پس از دو هفته رشد نسبی قیمت پلیمرها در بازارهای چهارگانه آسیایی، این هفته دوباره قیمت پلیمرها به فاز نرولی بازگشت. ما در این مطلب قیمت مواد اولیه پلیمری را در بازارهای سه گانه شرق، جنوب شرقی آسیا و جنوب آسیا و همچنین بازار خاورمیانه را مورد بررسی قرار داده ایم. مطمئنا این کاهش میانگین قیمت های جهانی پلیمرها، در کنار کاهش قیمت حدودا ۱ درصدی قیمت دلار نیمایی باعث خواهد شد که قیمت های پایه فردا، بعد از هفته روند صعودی، به فاز نزولی بازگردند.
به گزارش صنایع پلاستیک، پی وی سی سوسپانسیون در بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا با کاهش بیش از دو درصدی همراه بود. بیشترین میزان کاهش قیمت این کالا نسبت به هفته گذشته با ۲.۸۴ درصد در بازار شرق آسیا رخ داد و کمترین میزان کاهش آن با ۲.۲ کاهش در بازار جنوب آسیا ثبت شد. در بازار جنوب شرقی آسیا، رقم ۲.۳ درصد افت قیمت نسبت به هفته گذشته برای پی وی سی سوسپانسیون ثبت گردید.
پلی اتیلن سبک خطی هم افت قیمت را در این هفته تجربه کرد. در بازار شرق آسیا، برای این کالا حدودا ۱ درصد(۰.۹۹ درصد) کاهش قیمت رخ داد و در بازار جنوب شرقی آسیا تقریبا دو برابر افت قیمت این کالا در بازار شرق، یعنی حدود ۲ درصد(۱.۹۸ درصد) نزول قیمت را شاهد بودیم که به معنای کاهش ۲۰ دلاری در هر تن پلی اتیلن سبک خطی است.
در ادامه وضعیت کاهشی بازار پلیمرها در بازارهای سه گانه آسیایی، پلی اتیلن تزریقی هم روند نزولی را در قیمت خود، در هفته ای که گذشت، تجربه نمود. این کالا در بازار شرق آسیا، کمی بیش از ۲.۱ درصد کاهش قیمت داشت و در بازار جنوب اسیا هم با افت ۱.۰۳ درصدی مواجه شد. پلی اتیلن سنگین تزریقی در بازار جنوب شرقی آسیا، هیچ تغییر قیمتی را به ثبت نرساند و با قیمت هفته گذشته معامله شد.
پلی اتیلن سنگین بادی، در بازار شرق آسیا حدود ۱ درصد و در بازار جنوب آسیا حدودا ۲ درصد کاهش قیمت را به ثبت رساند. اما عمده کاهش قیمت این کالا در بازار جنوب شرقی آسیا رخ داد که از آن باید به ریزش قیمتی تعبیر کرد. در این بازار، پلی اتیلن سنگین بادی با بیش از ۴ درصد کاهش نسبت به قیمت هفته گذشته اش، در هر تن با بیش از چهل دلار افت قیمت مواجه گردید.
پلی اتیلن سنگین فیلم، در بازار شرق آسیا با ۲.۹۴ درصد، در بازار جنوب شرقی آسیا با ۲ درصد و در بازار جنوب آسیا با ۱.۹۲ درصد کاهش قیمت نسبت به هفته قبل رو به رو شد. این کالا در بازارهای شرق اُسیا در هر تن با حدود سی دلار کاهش نسبت به هفته گذشته معامله شد.
فیمت این هفته پلی پروپیلن نساجی در بازارهای گوناگون بسیار جالب بود و هر بازار برای این ماده پلیمری رفتاری منحصر به فرد از خود نشان داد. در بازار شرق آسیا پلی پروپیلن نساجی با ثبات قیمت همراه بود و هیچ تغییری در مقابل نام این کالا ثبت نشد. در بازار جنوب شرقی آسیا، پلی پروپیلن نساجی با حدودا ۰.۹ درصد افت قیمت مواجه شد. این در حالی بود که در بازار جنوب آسیا، نزدیک به نیم درصد (۰.۴۶ درصد) افزایش قیمت را برای این کالا شاهد بودیم.
پلی پروپیلن فیلم در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با حدود ۰.۹ درصد کاهش قیمت مواجه شد. این کالا در بازار جنوب آسیا بدون تغییر باقی ماند و در این هفته ثبات را تجربه کرد.
