به گزارش صنایع پلاستیک، آرامش در بازار PET بطری همزمان با فرا رسیدن محرم در تابستان همچنان ادامه دارد و کارشناسان انتظار ندارند که در معاملات این کالا تغییر قابل توجهی به وجود آید.
فصل تابستان در حالی رو به اتمام است که روند معاملات پلی اتیلن ترفتالات بطری در بورس کالای ایران از حاکمیت آرامش و ثبات در بازار همزمان با کاهش قیمت ها خبر می دهد. بطوریکه بررسی روند معاملات این محصول نشان دهنده آن است که از اواخر فروردین ماه میزان تقاضای این محصول و به تبع آن قیمت ها رو به افزایش گذاشته، اما به مرور شاهد افت قیمت ها و کاهش تقاضا در بازار هستیم و حتی فرارسیدن ماه محرم نیز نتوانسته بازار را با نوسان مثبت در قیمت ها همراه سازد.
در همین ارتباط، معامله گر پتروشیمی کارگزاری سی ولکس در خصوص وضعیت معاملات پلی اتیلن ترفتالات بطری در بورس گفت: در هفته های اخیر روند قیمتی PET بطری در بورس کالا نزولی بود و برخلاف تابستان سنوات قبل که در تیر و مرداد ماه به دلیل رشد تقاضا برای تولید بطری های آب معدنی و نوشابه، قیمت ها به اوج خود می رسید، در سال جاری شاهد تغییر رفتار بازار در این دوره زمانی بودیم. بطوریکه قیمت این محصول در بازار روندی منفی را در پیش گرفت.
صنایع پلاستیک در تحلیل های خود، در شش هفته گذشته به کاهش حدودا ۲.۵۰۰ تومانی به ازای هرکیلوگرم برای گریدهای گوناگون پلی اتیلن ترفتالات بطری به تناوب اشاره کرده ایم که متاسفانه این کاهش قیمت قابل توجه هم نتوانسته است، رکود حاکم بر این بازار را به سمت رونق حرکت دهد.
علت رقابتی شدن دو گرید PET بطری در هفته گذشته:
نوشین محرمی افزود: البته هفته گذشته به دلیل عدم عرضه محصول پلی اتیلن ترفتالات بطری BG۸۲۵ و کاهش عرضه پلی اتیلن ترفتالات بطری BG۸۲۱ قدری در بازار شاهد رقابت بودیم؛ اما در طول هفته های گذشته معاملات عمدتا در قالب مچینگ انجام شده و رقابتی صورت نگرفته است. ضمن اینکه انتظار می رود با عرضه دوباره گرید BG۸۲۵ در هفته جاری و با توجه به افت تقاضای مصرف در بازار به دلیل پایان تابستان، دوباره شاهد کاهش یا ثبات قیمت ها باشیم.
این معامله گر بازار پتروشیمی به افزایش عرضه ها توسط تولیدکنندگان صنایع بالادستی و تامین نیاز تولیدکنندگان صنایع پایین دستی در بازار اشاره کرد و گفت: آمارها نشان می دهد که میزان عرضه ها در بازار پاسخگوی نیاز مصرف کنندگان بوده و این امر به ایجاد ثبات در بازار کمک کرده است؛ البته با توجه به کاهش نیاز بازار به دلیل نزدیک شدن به فصل سرما به نظر می رسد که صادرات دوباره از سر گرفته می شود.
در مورد صادرات این محصول استراتژیک (PET بطری)، به تازگی شایعاتی شنیده می شود. در پی بحران پیش آمده در سال گذشته بر سر این کالا، صادرات پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری تا اطلاع ثانوی ممنوع شد. اما حالا که پتروشیمی شهیدتندگویان، که تولیدکننده انحصاری ماده PET در ایرانست، ظرفیت خود را ده درصد افزایش داده است و از سوی دیگر، با کاهش تقاضا در بازار داخلی مواجه هستیم، می توان با همه دشواری هایی که این پتروشیمی برای صادرات در پیش رو، زمینه را برای صادرات PET بطری آماده کرد.
به گفته برخی منابع تا هفته گذشته، پتروشیمی تندگویان ۶۵.۰۰۰ تن تا ۷۵.۰۰۰ تن، PET بطری ذخیره شده در انبارهای خود دارد، که در واقع میزان تولیدات این شرکت در چندماهه اخیرست که به فروش نرفته است. لازم به ذکرست که صادرات پریفرم PET چندماهی است که آزاد شده است.
محرمی در پایان تاکید کرد: با توجه به برنامه عرضه مجدد گرید BG۸۲۵ و تداوم عرضه گرید BG۸۲۱ که در تولید بطری های آب معدنی و نوشابه کاربرد دارد، خریداران انتظار کاهش قیمت ها را دارند و به نظر می رسد دوباره شاهد انجام معاملات بدون رقابت و در قیمت های پایه انجام شود.
از سوی دیگر رکود حاکم براقتصاد کشور، باعث اولویت بندی در سبد محصولات خانوار شده است و این اولویت بندی ها، سبب شده است تا میزان تقاضا در ارتباط با آبهای معدنی و نوشابه ها هم کاهش یابد و در نتیجه نیاز به مواد اولیه تولید هم کاهش یافته است.
ضمن اینکه یکی دیگر از عوامل ثبات و فضای مرده معاملات پت بطری در تابستان ۹۸، بحران PET بطری در سال گذشته است که سبب شد تا شرکتهای برخی از تولیدکنندگان موادآشامیدنی نتوانند، شرایط افزایش قیمت گریدهای پت بطری تا ۳۰.۰۰۰ هزارتومان را تاب آورده و ورشکست شده اند. در نتیجه، امسال تقاضای آنها هم از بازار حذف شده است. همچنین تعداد زیادی از کارگاههای کوچک و متوسط تولید پریفرم نیز قربانی وسوسه PET در تابستان گذشته شدند، وسوسه ای که عده ای را به سهمیه فروشی و تخلف واداشت. در حال حاضر شاهد برگزاری دادگاههای متعددی در ارتباط با خرید و فروش خارج از شبکه گرید بطری PET هستیم .به راستی وسوسه کسب سودهای کلان از طریق دلالی PET در سال گذشته، در نظام تولید اخلال و صدمه ایجاد کرده است که امروز شاهد نتایج آن در معاملات پلیمرها هستیم .
بخشی از این خبر از سایت کالا خبر اقتباس شده است و مطالبی که لازم بوده است به آن افزوده شده است.