به گزارش صنایع پلاستیک، این روزها، تئورسین های فناوری های آینده، بیش از کلمه ای از واژه Circular Economy یا اقتصاد چرخشی (چرخه ای) سخن می گویند، و معتقدند که آینده صنایع و فناوری ها به سمت قرار گرفتن در این قالب اقتصادی حرکت می کند. از اصول پایه ای و مهم این اقتصاد، بازیافت و بازاستفاده را می توان نام برد.
هدف نهایی اقتصاد چرخشی که مفهوم پسا مدرنست، نهایتا حفاظت از محیط زیست و عدم دست درازی به منابع تجدید ناپذیری چون منابع هیدروکربوریست که میلیون ها سال، طول کشیده تا ایجاد شوند اما تنها ظرف کمتر از یک سده، تمام این منابع شناخته شده رو به پایان هستند. در واقع ایده اقتصاد چرخشی در مقابله با اقتصاد بازار بنیادِ مصرفی قرار دارد، و بر علیه مصرف گرایی بی حد و مرز این اقتصاد ایستادگی می کند. این اقتصاد در فلسفه خود، معتقدست، مدرنیته و انسان مدرن، با مصرف گرایی اقتصاد لیبرال، تمام منابع را از بین برده و محیط زیست را دچار صدمات غیرقابل جبرانی کرده اند. در نتیجه حالا، می بایست به جای مصرف منابع تجدیدناپذیری چون نفت، گاز و … که هم به محیط زیست آسیب می زند و هم حق آیندگان را مخدوش می سازد، شایسته است که انسانها به سمت استفاده حداکثری از محصولات تولید شده خود بروند. در صورت امکان مواد اولیه تجدیدپذیر را با مواد اولیه ای که از منابع تجدید ناپذیر دریافت می شود، جایگزین نمایند. در مراحل بعدی هم بازیافت و استفاده مجدد در دستور کار این اقتصاد قرار دارد.
صنعت پلاستیک، به علت استفاده از منابع هیدروکربوری به عنوان پایه مواد اولیه اش، بسیار تحت تاثیر این شکل از اقتصاد قرار خواهد گرفت. در همین راستاست که برگزارکنندگان نمایشگاه کا ۲۰۱۹، تم اصلی این بزرگترین ضیافت پلاستیک سازان جهان را به اقتصاد چرخشی – چرخه ای اختصاص داده اند و از بازیافت پلیمرها به عنوان مواد اولیه تولید بعدی، در قلب این شکل از اقتصاد یاد می کنند.
بر همین مبنا، دیروز در یکی از اکانتهای کاربری اتحادیه ماشین سازان و تولیدکنندگان تجهیزات و قالب ایتالیا٬ موسوم به AMAPLAST در شبکه های اجتماعی یک خبر بیشتر از سایرین خودنمایی می کرد، کدام کشورهای اروپایی در زمینه رعایت اصول اقتصاد چرخشی موفق تر بوده اند؟ نسبت به اهمیت وافر این مساله برای صنعت پلاستیک، این مطلب را که از یک منبع ایتالیایی برگرفته شده بود، به فارسی برگردانده و کشورهای پیشرو در اقتصاد چرخشی در اروپا را به شما معرفی خواهیم کرد.
ایتالیا پیشرو اقتصاد چرخشی در اروپا؛
در یک گزارش که با بررسی شاخص های گوناگون اقتصاد چرخشی صورت گرفته و تهیه شده است، در میان کشورهای اتحادیه اروپا، ایتالیا با اختلاف قابل توجهی به عنوان کشور پیشرو در رعایت اصول اقتصاد چرخشی انتخاب شده است.
ایتالیا با ۱۰۳ امتیاز دریافتی، از نظر رعایت اقتصاد چرخشی اولین و پیشروترین کشور در اروپاست. این رتبه، در یک گزارش با بررسی شاخص های گوناگون این متد اقتصادی توسط شبکه اقتصاد چرخشی (Circular Economy Network) تهیه شده است، که سازمانی ایتالیایی است.
هر چند این سازمان ایتالیایی است، اما بر اساس برخی از شاخص های بین المللی اقتصاد چرخشی، امتیازات در نظر گرفته شده برای این پژوهش را به کشورها اعطا کرده است. استفاده کارآمد از منابع، استفاده از مواد اولیه بازیافتی ( مواد اولیه ثانویه) و نو آوری در دسته بندی های تولید، کاهش مصرف، و مدیریت پسماند برخی از عمده ترین شاخص های در نظر گرفته شده در این پژوهش هستند.
شبکه اقتصاد چرخشی بر اساس چنین شاخص هایی وضعیت کشورهای اروپایی را هر ساله مورد بررسی قرار می دهد. در این رده بندی، آلمانها تنها توانسته اند ۸۸ امتیاز کسب کنند و حتا در جایگاه دوم هم قرار نگرفته اند. اما بریتانیایی ها وضعیت بهتری از ژرمن ها دارند و با ۹۰ امتیاز در جایگاه دومین کشور پیشرو در اقتصاد چرخشی در اتحادیه اروپا قرار گرفته اند.. با این وجود بریتانیایی ها هم اختلاف غیرقابل قبولی با ایتالیا دارند. (۱۳ امتیاز) پس از بریتانیا و آلمان، فرانسه با ۸۷ و اسپانیا با ۸۱ امتیاز در جایگاههای بعدی رعایت اصول اقتصاد چرخه ای در اروپا قرار دارند.
به گزارش این سازمان ایتالیایی، مانند همه چیز ایتالیایی ها کار را به خوبی و به شکل درستی آغاز می کنند، اما در ادامه جایگاه خود را به مخاطره می اندازند. در حالیکه سایر کشورها در مقایسه با سال گذشته بسیار رشد داشته اند، ایتالیا با اینکه با فاصله در صدر جدول قرار دارد، توانسته است تنها یک نمره به مجموعه نمرات خود بیافزاید.
در عوض کشورهای مثل فرانسه، نسبت به سال گذشته ۷ امتیاز بیشتر کسب کرده اند و یا اسپانیا با اصلاحاتی که انجام داده، موفق به کسب ۱۳ امتیاز بیشتر در سال جاری شده است که پیشرفت و جهش قابل ملاحظه ایست و با افزوده شدن این امتیازها به امتیاز سال گذشته این کشور، یعنی ۶۸ امتیاز، آنها به مقام پنجم در اقتصاد چرخشی اتحادیه اروپا دست یافته اند.
برای علاقمندان به اطلاع بیشتر، منبع مطلب فوق، لینک زیرست که بدینوسیله در دسترس شما قرار می گیرد.