به گزارش صنایع پلاستیک، علی رغم صدور ابلاغیه بورس کالای ایران مبنی بر انجام عرضه های بهین یاب پلیمری در روزهای دهم و یازدهم فروردین ماه، هنوز ابهاماتی در مورد عرضه ها و نیز چگونگی قیمت گذاری پلیمرها وجود دارد. ابهام در عرضه های بهین یاب پلیمری هفته دوم نوروز ۹۹ و قیمت پایه آنها مواردیست که در ادامه این مطلب به سناریوهای مختلفی که ممکن است، برایشان ایجاد شود، پرداخته ایم.
از طرفی ستاد مقابله با کرونا در تاریخ ۵ فروردین ماه ۱۳۹۸ در مصوبه ای اعلام کرد که تمامی مشاغل دولتی غیر ضروری تا ۱۵ فروردین تعطیل می باشند و مشاغل ضروری نیز با حداکثر یک سوم نیرو به کار خواهند پرداخت و از سوی دیگر در تاریخ ششم فروردین ماه، بورس کالای ایران با آگاهی از این مصوبه اعلام نمود که عرضه بهین یاب پلیمرها در روز دهم فروردین ماه ۹۹ انجام خواهد شد.
در این جا دو موضوع مطرح می شود؟ نخست اینکه آیا، بورس کالای ایران از جمله مشاغلی هست که ضرورتا می بایست با حداکثر یک سوم نیرو، به کار بپردازد؟ اگر حتا پاسخ به این پرسش مثبت باشد، باز هم ابهام در مورد قیمت موادی که قرارست عرضه شوند باقی خواهد ماند.
به این معنا که نخست باید به این پرسش پاسخ داده شود که آیا شرکت ملی صنایع پتروشیمی و دفتر توسعه صنایع پایین دستی از جمله مشاغل ضروری محسوب می شوند که می بایست در سر کار خود حاضر شوند؟ و اگر حتا چنین باشد، دفتر توسعه صنایع پایین دستی اقدام به ارایه قیمت های پایه جدید خواهد نمود یا خیر؟ اگر عرضه ها صورت گیرد و قیمت جدیدی اعلام نشود، احتمالا آخرین قیمت پایه سال گذشته مبنای معاملات خواهد بود.
اما با توجه به اینکه روز یکشنبه منعی برای اعلام قیمت های پایه وجود ندارد، پرسشی که ایجاد می شود اینست که چرا باید با قیمت های سال گذشته، معاملات بهین یاب امسال آغاز گردد. اگر قرارست دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی در زمره مشاغل کلیدی و حیاتی تشخیص داده شود، چرا این دفتر نباید به وظیفه خود مبنی بر اعلام قیمت ها در تاریخ دهم مبادرت ورزد؟
نکته دیگری که باید مدنظر داشت اینست که یک تقاضای روانی برای کاهش قیمت ها در بازار پلیمرها وجود دارد، چرا که قیمت نفت؛ نفتا و سایرخوراک ها به شدت کاهش یافته است و قیمت های جهانی نیز با سقوط جدی همراه بوده اند. اما از سوی دیگر، بر خلاف روندی که سال گذشته با آن به پایان رسید، وضعیت دلار نیمایی در سال جدید افزایشی است و تا روز پنجشنبه که این خبر تهیه شده است این دلار بیش از ۱۷۰ تومان رشد را تجربه کرده است.
لذا، باید به نظاره نشست و دید که آیا اولا عرضه ها صورت خواهد گرفت و ثانیا اگر چنین باشد، این عرضه ها با چه قیمت پایه ای صورت می گیرد؟ اگر بنا باشد که فاکتورهای همیشگی دفتر توسعه صنایع پایین دستی ملاک قرار گیرد، باید شاهد تاثیر کاهشی قیمت های جهانی بر قیمت دلار نیمایی باشیم، اما اینکه این میزان آنقدر هست که تقاضای ذهنی بازار مبنی بر کاهش قیمت ها را بر آورده سازد یا خیر، خود پرسش و ابهام دیگریست که تا روز یکشنبه مشخص خواهد شد.