با توجه به تعطیلی روز دوشنبه، روز سه شنبه دیروز ۲۳ بهمن ماه ۱۳۹۷ همه معاملات بهین یاب مواد پلیمری به صورت یکجا انجام شد. این هفته، به دلایلی که در این مطلب شرح داده شده است، با کاهشی معادل ۲۵ درصد در معاملات نسبت به هفته گذشته بودیم که کاهش قابل توجهی است، لیکن نباید از یاد ببریم که هفته گذشته، حجم معاملات رکورد دو سال را یکجا شکست!
به گزارش صنایع پلاستیک، با توجه به اینکه در هفته گذشته، رکود حجم معاملات در دو سال اخیر جا به جا شده بود، انتظار اینکه به فاصله یک هفته همان رکورد یک بار دیگر جا به جا شود انتظاری دور از ذهن بود، اما با توجه به تعطیلی روز شنبه، قیمت های پایه هم تغییری نکرد و این موضوع بازار را به انجام معاملات بیشتر امیدوار می کرد. نهایتا این هفته در همه عرصه ها، چه عرضه ها، چه ثبت تقاضا و چه حجم معاملات نسبت به هفته پر رونق قبلتر از آن با کاهشی نسبی مواجه بودیم.
عرضه ها از نزدیک به ۹۰ هزار تن در هفته گذشته افتی قابل توجه داشت و میزانش به اندکی بیشتر از ۷۶ هزار تن رسید. امیدواریم که این مبین گلایه امروز علی لشگری عضو انجمن ملی صنایع پلاستیک و پلیمر، مبنی بر بازارسازی و مدیریت عرضه (عرضه قطره چکانی) پتروشیمی ها نباشد {برای کسب اطلاع بیشتر از این خبر اینجا را بخوانید}، چرا که با توجه به نزدیک شدن به پایان سال، مطمئنا در هفته های آتی هم با تقاضای نسبتا خوبی مواجه خواهیم بود.
در بخش تقاضا، این هفته تنها نزدیک به ۷۲ هزار تن تقاضا برای خرید مواد پلیمری ثبت شد که نسبت به ثبت تقاضای رویایی بیش از ۱۰۵ هزار تنی هفته گذشته کاهش چشمگیری را در این حوزه تجربه کردیم. لیکن کاهش در عرضه و ثبت تقاضا، با اختلافهای فراوان باعث شد که حجم معاملات حدود ۱۷ هزار تن افت نماید و به اندکی بیش از ۵۶ هزار تن برسد، که هر چند رقم کمی هم نیست اما با عنایت به شرایط تعطیلات کشور، رشد ناچیز قیمت پایه { در هفته گذشته } و همچنین رقم رکوردشکن هفته گذشته نمی توان آنرا خیلی زیاد هم ارزیابی کرد. هر چند در هفته های اخیر، برای نخستین بار بود که حجم معاملات به زیر ۶۰.۰۰۰ تن بازگشت و این می تواند زنگ خطر را برای بازار به صدا در آورد.
این هفته، پلی پروپیلن نساجی از نظر شدت در رقابت به تعادلی نسبی رسیدند، لیکن پلی پروپیلن های تزریقی یا شیمیایی، وارد فاز بحرانی شدند و عنوانِ محبوب ترین کالاهای هفته را از آن خود کردند و رقابت های شدیدی تا حد ۵۹ درصد برای کالایی نظیر پلی پروپیلن شیمیایی EPX548R پتروشیمی جم و رقابتی تا سقف ۵۵ درصد برای پلی پروپیلن شیمیایی ZB548 از شرکت نوید زر شیمی رخ داد. همچنین برای سومین هفته پیاپی، پلی استایرن های انبساطی نیز از محبوب ترین کالاهای عرضه شده در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران بودند و سود خوبی را نصیب پتروشیمی تبریز و انتخاب کردند. پلی استایرن انبساطی ۲۰۰ تبریز با ۴۲ درصد رقابت و پلی استایرن انبساطی R310 پتروشیمی انتخاب با ۴۴ درصد رقابت مورد معامله خریدران بورس کالای ایران قرار گرفتند، تا زنگ خطر برای مصرف کنندگان این مواد به صدا درآید. به نظر می رسد، یگانه راه جلوگیری از این میزان رقابت بالا میان خریداران پلی پروپیلن های تزریقی و پلی استایرن ها، افزایش عرضه باشد.
با نگاهی به میزان تقاضا و میزان معاملات، پلی پروپیلن نساجی هم بیشترین میزان تقاضا را با سهم ۱۶.۵ درصد از کل تقاضاها برای خود به ثبت رساند و هم با سهمی معادل ۱۴.۵ درصد از کل حجم معاملات انجام شده، رکوردار انجام معاملات در هفته ای که گذشت، بود.
پس از پلی پروپیلن نساجی، بیشترین میزان معاملات نصیب گروه پی وی سی ها با ۱۳.۹ درصد، پلی اتیلن سنگین اکستروژن با ۱۱.۵ درصد و پلی اتیلن سبک فیلم با ۹.۶ درصد از کل حجم معاملات شد.
در سویه تقاضا، نیز پس از پلی پروپیلن نساجی، بیشترین میزان تقاضا به گروه پی وی سی ها با ۱۴ درصد، پلی اتیلن سنگین اکستروژن با ۱۰.۶ درصد و پلی اتیلن سبک فیلم با ۹.۶ درصد اختصاص یافت.
کمترین میزان تقاضا و معامله نیز به کالای پلیمری پلی استایرن معمولی تعلق داشت. میزان تقاضا برای این کالا کمی کمتر از ۰.۵ درصد و میزان معامله آن اندکی بیش از ۰.۵ درصد از کل تقاضا و معاملات بود.