با وجود اینکه این هفته هم قیمت مواد برای دومین هفته متوالی، کاهشی بود اما حجم معاملات با افت مواجه شد.
به گزارش صنایع پلاستیک، همانطور که پیشتر و در روز دوشنبه قبل از آغاز معاملات هشدار داده بودیم[اینجا] استمرار روند کاهشی قیمت دلار نیمایی ترمزی شد بر افزایش حجم معاملات پلیمرها به رغم اینکه قیمت آنها برای دومین هفته متوالی با کاهش مواجه شده بود.
هر چند، این روند کاهشی از روز سه شنبه دوباره افزایشی شد، و احتمال می رود که هفته آتی هم با ثبات نسبی قیمت های پایه مواجه باشیم، اما امیدی که به کاهش بیشتر قیمت پایه در اثر نزول قیمت دلار نیمایی در دل خریدران برای هفته های آتی به وجود آمده بود، سبب شد تا این هفته با عقب نشینی آنها از بازار مواجه شویم.
البته این تنها علت این کاهش حجم معاملات نبود. در حالیکه هفته های گذشته، با عرضه های خوبی مواجه بودیم، برای مثال، هفته گذشته ۸۲.۹۰۰ تن عرضه وجود داشت، این هفته به یکباره با افت بیش از ۶.۱۰۰ تنی عرضه محصولات پتروشیمی مواجه شدیم که این خود یکی دیگر از عوامل کاهش حجم معاملات به شمار می رود.
هر چند به نظر می رسد، جو روانی ایجاد شده، مبنی بر کاهش قیمت دلار نیمایی در هفته های آتی، مهمترین عامل کاهش حجم معاملات بوده است اما از کاهش عرضه ها نیز به عنوان یکی دیگر از فاکتورها نمی توان به سادگی گذشت. این هفته ما شاهد عرضه ۷۶.۴۰۰ تن مواد پلیمری بودیم که از این مقدار عرضه نهایتا مجموعا حدود ۴۲.۸۵۰ تن معامله صورت گرفت. در حالیکه هفته گذشته حجم معاملات به ۴۷.۹۰۰ تن رسیده بود و بازار را به خروج از ناحیه سخت رکود (زیر ۵۰.۰۰۰ تن معامله) امیدوار کرده بود.
در طی ماههای گذشته دفتر توسعه صنایع پایین دستی سعی کرده بود که امکان ارزیابی قیمتهای پایه را از معامله گران بگیرد، تا آنها با توجه به اینکه ممکنست در هفته آتی با کاهش قیمت مواجه شوند، از خرید پا پس نکشند! لیکن روندی که در دو هفته گذشته رخ داد، بر خلاف این رویه بود. علت هم این بود که هم روند رشد دلار نیمایی معکوس شده بود و هم قیمت های جهانی با کاهش مواجه شدند. این موضوع سبب شد تا دفتر توسعه صنایع پایین دستی با این ارزیابی که کاهش قیمت ها به معامله منجر خواهد شد، قیمت ها را در هر دو هفته با توجه به فرمول قابل پیش بینی اش عرضه نماید و همین پیش بینی پذیر شدن قیمت های پایه آتی (لااقل آنطور که معامله گران این هفته گمانه زنی کردند.) ، جو روانی ای را ایجاد کرد که نهایتا سبب کاهش حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا و بازگشت بازار به منطقه رکود خشن گردید.
حال اگر برای دلار نیمایی اتفاق خارج از قاعده ای نیوفتد، احتمالا این هفته باید اثر میانگین قیمت های جهانی در تعیین قیمت های پایه زیادتر از عنصر و اثر دلار نیمایی باشد، مگر اینکه دفتر توسعه صنایع پایین دستی برای بر هم زدن شرایط قابل پیش بینی بازار، کاری انجام دهد که مطابق فرمولش نباشد. باید منتظر ماند و منتظر اعلام قیمت های پایه در ۲۰ مرداد برای هفته آخر این ماه بود.
اما در حال جاضر به نظر می رسد، اگر مطابق فرمول دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی عمل شود، با ثبات قیمت ها مواجه باشیم که این ثبات قیمتی می تواند موجب افزایش حجم معاملات باشد.