به گزارش صنایع پلاستیک، بی جهت نیست که هر سه سال یکبار و در طی مدت برگزاری نمایشگاه K دوسلدورف، چشم و گوش اهالی این صنعت در تمام جهان، متوجه این رویدادست تا ملاحظه نمایند که آینده صنعت پلاستیک به کدام سمت و سو می رود. لحظاتی پیش اعلام شد، اقتصاد زیست پایه؛ استراتژی جدید صنعت پلاستیک است که برای دستیابی به جهانی پایدار در دستور کار این صنعت قرار خواهد گرفت.
تنها دقایقی پیش، در ششمین روز از نمایشگاه کا ۲۰۱۹ اعلام شد که ترم بعدی که صنعت پلاستیک به عنوان یک راه حل برای مبارزه با اقتصاد خطی مصرفی در پیش خواهد گرفت، Bio-Based Economy یا اقتصاد زیست پایه است.
جدیدترین عناوینی که به زودی در دنیای صنایع پلیمر مورد استفاده قرار خواهند گرفت، یکپارچه سازی اقتصاد مبتنی بر زیست ساختارها و بازیافت است. در ادبیات جهانی صنعت پلیمر، این عناوین به زودی جایگزین اقتصاد چرخشی خواهند شد.
نگاهی به روندهای جدید صنعت پلیمر:
در دوره گذشته نمایشگاه K، در سال ۲۰۱۶ ضایعات پلاستیکی در اقیانوس ها و چهارمین انقلاب صنعتی جهان موسوم به Industry 4.0 به عنوان استراتژی اصلی صنعت پلاستیک در راس امور شرکتهای حاضر در کل زنجیره ارزش صنعت پلاستیک قرار گرفت.
تا دوره جاری این نمایشگاه یعنی K 2019، با توجه به بحران های زیست محیطی، علاوه بر دیجتال سازی زیر عنوان Industry 4.0، پروژه های فراوانی توسط رهبران بخش های گوناگون صنعت پلاستیک برای جمع آوری ضایعات پلاستیکی از اقیانوسها اجرا شد.
امسال اما، ترم اقتصاد چرخشی یا Circular Economy و اقتصاد پایدار، تم و زمینه اصلی نمایشگاه دوسلدورف بود.
شرکتهای حاضر در تمام زنجیره ارزش صنعت پلاستیک، از تولیدکنندگان مواد اولیه گرفته تا ماشین سازان، سعی کردند تا با تمایل فرآیندها، مواد و تجهیزاتشان به سمت بازیافت و بازیافت پذیری، چرخه عمر پلاستیک ها را طولانی و طولانی تر نمایند و به این وسیله به سمت دستیابی به اهداف اقتصاد چرخشی در مقابل اقتصاد خطی پیش بروند. متد یا روشی چون بازاستفاده (استفاده مجدد -Reused) هم در کنار بازیافت از مواردی بود که بسیار مورد تاکید قرار گرفت.
حالا، مسوولان نمایشگاه کا دوسلدورف تنها دقایقی پیش اعلام کرده اند که به عنوان یک استراتژی عمومی در صنعت پلاستیک، خاصه در بخش مواد، اقتصاد زیست پایه نیز جهت دستیابی به اهداف اقتصاد چرخشی و پایدار، از این به بعد در دستور کار زنجیره ارزش صنعت پلاستیک قرار خواهد داشت.
تصور نادرستی نیست، اگر بگوییم که ترم ” اقتصاد زیست پایه ” یا همان ” Bio-Based Economy” واژه ایست که جایگزین Circular Economy شده و آینده صنعت پلاستیک را شکل خواهد داد.
همین حالا هم، بسیاری از تولیدکنندگان مواد اولیه و افزودنی ها به سمت تولید مواد مبتنی بر پایه زیستی که قابل تجدید بوده و یا برعکس پلاستیک مشتق نفتی به سادگی قابل بازگشت به چرخه طبیعت هستند، اقدام نموده اند.
اقتصاد زیستی چیست؟
اقتصاد زیستی یا “بیو اکونومی” شامل مجموعه ای از فعالیت های اقتصادی است که به تولید منابع زیستی تجدیدپذیر پرداخته و آن را به مواد غذایی و دیگر محصولات با پایه زیستی تبدیل می کند. در این نوع از اقتصاد، محصولات زاید به عنوان ماده خام استفاده شده و جایگزین سوخت های فسیلی در این زمینه می گردند.
در سال های اخیر، تغییرات آب و هوایی و افزایش گازهای گلخانه ای نیاز به کاهش مصرف سوخت های فسیلی، مواد پایه نفتی و جایگزین ساختن آن ها با دیگر مواد را افزایش داده است. بنابراین اقتصاد زیستی از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. به گفته ی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری برای رهایی از اقتصاد نفتی باید بر منابع زیستی تکیه کنیم و این در حالیست که هنوز اهمیت منابع زیستی در جامعه ما نهادینه نشده است.
اهداف اقتصاد زیستی:
- بهبود مصرف منابع
- امنیت غذایی
- استفاده ی بهتر و کارآمد از منابع