پی وی سی را به مجموع حجم معاملات بیافزاییم در نهایت شاهد خواهیم بود که تفاوت چندانی در حجم معاملات صورت نگرفته است. عوامل بنیادین در بازار پلیمرها، از جمله بهبود تقاضای جهانی و افزایش قیمت دلار، باز شدن مرزها برای صادرات و … همگی از بازار رو به رونق خبر می دهد.
برای معاملات پلیمرها در هفته جاری، همچنان قیمت دلار نیمایی رشدی جهشی دارد و در لحظه تنظیم این گزارش حدودا ۵۰۰ تومان نسبت به هفته گذشته افزایش را به ثبت رسانده است و از سوی دیگر قیمت جهانی پلیمرها بدون استثنا در همه بازارها با رشد مواجه بوده است، چرا که با خروج از قرنطینه و بازگشت تدریجی مردم به زندگی معمولی شان، تقاضا برای پلیمرها بالا رفته است و همین موضوع باعث شده است میانگین قیمت های جهانی، مثبت باشد. این دو به این معناست که قیمت پایه جدیدی که دفتر توسعه صنایع پایین دستی فردا اعلام خواهد کرد، افزایشی خواهد بود و با توجه به سایر فاکتورها، انتظار از بازار پلیمرها، به رونق تمایل دارد.