این هفته بازارهای پلیمر در شرق، جنوب شرقی و چنوب آسیا بازهم کاهش را تجربه کردند و روند قیمت ها در بازار خاورمیانه نیز نزولی بود. با توجه به کاهش میانگین قیمت دلار نیمایی در این هفته، انتظار می رود فردا برای چهارمین هفته متوالی قیمت های پایه کاهشی باشند. هر چند همانطور که آموخته ایم، کاهش قیمت های پایه الزاما به معنای افزایش حجم معاملات نیست. اگر اینطور بود، در این هفته که میانگین قیمت پلیمرها از دوم اسفندماه سال گذشته در ارزانترین شرایط قرار داشت، بازار وارد ناحیه رکود سخت بازار نمی شد و حجم معاملات به زیر ۴۰.۰۰۰ تن سقوط نمی کرد.
به گزارش صنایع پلاستیک، این هفته میانگین قیمت دلار نیمایی کاهش ناچیزی نسبت به هفته گذشته کاهش داشته است. البته قیمت دلار نیمایی به صورت روزانه نسبت به میانگین هفتگی آن، با کاهش بیشتری رو به رو بوده است اما آنچه در فرمول کشف قیمت های مواد پلیمری و شیمیایی لحاظ می شود، کاهش میانگین قیمت دلار نیمایی است. با این حساب، می توان گفت مانند هفته گذشته تاثیر دلار نیمایی در قیمت های پایه ای که ۲۷ مرداد اعلام خواهند شد، ناچیزست. وقتی چنین می شود، قیمت میانگین پلیمرها در سطح جهانی در فرمول دفتر توسعه صنایع پایین دستی از اهیمت بیشتری برخودار می گردد. این هفته هم نظیر سه هفته گذشته، روند بازار پلیمرها در سطح جهانی، نزولی بود و تقریبا همه پلیمرها یا با کاهش قیمت مواجه شدند و یا ثبات قیمت را تجربه کردند.
بزرگترین دلیل کاهش قیمت پلیمرها، کاهش قیمت انواع خوراک به ویژه نفتا ارزیابی شده است. نفتا در ارزانترین قیمت خود طی سال ۲۰۱۹ در اروپا و ظرف چندماهه اخیر در آسیا به سر می برد و همین موضوع سبب شده است که بسیاری از موادی که مشتق نهایی این ماده هستند، با کاهش قیمت مواجه شوند.
در این میان تنها کالای پلیمری که از خود در سه بازار شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا افزایش نشان داد، انواع گریدهای پی وی سی سوسپانسیون بودند. این کالا کمی بیش از نیم درصد در این بازارها افزایش قیمت را به ثبت رساند که احتمالا با توجه به کاهش دلار نیمایی در بازار ایران، این افزایش قیمت تاثیر چندانی نخواهد داشت و انتظار می رود که این کالا با توجه به کاهش داد وستد آن، ثبات را تجربه کند و با کاهش جدی مواجه نشود. در واقع انتظار داریم کاهش قیمت دلار نیمایی این افزایش قیمت پی وی سی سوسپانسیون را جبران نماید.
بازار شرق آسیا:
انواع پلی اتیلن سبک هم در بازارهای شرق آسیا در دامنه ۰.۴ تا ۱.۶ درصد، کاهش را به تبت رساندند. پلی اتیلن های سنگین هم با کاهشی بیش از ۱.۵ درصد در بازارهای شرق آسیا مواجه بودند. در مورد انواع پلی پروپیلن ها، بازارهای شرقی ثبات به معنای مطلق کلمه را تجربه کردند. هیچ یک از انواع پلی پروپیلن در این بازارها، تغییر قیمتی را در هفته گذشته تجربه نکرد.
پلی استایرن معمولی هم در بازار شرق آسیا تغییر قیمت خاصی نداشت و پلی استایرن مقاوم تنها با ۰.۴ درصد کاهش رو به رو شد. بیشترین میزان کاهش قیمت در بازارهای شرق آسیا به ABS تعلق داشت که کمی کمتر از ۲.۲ درصد افت قیمت را تجربه کرد.
بازار جنوب شرقی:
در بازارهای جنوب شرقی آسیا هم وضعیت بسیار شبیه به بازارهای شرق آسیا بود. برای مثال پلی اتیلن خطی در هر دو بازار با ۱.۵۲ درصد کاهش قیمت معامله شد یا پلی اتیلن سنگین تزریقی در هر دو بازار نیم درصد کاهش را به ثبت رساند. در واقع در یک کلام می توان اظهار داشت بازارهای جنوب شرقی آسیا در انواع گریدهای پلی اتیلن سبک و سنگین چه از نظر جهت حرکت بازار و چه از نظر شیب نزول قیمت، با بازارهای شرق آسیا همسو و معادل بودند. اما در موضوع پلی پروپیلن ها وضع کمی متفاوت بود. بر خلاف بازار شرق آسیا، که در انواع پلی پروپیلن ها با ثبات قیمت مواجه بود، بازارهای جنوب شرقی آسیا برای انواع گریدهای پلی پروپیلن نظیر نساجی، فیلم، شیمیایی و تزریقی کاهشی معادل ۱.۴ درصد را به ثبت رساندند.
