در تحلیل دیروز، اشاره کردیم دفتر توسعه صنایع پایین دستی امروز در اعلام قیمت های پایه دو راه پیش رو دارد، یا قیمت ها را با توجه به فرمول خود افزایش دهد که این به معنای جهش دست کم ۶.۵ درصدی قیمت ها بود یا با افزایش نه چندان زیاد قیمت ها، هم نظر پتروشیمی ها را جلب نماید هم شرایط ادامه رونق بازار را فراهم آورد. به نظر می رسد که این دفتر راه دوم، یعنی حفظ شرایط رونق بازار را برگزیده است آن هم با دستکاری در قیمت دلار مبنای محاسبات و کشف قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی! البته در آخرین لحظات نگارش و انتشار این مطلب، بیانیه ای از سوی دفتر توسعه صنایع پایین دستی منتشر شد که به نوعی می خواست قیمت دلار امروز را توجیه نماید، که هرگز چنین نخواهد شد. اما دست کم این اطلاعیه از این لحاظ خوب بود که متوجه شدیم قیمت دلار مبنای محاسبات و کشف قیمتها چه بوده است و از کجا آمده است، شما می توانید این اطلاعیه و مطلب تکمیلی ما در ارتباط با آن را در انتهای همین متن مطالعه فرمایید.
به گزارش صنایع پلاستیک، امروز یکشنبه ۱۴ بهمن ماه، دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی می بایست قیمت های پایه جدید خود را برای دو هفته آتی اعلام می کرد. معمولا، هر یکشنبه این دفتر قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی را برای یک هفته اعلام می کند، مگر اینکه روز شنبه یا یکشنبه هفته آتی تعطیل باشد که در این مورد چنین بود و هفته آتی روزهای شنبه و دوشنبه تعطیل هستند، در نتیجه هر قیمتی که امروز به عنوان قیمت پایه از سوی دفتر توسعه صنایع پایی دستی پتروشیمی اعلام می شد برای دو هفته، مبنای معاملات در بورس کالا بود. این نکته خود معضل مضاعف برای اعضای این دفتر به شمار می رفت، چرا که پس از چند ماه رکود تازه سه هفته بود که بازار پلیمرها با رونق مواجه شده بود، و ادامه این رونق برای بازار بسیار مهم بود اما از سوی دیگر، اگر بنا بود که به فرمول دفتر توسعه صنایع تکمیلی عمل شود، چون هم قیمت های جهانی ثبات نسبی داشتند { و حتا در برخی موارد افزایشی بوددند } و هم قیمت دلار نیمایی با بیش از ۵۰۰ تومان افزایش مواجه شده بود، قیمت های پایه می بایست دست کم با رشدی ۶.۵ درصدی { معادل رشد، نرخ دلار نسبت به هفته گذشته } مواجه می شد.
در تحلیلی که روز گذشته نوشتیم و در این لینک در دسترس است، گفتیم که دفتر توسعه صنایع پایین دستی دو راه پیش رو دارد، یا نعل به نعل به فرمول خود وفادار بماند و شاهد بازگشت رکود به بازار پلیمرها و مواد شیمیایی باشد، یا اینکه به روشی به جای افزایش حداقل ۶.۵ درصدی، انواع کالاها و گریدها را با اندکی افزایش مواجه سازد تا هم پتروشیمی ها به عنوان عرضه کننده احساس نکنند که مغبون شده اند، و هم با توجه به اینکه در سه هفته اخیر روند کاهشی در قیمت های پایه به صورت پیاپی وجود داشت، خریداران هم با این اندک افزایش قیمتهای پایه میل خود را به خرید از دست ندهند و رونق در بازار باقی بماند.
اینکه دفتر توسعه صنایع تکمیلی چگونه، می خواست حد وسط را طوری نگه دارد که نه بازار پلیمرها از فاز رونق به فاز رکود بازنگردد و هم افزایش قیمت ها صورت پذیرد، معضلی بود که این دفتر نهایتا با کاهش در قیمت دلار مبنای کشف قیمت ها به آن پاسخ داد. این دفتر امروز به جای اینکه دلار با قیمت ۸۷۹۹۷ ریال را مبنای کشف قیمت های خود قرار دهد، قیمت دلار را ۸۲۹۳۶ در نظر گرفت که همین موضوع سبب شد تا اکثر گریدها افزایشی حداقلی را تجربه کنند و تقاضای بازار با کاهش موثری مواجه نگردد تا همچنان بتوان به انجام معاملات بیش از ۶۰ هزارتن در هفته جاری امیدوار ماند.
حالا با هم نگاهی خواهیم انداخت به قیمت های پایه اعلامی امروز و آنها را با قیمت هفته گذشته شان مقایسه خواهیم کرد.
