یکی از رسانه های نزدیک به آقای وزیر از عزم ایران برای دسترسی به کاتالیستهای خانواده «زیگلرناتا» خبر داده است. اگر این خبر صحت داشته باشد، می تواند خبر بسیار خوبی برای تولید انواع محصولات پلیمری در پتروشیمی های کشور باشد. خانواده کاتالییست های زیگلرناتا، در تهیه و تولید انواع محصولات پلیمری کاربرد دارند.
به گزارش صنایع پلاستیک، در طول هفته گذشته و جاری تغییرات جدیدی در برنامههای توسعه صنعت پتروشیمی به وقوع پیوست که مهمترین پیام این تحولات آن است که پس از حدود ۶ سال درجا زدن در توسعه این صنعت ارزش آفرین قرار است از رویکرد تولید متانول، اوره و آمونیاک و یا صادرات اتیلن به سمت تکمیل زنجیرههای ارزش پیش برویم که اولی آغاز ساخت یک طرح جدید «اتیلن گلایکول» بوده و دیگری حمله ایرانیها به غول «زیگلر ناتا» در صنعت پتروشیمی خواهد بود.
بزرگان صنعت پتروشیمی ایران به خوبی از وضعیت تولید محصولات پلیمری همزمان با آغاز تحریمهای هستهای باخبرند، در آن دوره هر چند مهمترین تیتر تحریم پتروشیمی تامین کشتی، بیمه و بانک برای انتقال ارز بود اما مهمترین اتفاق زیرپوست پتروشیمی ممنوعیت فروش کاتالیستهای پرمصرف به صنایع پتروشیمی بود تا آنجایی که با اعمال محدودیتهای مختلف از سوی بازل، BASF، مرک، فلوکای آلمان، شل انگلیس و … برخی از مجتمعهای پتروشیمی به ویژه پلیمریها را تا آستانه کاهش و حتی توقف تولید پیش برده بود.
با گذشت بیش از یک دهه از تحریم کاتالیستی صنعت نفت ایران در شرایط فعلی تولید و تامین کاتالیستهای پرمصرف صنایع پتروشیمی و پتروشیمی تنها پاشنه آشیل ایران در شرایط تحریم نیست که بدون اغراق حتی امکان صادرات کاتالیست ایرانی تحت پوشش برند شرکتهای اکسنس فرانسه و UOP آمریکا فراهم شده است.
در شرایط فعلی تمامی کاتالیستهای مورد نیاز واحدهای ایزومریزاسیون، CCR، هیدرو کراکینگ و … پالایشگاههای نفت و میعانات گازی کشور توسط شرکتهای خوشنام ایرانی (اسپک) تامین میشود که روند تولید پالایشگاهها نشان میدهد که استفاده از کاتالیست ایرانی منجر به افزایش تولید و کیفیت تولید محصولات نفتی شده و در حوزه محصولات آروماتیکی، اوره، متانول و آمونیاک هم بدون نیاز به واردات کاتالیست، تمامی نیازها در داخل تامین میشود.
همزمان با حمایت تمام قد «بیژن زنگنه» از کاتالیستسازان ایرانی حالا با حمایت دوباره وزیر نفت، شرکت «اسپک» حمله به کاتالیستهای خانواده «زیگلرناتا» که در تولید محصولات پلیمری به ویژه انواع پلیاتیلن، پروپیلن، پلیپروپیلن و … کاربرد دارد را آغاز کرده و «جلیل سبحانی» یکی از ژنرالهای بیستاره صنعت نفت ایران مامور بی نیازی کامل صنایع پلیمری ایران از کاتالیستهای خانواده زیگلرناتا شده است.
به زودی خبرهای خوشی از بومی سازی و خودکفایی کامل صنعت پتروشیمی ایران در تولید این کاتالیستها اعلام عمومی میشود و درست در روزهایی که مسوولان B.A.S.F و بازل از دستیابی ایران به دانش فنی کاتالیستهای زیگلرناتا حسابی احساس خطر کردهاند عدهای میخواهند با شیرینی استعفای وزیر نفت کام عده دیگری را شیرین کنند، این صنعت نفت سرزمین عجایب است … .