پلی استایرن معمولی در بازار جنوب شرقی آُسیا با ۱.۳ درصد افت قیمت مواجه شد و پلی استایرن مقاوم هم ۰.۴ درصد کاهش را ثبت نمود.
رکوردار افت قیمت در بازار جنوب شرقی آسیا هم مانند بازار شرق آسیا، کالای اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS بود که ۲.۱۴ درصد کاهش قیمت را تجربه کرد. با توجه به کاهش قیمت بیش از دو درصدی ABS در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا، و عدم وجود عدد قابل اعتماد برای این کالا در بازار جنوب آسیا، به نظر می رسد در قیمت های پایه فردا، یکی از بیشترین کاهش های قیمت پایه از آن این کالا شود. حتا ممکنست، بیشترین میزان کاهش قیمت پایه به این کالا تعلق یابد.
بازار جنوب آسیا:
رفتار بازار جنوب آسیا هم در مشتقات پلی اتیلن و گریدهای مختلف آن، مانند دو بازار شرق و جنوب آسیا بود. تنها پلی اتیلن سنگین فیلم در این بازار حدود دو برابر بازار جنوب شرقی آسیا کاهش را تجربه کرد و نسبت به هفته گذشته با دو درصد افت قیمت همراه شد. در مورد پلی پروپیلن ها، بازار جنوب آسیا همان روندی را در پیش گرفت که بازار شرق آسیا در پیش گرفته بود و آن روند ثبات به مفهوم دقیق کلمه بود. در مقابل تمامی انواع پلی پروپیلن رقم صفر به عنوان تغییر قیمت نسبت به هفته گذشته در بازار جنوب آسیا به ثبت رسید.
متاسفانه مانند هفته های گذشته، عدد قابل اتکایی برای دو کالای پلی استایرن و اکریلونیتریل بوتادین استایرن در ژورنال معتبر پتروشیمی برای بازار جنوب آسیا ثبت نشد.
بازار خاورمیانه:
در بازار خاورمیانه پلی اتیلن سنگین با ۱.۱۴ درصد کاهش قیمت مواجه بود، در صورتیکه میزان سقوط قیمت در پلی اتیلن سبک تقریبا ۰.۷ درصد ثبت شد. همچنین پلی اتیلن سبک خطی هم در این بازار این هفته نسبت به هفته گذشته ۰.۷ درصد ارزانتر شد. اما بر خلاف بازارهای شرق و جنوب آسیا که برای انواع پلی پروپیلن ثبات کامل را تجربه کرده بودند، پلی پروپیلن نساجی و شیمیایی در خاورمیانه به ترتیب با افت قابل توجه ۱.۹ و ۲ درصد رو به رو شدند . با توجه به نزولی بودن بازار پلی پروپیلن ها در بازار جنوب شرقی آسیا به میزان میانگین ۱.۴ درصد، انتظار می رود که این کالاهای پلیمری نیز در قیمتگذاری فردای دفتر توسعه صنایع پایین دستی با کاهش قیمت زیادی مواجه شوند.
نتیجه گیری:
در نهایت، هر آنچه در این تحلیل آمد، تنها یک گمانه زنی است و دفتر توسعه صنایع پایین دستی کاری کرده است که هرگز نتوانیم با اطمینان بگوییم، فردا بر اساس داده های موجود چه اتفاقی خواهد افتاد. البته در سه هفته گذشته، با وجود نزولی بودن قیمت ها هموراه دفتر توسعه صنایع پایین دستی به فرمولش وفادار مانده است، اما با توجه به کاهش شدید حجم معاملات این هفته، این امکان بالقوه همواره وجود دارد تا دفتر مذکور در بازار دخالت کرده و برای افزایش حجم معادلات، فرمول خود را کنار گذاشته و معامله گران بورس کالای ایران و ناظران را شگفت زده کند.
شاید این روش، یعنی عدم پیش پینی پذیر نمودن بازار، برای خرید در یک هفته یا چند هفته جواب دهد اما متاسفانه در بلندمدت موجب بی اعتمادی خریداران به بازار می شود. اتفاقی که هم اکنون افتاده است و ما شاهد هستیم، در هفته هایی که افزایش قیمت پایه روی می دهد، حجم معاملات بیشتری هم وجود دارد که بر خلاف روند طبیعی بازارست. ادله گوناگونی برای چنین رفتاری وجود دارد که بی شک یکی از آنها عدم اطمینان خریدارن به بازارست که ناشی از این رفتار دفتر توسعه صنایع تکمیلی است.
در مجموع انتظار نمی رود، که حجم معاملات این هفته هم چندان تغییر معناداری داشته باشد. می توانیم تنها امیدوار باشیم که کاهش قیمت پلیمرها، سبب شود تا در هفته جاری معاملات به بالای ۴۰.۰۰۰ تن بازگردد و به انتظار هفته های آتی بنشینیم تا ببینیم، برای این ضعف موثر بازار و کمبود نقدینگی راه چاره ای هست؟ آیا صنایع پایین دستی قادر خواهند بود که از رکود شدیدی که گرفتارش شده اند خارج شوند؟ پاسخ به این پرسشها هر چه که باشد، این هفته نمی توان نشانه معناداری از بهبود را برای بازار انتظار داشت.