سویه افزایشی بازار:
امروز به هر حال وقتی قیمت دلار مبنای کشف نرخ های پایه پلیمرها ۸۲۹۲۸ ریال در نظر گرفته شد، نسبت به قیمت هفته گذشته اش تنها ۰.۴ درصد افزایش یافت. در حالیکه اگر قرار بود میانگین هفتگی قیمت دلار نیمایی در نظر گرفته شود، همانطور که توضیح داده شد، حدود ۶.۵ درصد افزایش در قیمت دلار رخ می داد که خود باعث جهش قیمت ها می شد. بر همین مبنا، بیشترین افزایش ها در کالاهای گروه پلی استایرن ها رخ داد. گروهی که هفته گذشته، به ویژه در گریدهای انبساطی با معاملاتی پر رونق مواجه شدند.
پلی استایرن معمولی ۱۵۴۰ امروز نسبت به قیمت پایه هفته گذشته اش ۲.۸ درصد رشد قیمت را تجربه کرد و به قیمت کیلویی ۹۸۳۴۱ ریال رسید و به این ترتیب عنوان بیشترین افزایش قیمت پایه را از آن خود کرد.
پس از پلی استایرن معمولی، دومین بیشترین رشد قیمت به پلی استایرن انبساطی گریدهای ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ تعلق گرفت. این گریدها نسبت به هفته گذشته در قیمت های پایه شان با افزایشی معادل ۲.۲ درصد مواجه شدند. این افزایش ۲.۲ درصدی قیمت پایه باعث شد تا این گریدها در حدود ۲۰۰ تومان در هر کیلو رشد قیمت را تجربه نمایند.
سومین کالایی که این هفته بیشترین افزایش را از آن خود کردند، گروه پلی اتیلن های ترفتالات گرید بطری بودند که با ۱.۵ درصد افزایش در قیمت پایه خود مواجه شدند. این افزایش ۱.۵ درصد PET بطری سبب شد تا در گریدهای مختلف، این کالا با افزایش قیمتی معادل ۱۵۲ تا ۱۵۷ تومان به ازای هر کیلو مواجه گردد. گران ترین گرید PET بطری، گرید BG821 پتروشیمی شهید تندگویان بود که قیمت پایه آن ۱۱۱۱۰۹ ریال رقم خورد.
پلی پروپیلن نساجی، از محبوب ترین و چه بسا محبوب ترین کالای تالار پتروشیمی بورس کالای ایران، با رشد ۱.۳ درصد نسبت به قیمت پایه هفته گذشته خود مواجه گردید. این موضوع سبب شد تا به ازای هر کیلوگرم این کالا حدود ۱۰۷ تومان گرانتر شده و برای هر کیلوگرم ۸۲۷۱۸ ریال قیمت بخورد.
پلی پروپیلن شیمیایی {تزریقی} که هفته گذشته یکی از پر رقابت ترین کالاها بود نیز با افزایشی معادل ۱.۲ درصد نسبت به قیمت پایه هفته گذشته خود رو به رو شد و به کیلویی ۹۳۵۵۱ ریال رسید که حکایت از رشد قیمت ۱۱۱ تومانی برای هر کیلوگرم داشت. دیگر کالایی که با رشد ۱.۲ درصد در قیمت پایه مواجه شد، پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ بود که به ازای هر کیلوگرم ۱۰۲۲۶۲ ریال قیمت خورد.
قیمت پایه پلی اتیلن ها:
در میان انواع پلی اتیلن ها، تنها پلی اتیلن سبک خطی بود که با رشد یک درصدی مواجه شد و بقیه ی پلی اتیلن ها، تنها ۰.۴ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند.
پلی اتیلن سبک خطی با یک درصد افزایش در قیمت پایه اش، به کیلویی ۷۶۴۶۲ ریال رسید.
پلی اتیلن سنگین بادی، پلی اتیلن سنگین دورانی، پلی اتیلن سنگین تزریقی، پلی اتیلن سنگین فیلم، پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100، انواع گریدهای پی وی سی و پلی اتیلن سبک فیلم ۰.۴ درصد افزایش را نسبت به قیمت پایه هفته گذشته خود تجربه کردند، که افزایش چندان محسوسی نبود.
سویه کاهشی بازار:
با تعجب فراوان، امروز جدول تماما سبز رنگ نبود و دو کالا هم با کاهش در قیمت های پایه خود مواجه شدند. یکی پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE80 بود که با ۰.۲ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته در هر کیلوگرم به قیمت ۸۰۹۵۵ ریال رسید و کیلویی ۱۳ تومان ارزان شد.
دیگر کالایی که امروز با کاهش قیمت پایه مواجه شد و عنوان کاهشی ترین کالا را از آن خود کرد نیز استایرن بوتادین رابر ۱۵۰۲ بود که با ۰.۵ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته، به کیلویی ۱۱۰۵۳۸ تومان رسید و در هر کیلو بیش از ۵۰ تومان کاهش یافت.
