به گزارش صنایع پلاستیک، سال گذشته و با التهاب ناشی از تقاضای کاذبی که توسط دلالان و سفته بازان ایجاد شد، کمیته تخصصی پتروشیمی ( ستاد تنظیم بازار) و وزارت صمت، برای کاهش قیمت این کالا ، صادرات انواع پت را ممنوع کردند. در پرونده هایی که ظرف هفته ها و ماههای اخیر در دادگاههای تعزیرات و مفاسد اقتصادی شاهد هستیم، این محصول حرف اول و آخر را در وقوع جرمها می زند. کمتر پرونده ای در زمینه تخلف در معامله محصولات پتروشیمی تا به حال بررسی شده است که در آن خرید و فروش خارج از شبکه پت به عنوان یکی از اهم موارد در آن مطرح نبوده باشد،
علت هم واضحست، در تابستان گذشته زمانی رسید که اختلاف قیمت این کالا در بورس کالا و بازار آزاد، به ۱۵.۰۰۰ تومان هم رسید!!! این اختلاف، باعث شد تا پدیده ای را که من آنرا “وسوسه پت” نام نهاده ام، مسری شده و بسیاری به هر قیمت ممکن به خرید این کالا از بورس و فروش آن در بازار آزاد دست زده و مبالغی کلان سود ببرند! به هر حال، حالا با وضعیت رکود حاکم بر بازار محصولات پلیمری، هر هفته شاهد عرضه بیش از ۶.۰۰۰ تنی پت بطری و عدم خرید حتا نیمی از آن هستیم. این مساله در کنار افزایش ظرفیت ده درصدی پتروشیمی تندگویان [اینجا را بخوانید] و … سبب شده است تا دوباره موضوع صادرات پت بر سر زبانها بیافتد.
با گذشت حدود ۷۵ روز از اعمال تحریم های غیرقانونی آمریکا علیه بزرگترین هلدینگ پتروشیمی ایران، رکورد تولید محصول پرطرفدار و استراتژیک PET در صنایع پتروشیمی کشور شکسته شد. البته پتروشیمی شهیدتندگویان، بیش از ۷۵ روزست که در تحریم به سر می برد، چرا که این پتروشیمی همزمان با بازگشت سایر تحریم های ثانویه آمریکا به هنگام خروج از برجام، مورد تحریم قرار گرفت و یکی از ۷ پتروشیمی ای کشور بود که از ابتدای بازگشت تحریم ها، در لیست ممنوعه دولت آمریکا قرار داشتند و بعدا چندماه هلدینگ خلیج فارس هم به لیست تحریم ها اضافه شد که صاحب اکثر سهام این پتروشیمی است.
بر این اساس، با اعمال تغییرات جدید فنی در خطوط تولید گریدهای مختلف PET بطری و نساجی در مجتمع پتروشیمی شهید تندگویان از یک طرف و تامین کامل خوراک «پارازایلین» از سوی پتروشیمی نوری، از ابتدای سال جاری تاکنون متوسط تولید محصولات PET این مجتمع پتروشیمی نسبت به مدت مشابه پارسال افزایشی بیش از ۱۰ درصدی داشته است.
PET همزمان با ثبت رکورد جدید تولید PET به دنبال اعمال تغییرات جدید در قیمت گذاری محصولات پتروشیمی و پلیمری در بازار بورس و آزاد، فروکش کردن تقاضای کاذب در بازارها در شرایط فعلی تراز تولید و مصرف PET در اوج افزایش تقاضای تابستانی مثبت شده و عملا یک آرامش کامل قیمتی و روانی در بازار PET به ویژه گرید بطری حکم فرما است.
از سوی دیگر آمارهای رسمی بورس نیز نشان می دهد که از مجموع عرضه هفتگی ۵۰۰۰ تن PET حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد این عرضه فروخته می شود و مابقی به دلیل نبود مشتری به حجم تولید انباشته پتروشیمی تندگویان افزوده می شود.