پلی پروپیلن شیمیایی در بازار شرق آسیا با ۰.۹ درصد کاهش مواجه شد. اما در بازار جنوب شرقی آسیا و جنوب آسیا روند قیمت این کالا افزایشی بود.این کالا در بازار جنوب شرقی آسیا حدود ۰.۹ درصد، رشد قیمت را به ثبت رساند و در بازارهای جنوب آسیا هم شاهد ۰.۴۵ درصد افزایش قیمت این کالا در هفته گذشته بودیم.
قیمت انواع پلی استایرن هم این هفته روندی نزولی داشت. پلی استایرن معمولی با کاهشحدودا ۱.۶ درصد در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا مواجه شد و پلی استایرن مقاوم نیز با کاهش حدودا ۱.۱ درصد در بازارهای شرق و جنوب شرقی رو به رو گردید. در رسانه های معتبر پتروشیمی، برای انواع پلی استایرن ها در بازارهای جنوب آسیا، قیمت معتبری ثبت نگردیده است.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS با کاهش ۰.۶۹ درصدی در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا در قیمت خود نسبت به هفته گذشته مواجه شد. برای این کالا نیز قیمت معتبری برای بازارهای جنوب آسیا به ثبت نرسیده است.
بازار خاورمیانه:
به جز بازارهای سه گانه شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا، چهارمین بازاری که هر هفته مورد بررسی قرار می دهیم بازار خاورمیانه است. این هفته این بازار نیز با ریزش قیمتی مواجه بود.
پلی اتیلن سنگین این هفته در بازار خاورمیانه با ۰.۶ درصد کاهش نسبت به هفته قبل رو به رو شد. این در حالی بود که قیمت پلی اتیلن سبک در این بازار، افزایش ناچیز ۰.۲ درصدی را نسبت به هفته گذشته به ثبت رساند. طبیعی است که گریدهای گوناگون زیر مجموعه این دو کالا، از نظر قیمتی تابعی باشند از قیمت پلی اتیلن سنگین و سبک.
پلی اتیلن سبک خطی این هفته ۰.۵۳ درصد کاهش را در قیمت خود به نسبت هفته گذشته تجربه نمود.
پلی پروپیلن نساجی و شیمیایی هم این هفته در بازار خاورمیانه به صورت هماهنگ افت قیمتی معادل ۱.۰۷ درصد را ثبت کردند که به معنای کاهش ۱۱ دلار در هر تن از این موادست.
نتیجه گیری :
می دانیم که قیمت پایه مواد پلیمری در ایران تابعی از دو فاکتور است. اولین فاکتور تغییرات دلار نیمایی و دومین فاکتور هم تغییرات قیمت های جهانی مواد پلیمری است. این هفته و تا امروز، قیمت دلار نیمایی حدود ۱۰۷ تومان با کاهش قیمت مواجه شده است و میانگین قیمت های جهانی هم همانطور که بالاتر شرح داده شد، در مجموع نزولی بود. در نتیجه به نظر می رسد معامله گرانی که هفته گذشته با امید به کاهش قیمت خرید نکردند، و منتظر شدند تا این هفته با قیمت های ارزانتر مواد را به انبارهایشان ببرند، به هدف خود رسیده اند. تنها سووال باقی مانده اینست که آیا کاهش مدنظر این معامله گران، به اندازه کافی رخ داده است. یعنی اگر میانگین افت قیمت های جهانی را ۱.۵ درصد و کاهش قیمت دلار نیمایی را ۱ درصد در نظر بگیریم، در مجموع قیمت های پایه فردا به صورت میانگین نزدیک به ۲.۵ درصد افت را تجربه خواهند کرد، اما آیا میزان افت برای خریداران کافیست؟ یا آنها بازهم دست نگاه خواهند داشت تا در هفته های آتی دلار نیمایی ارزانتر شده و قیمت های پایه نزولی تر گردند؟ و در نهایت شاید این هفته به ما بتواند عیار نسبتا دقیقی از رکود در صنایع پایین دستی را بدهد. چرا که احتمالا بخشی از تامین کنندگان بازار آزاد، شروع به خرید خواهند کرد اما اگر بازار تغییر معناداری نکند، به معنای اینست که بازار توان خرید ندارد یا اینکه معامله گران منتظر این هستند تا قیمت ها بیش از این پایین بیاید و در نتیجه تقاضای خود را به هفته های آتی منتقل کرده اند.