نتیجه گیری:
امروز دفتر توسعه صنایع پایین دستی، در دو راهی ادامه رونق بازار پلیمرها یا افزایش جهشی قیمت های پایه به تبعیت از رشد قیمت دلار مبنای محاسبات، اولی یا تمدید شرایط رونق بازار را انتخاب کردند و با تخطی از فرمولشان، رقمی بسیار پایین تر از آنچه که می بایست برای دلار مبنای محاسبات قیمت پایه مواد پلیمری و شیمیایی منظور نمودند. آنها همانطور که در تحلیل دیروزمان، به آن اشاره کردیم سعی کردند تا افزایشی بیش از دو درصد { جز در دو کالا – پلی استایرن معمولی و انبساطی } را به قیمت پایه مواد اولیه پلیمری اعمال نکنند، تا خریدارن که قرارست برای دو هفته با این قیمت ها خرید کنند، با مشاهده این وضعیت و در نظر گرفتن این نکته که در سه هفته گذشته، قیمت ها همواره با ضرایب نسبتا بزرگی کاهشی بودند، تقاضا موثرشان را حفظ نمایند و از افتادن بازار به فاز رکود جلوگیری کنند.
آنچه محتمل است، اینست که این هفته نیز آمار معاملات، آمار مناسبی باشد. هر چند خیلی دور از ذهن است که به اندازه هفته گذشته، که از پایان تابستان تا به حال، یک رکورد به حساب می آید، معامله صورت پذیرد اما نهایتا خریداران احتمالا در میزان رقابت های خود تجدید نظر خواهند کرد، و رونق بازار پلیمرها ادامه خواهد یافت. یعنی برای مثال، در کالایی مثل پلی پروپیلن نساجی، به جای رقابت ۴۰ درصدی، شاهد رقابتی در حد ۳۰ درصد خواهیم بود، اما نهایتا اکثر معاملاتی که هفته گذشته صورت پذیرفت، می توانند این هفته هم به انجام برسند.
قطعا پتروشیمی ها، طرف نه چندان رضایتمند این معادله خواهند بود، اما آنها که در صادرات با مشکلات فراوانی مواجه هستند، بعید است که دوباره به کاهش عرضه ها و مدیریت بازار روی آورند. احتمالا قیمت های پایه اعلامی، در تعاملی کلی با پتروشیمی ها، اعلام شده است. البته این صرفا یک حدس است، اما راهی که امروز دفتر توسعه صنایع پایین دستی برگزید، یگانه راهِ ادامه رونق بازار پلیمرها بود.
دلیل یا بهانه دفتر توسعه صنایع پایین دستی برای دستکاری در قمیت دلار:
قیمت محصولات پلیمری و شیمیایی از سوی دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی بر اساس مصوبه شماره ۹۱۱۰۸ /ت مورخ ۱۱/۰۷/۹۷ هیات محترم وزیران، خوراک های تحویلی به واحدهای پتروشیمی داخلی نرخ تسعیر ارز در هر ماه برابر با متوسط نرخ معاملاتی ارز در سامانه نیما خواهد بود، لذا بر این اساس قیمت گذاری محصولات پتروشیمی طبق متوسط نرخ ارز در سامانه نیما برابر ۸۲۹۲۸ ریال صورت پذیرفت.
پذیریش این نکته ادکی دشوارست. به این معنا که اگر به تاریخ مصوبه هیات وزیران نگاه کنید مشاهده می کنید که این مصوبه در مهرماه صورت پذیرفته است، اما حالا پس از چهارماه و در بهمن ماه در حالی اجرا می شود که در تمام هفته های گذشته فی مابین این تاریخ و تاریخ امروز ۱۴ بهمن ۱۳۹۷، قیمت میانگین دلار نیمایی، مبنای محاسبات بوده است.
به هر حال دفتر توسعه صنایع پایین دستی می بایست برای افکار عمومی، دلیل انتخاب قیمت دلار را روشن می نمود، که چرا عدد ۸۲۹۲۸ ریال در نظر گرفته است. اما مشخصا این نمی تواند برای افکار عمومی پاسخ مناسبی باشد که آنها را برای عدم افزایش شدید قیمتهای این هفته، توجبه نماید.
در انتها باید اضافه نمایم که ما به عنوان زبان صدیق و گویای صنعت پلاستیک به عنوان بخش مهمی از صنایع پایین دستی از این نوع عملکردِ دفتر توسعه صنایع پایین دستی رضایت داریم، و اگر می گوییم که این بیشتر از دلیل یک بهانه است به معنای این نیست که اعتقاد داریم که قیمت های امروز می بایست با فرمول همیشگی این دفتر محاسبه می شد. خیر، اعتقاد ما اینست که وظیفه ذاتی دفتر توسعه صنایع پایین دستی، حمایت از رونق در این صنایع است و این درست کاریست که این هفته این دفتر انجام داد.