پیگیری ها نشان می دهد که هم اکنون موجودی انباشته محصولات PET نساجی و بطری پتروشیمی شهید تندگویان بالغ بر ۶۵ هزار تن رسیده و همزمان با افزایش موجودی انبارها و فروکش کردن تقاضای تابستانی، برنامه ریزی برای ازسرگیری صادرات PET بطری آغاز شده است.
در همین خصوص دفتر توسعه صنایع پائین دستی پتروشیمی با رصد وضعیت عرضه و تقاضا در بازار PET مجوزی برای صادرات تک محموله PET صادر کرده است؛ که در صورت محقق شدن آن، پس از حدود شانزده ماه صادرات این محصول پلیمری ایران آغاز خواهد شد.
افزایش صادرات گریدهای PET نساجی و بطری در شرایط سخت جنگ اقتصادی و تحریم های غیرقانونی آمریکا علیه صنایع پتروشیمی کشور می تواند به ارزآوری در شرایط تحریم به اقتصاد کشور کمک کند و پتروشیمی شهید تندگویان با توجه به تامین کامل نیازهای داخلی و افزایش تولید حاصل شده در سال ۹۸ به دنبال ازسرگیری صادرات این محصول پلیمری با هدف به کمک ارزآوری در شرایط تحریم است.
در همین حال، «احمد مهدوی» دبیرکل انجمن صنفی کارفرمائی صنعت پتروشیمی پیشتر با اشاره به وجود آرامش در بازار عرضه و تقاضای تابستانی PET از بررسی اخذ مجوز ازسرگیری صادرات PET در کارگروه تنظیم بازار محصولات پتروشیمی خبر داده و گفته بود: نگرانی برای تامین نیاز داخلی PET احساس نمیشود.
این درحالی است که «محمد عیسی انوشا» مدیر مجتمع پتروشیمی شهید تندگویان هم پیشتر با اشاره به جهش ۱۰ درصدی تولید محصولات زنجیره پلیاتیلن ترفتالات در ۱۰۰ روز نخست امسال، اعلام کرده بود: مشکل خوراک نداریم و آماده تامین تقاضای تابستانی PET باتل هستیم.
این گزارش حاکی است یکی از مهمترین پیش شرط های ثبت رکوردهای جدید تولید در پتروشیمی شهید تندگویان تامین کامل و پایدار خوراک پارازایلین این مجتمع پتروشیمی بوده که پارسال با اجرای طرح ارتقای برجهای جذب واحد تولید پارازایلین در پتروشیمی نوری و افزایش ظرفیت تولید محصول استراتژیک پارازایلین تا محدوده ۲۰۰۰ تا ۲۳۰۰ هزار تن در روز و حدود ۷۵۰ هزار تن در سال عملا زمینه تامین پایدار و مطمئن خوراک غول تولید PET ایران در ماهشهر فراهم شد.
پتروشیمی شهید تندگویان بهعنوان بزرگترین و تنها تولیدکننده محصول PET در صنعت پتروشیمی کشور از ظرفیت تولید محصولات متنوعی از جمله گریدهای مختلف PET برخوردار بوده که سالانه به حدود ۴۷۰ هزار تن خوراک پارازایلین نیاز دارد که با توجه به افزایش تولید پتروشیمی نوری عملا مشکل خوراک غول تولید PET ایران در سال ۹۸ منتفی است.
سخن از صادرات ماده اولیه PET در حالی مطرح میشود، که مدتهاست صادرات پریفرم PET آزاد شده است و به علت ارزش افزوده بیشتر، بهترست به جای خام فروشی این محصول، لااقل پریفرم PET صادر شود. مشکلی که در این مسیر موجودست، اینست که سال گذشته و در التهاب و بحران PET بسیاری از واحدهای تولیدکننده پریفرم PET که معمولا کارگاههای متوسط و کوجک بودند، ورشکسته و از چرخه تولید خارج شده اند.
این مطلب با کمی تصحیح و افزودن مطالبی، از فارس اقتباس شده است.