به گزارش صنایع پلاستیک، قیمتهای پایه محصولات پتروشیمیایی برای سومین هفته معاملاتی بورس کالا در سال جدید، در حالی اعلام شدند که قیمت مبنای دلار در معادله کشف نرخ با رشد ۴۷/ ۰درصدی نسبت به ۱۵ فروردین، به میزان ۲۲ هزار و ۶۲۰ تومان لحاظ شد. میزان افزایش قیمت دلار نیمایی و تغییرات قیمت جهانی پلیمرها، مجموعا نشان از ادامه روند نوسانی قیمت های پایه پلیمرها در سال ۱۴۰۰ دارد. همین مساله یکبار دیگر ضرورت اصلاح فرمول کشف قیمت های پایه را توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی یادآوری می نماید.
بررسی قیمتهای پایه اعلامی از ابتدای سال تا هفته جاری به وضوح رفتار زیگزاگی نرخ را به تصویر میکشد. اینکه برخی از گریدها که هفته گذشته با رشد نرخ همراه بودند، در قیمتهای اعلامی هفته جاری تغییرات کاهشی را تجربه کردند، گواه خوبی بر این ادعاست.
در مجموع میتوان گفت مجموعه محصولات پلیمری و شیمیایی افزایش و کاهش نرخ پایه را همزمان در قیمتهای پایه ۲۲فروردین تجربه کردند که در کنار رشد اندک میانگین هفتگی بهای دلار، تنها برای برخی از گریدها قیمتهای جهانی افزایش محدود را تجربه کردند و برای سایر محصولات، قیمتهای جهانی کاهشی بود.
ترین ها:
بیشترین افزایش نرخ پایه در بین محصولات پلیمری مربوط به پلیاتیلن سنگین اکستروژن (PE۸۰) بود و در هفته معاملاتی جاری با قیمت پایه ۲۷هزار و ۸۱۷تومان عرضه خواهد شد که رشدی نزدیک به ۴درصد را تجربه کرد.
از بین پلیمرهای جذاب بورس کالا، پلی وینیل کلراید (PVC) ۴۸/ ۰درصد افزایش در نرخ پایه نسبت به هفته ماقبل داشت. اما برای پلی پروپیلنهای شیمیایی و نساجی که از جمله گروههای کالایی پراهمیت به شمار میروند، با وجود آنکه هفته گذشته را با رشد نرخ پایه سپری کردند، اما در هفته جاری نه تنها خبری از افزایش قیمت آنها نبود، بلکه افت قیمت نزدیک به ۲درصدی را نیز به خود دیدهاند.
پلیاتیلن ترفتالاتهای بطری، استایرن بوتادین رابر روشن و پلیاتیلن سنگین دورانی، تزریقی، سبک و سنگین فیلم از دیگر گریدهای کاهشی پیلمرها به شمار میروند.
در گروه شیمیاییها اما نوسان قیمت پایه با پراکندگی بیشتری همراه شد بهطوریکه رشد نرخ پایه برای اوره پریل به نزدیکی ۱۵درصد رسید و در هفته جاری با قیمت ۵هزار و ۴۵۸تومان در بورس کالا عرضه میشود.
این نوسانات و قیمت های زیگزاگی تنها در سه هفته ابتدایی سال، از ضرورت تغییر فرمول کشف قیمت های پایه خبر می دهد.ضرورتی که پیشتر بارها درباره آن در این رسانه، یعنی صنایع پلاستیک سخن گفته ایم. در سال گذشته در بیشتر هفته های سال دلار نیمایی روندی صعودی داشت و اهرم رشد قیمت پایه مواد پلیمری می شد و در هفته هایی که دلار نیمایی بنا به دلایلی از رشد می ایستاد و حتا کاهشی می شد، قیمت های جهانی اسباب رشد قیمت پایه را فراهم می آوردند.
در واقع فرمول کشف قیمت پایه محصولات پتروشیمی در ایران به دو عامل خارجی مرتبط است. یکی قیمت دلار و دیگری میزان تغییرات قیمت های جهانی. این در حالیست که بالغ بر ۹۰ درصد مخارج پتروشیمی ها و به ویژه خوراک آنها به ریال و ارزانتر از همه جای دنیا محاسبه می شود. حال که سال ۱۳۹۹ تمام شده است، شاهد رشد سود عملیاتی تقریبا همه پتروشیمی ها هستیم که بعضا بیش از صد در صد هم رشد سود عملیاتی داشته اند، ولی در سوی دیگر صنایع پایین دستی به دلیل این شکل غیرمنصفانه تعیین قیمت های پایه، اکثرا یا سود ناچیزی شناسایی کرده اند و یا سال ۱۳۹۹ را با ضرر به پایان برده اند.