به گزارش صنایع پلاستیک، بازهم موسم محرم آمد و هجمه علیه ظروف یکبارمصرف پلیمری بیشتر و بیشتر شده است. فرماندارن، استاندارن، و دوستداران محیط زیست و … همه و همه در این ماه به خود بیش از هر زمان دیگری اجازه می دهند تا به اظهارات غیرکارشناسی بپردازند. در همین راستا، معاون اداره حفاظت محیط زیست استان تهران نیز طی اظهاراتی از هیات های عزاداری خواست، تا برای حفظ محیط زیست در صورت اجبار به استفاده از ظروف یکبارمصرف، از ظروف یکبارمصرف گیاهی به جای ظروف یکبارمصرف پلیمری استفاده نمایند. هشدار خانه صمت استان تهران در مورد استفاده از ظروف یکبارمصرف گیاهی، در حالی صورت می پذیرد که در روزهای گذشته انواع و اقسام هجمه ها را از رسانه ها علیه ظروف یکبارمصرف پلیمری شاهد بوده ایم. روالی که دیگر تبدیل به یک عادت شده است.
همین سخنان غیرکارشناسی دستمایه نامه ای شده است که علیرضا میربلوک به عنوان دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران به مدیرکل اداره حفاظت از محیط زیست نوشته است و در آن بر عدم گیاهی بودن واقعیِ {دسته کم اکثر ظروف گیاهی تولیدشده در کشور } این ظروف اشاره کرده است و افزوده است که این ظروف، به علت اینکه از مواد پلیمری و مقداری کمی هم مواد گیاهی تهیه شده اند، برای بازیافت هم مقرون به صرفه نیستند و چون مواد پلیمری درون آنها به اندازه ظروف پلیمری نیست، مورد بازیافت قرار نمی گیرند و در طبیعت رها شده و آسیب بیشتری به آن می زنند.
ضمن تایید نکات فوق، در آزمایشات متعدد صنایع پلاستیک با همکاری آزمایشگاههای نامدار پلیمری کشورمان نظیر آزمایشگاه خاتم در سنوات گذشته، باید به این مطلب این نکته را بیافزاییم که در مورد ظروف یکبارمصرف گیاهی، علاوه بر حجم کمتر پلیمرهای استفاده شده که بازیافت آنها را از صرفه اقتصادی برای بازیافت کنندگان خارج می سازد، یک مشکل ساختاری دیگر هم وجود دارد. آنهم تکنولوژی جداسازی بخش پلیمری این مواد از بخش گیاهی آنست.
صنعت بازیافت در کشورمان در تمام بخش هایش، از جمع آوری گرفته تا جداسازی و فرآیند بازیافت و … با مشکلات عدیده ای مواجه است و این مشکلات در مورد ظروف یکبارمصرف گیاهی، بیشتر هم هست. از یکسو بازیافت آنها به اندازه بازیافت ظروف یکبارمصرف پلیمری به صرفه نیست و از سوی دیگر، مشکل فناورانه فوق در تفکیک بخش های پلیمری و گیاهی این ظروف هم مزید بر علت می شود، تا امکان بازیافت آنها وجود نداشته باشد و برعکس تبلیغات نادرستی که صورت می پذیرد، طبیعت از این ظروف به مراتب بیشتر از ظروف پلیمری آسیب خواهد دید.
لازم به ذکرست، همین حالا و در حالیکه بنا بر آزمایشات متعدد انجام شده توسط ما و سایر نهادهای صنعت پلیمر، تنها بخش ناچیزی از ظروف یکبارمصرف گیاهی، واقعا تخریب پذیر و گیاهی هستند، قیمت تمام شده آنها بسیار بالاست و در نتیجه امکان رقابت با نمونه های مشابه پلیمری ندارند. و مصرف کنندگان به علت قیمت تمام شده بسیار کمتر، اقدام به خرید ظروف یکبارمصرف سنتی پلیمری یم کنند.
ضمن اینکه تحریم ها، باعث می شود تا بسیاری از آنتی قارچ ها، آنتی اکسیدانت ها و … که برای سلامت این ظروف ضروری هستند و تکنولوژی تولید آنها انحصارا در اختیار شرکتهای آمریکایی و اروپایی است، وارد نشوند و از این حیث نیز این ظروف مشکلاتی در زمینه سلامتی ایجاد خواهند نمود. (توجه شود که وقتی می گوییم این ظروف، مراد ما نه همه تولیدات گیاهی نیست ولی لااقل اکثر آنهاست.)
متن نامه خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران به اداره حفاظت از محیط زیست استان تهران در ادامه آمده است:
جناب آقای مهندس کیومرث کلانتری
مدیر کل محترم حفاظت محیط زیست استان تهران
با سلام و احترام؛
پیرو اظهار نظر معاون فنی محترم آن اداره کل با عنوان “رعایت پنج نکته زیست محیطی برای حفظ حرمت و زیبایی عزاداری محرم” که در خبرگزاری های رسمی کشور منتشر گردید، در متن خبر به حذف ظروف پلاستیکی و جایگزینی آن با ظروف یکبارمصرف گیاهی در صورت اجبار به استفاده اشاره شده است.
لازم به ذکرست ظروف گیاهی کاملا گیاهی نیستند و به دلیل داشتن سهم جزیی مواد گیاهی انگیزه ای برای بازیافت آنها وجود ندارد و در طبیعت رها می شوند و آسیب بیشتری به محیط زیست وارد می نمایند. لذا خواهشمندست که در صورت امکان دستور فرمایید وقت جلسه ای جهت رفع ابهام و بحث و بررسی پیرامون این موضوع در اختیار این تشکل قرار گیرد.
پیشاییش از مساعدت جنابعالی کمال تشکر و قدردانی به عمل می آید
با تشکر
علیرضا میربلوک
دبیر و عضو هیات مدیره خانه صمت استان تهران
تصویر نامه خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران به اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران در ادامه قابل رویت است:
هشدار خانه صمت استان تهران در مورد استفاده از ظروف یکبارمصرف گیاهی