شایعات به حقیقت پیوست و دیروز اعلام شد که پتروشیمی شازند، از اول مردادماه به اورهال می رود و در لیست کالاهای شیمیایی بهین یاب عرضه شده امروز بر خلاف چهار هفته متوالی گذشته خبری از عرضه ۱۳۲۰ تنی دی اتیل هگزانول هم نیست.
به گزارش صنایع پلاستیک، روز دوشنبه هفته جاری ۲۴ تیرماه، خیلی زود و در اولین عرضه بهین یاب انواع پی وی سی ما شاهد رشد بیش از دو برابری حجم معاملات پی وی سی ها پس از شش هفته بودیم. در این هفته، از مجموع ۸.۰۰۰ تن پی وی سی عرضه شده، حدود ۶.۰۰۰ تن مورد معامله قرار گرفت در حالیکه در هفته گذشته با همین حدود عرضه تنها کمی بیش از ۲.۰۰۰ تن معامله بر سر پی وی سی ها رقم خورد.
کارشناسان علت این تحریک تقاضا در بازار پی وی سی را، بهبود وضعیت بازار دی اتیل هگزانول و DOP، که دو ماده ضروری برای انواع صنایع پی وی سی نرم هستند، ارزیابی نمودند.
چهارشنبه گذشته پس از ماهها { از اسفندماه گذشته } برای ۱۵۰۷ تن تقاضای ثبت شده دی اتیل هگزانول در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران، ۱۳۲۰ تن عرضه توسط پتروشیمی شازند صورت گرفته بود و معامله گران حاضر نشدند دوباره به رقابت های صد تا ۱۷۰ درصدی برای بالا نگاه داشتن قیمت ها دست بزنند. در این روز، دی اتیل هگزانول کیلویی کمی بیش از ۱۱.۶۰۰ تومان معامله شد تا امیدها نسبت به بهود وضعیت صنعت پی وی سی نرم به وجود آید. در هفته های قبلتر با رقابت های شدید که عملا به علت بالا نگاه داشتن قیمت دی اتیل هگزانول در بازار آزاد توسط تامین کنندگان این بازار، که انبارهایشان پر بود از این کالا با قیمت های خرید سرسام آور، صورت می گرفت معمولا قیمت تمام شده برای دی اتیل هگزانول رقمی بین ۲۰ تا ۲۲ هزارتومان بود. اما به یکباره دو هفته قبلتر، رقابت ها برای به انبار بردن دی اتیل هگزانول پتروشیمی شازند به ۵۷ درصد و در هفته گذشته به ۳ درصد نسبت به قیمت پایه اعلامی سقوط کرد و همین افت رقابت، که به علت خالی شدن انبارهای تامین کنندگان بازار آزاد بود، سبب عقب نشینی معنادار قیمت این کالا شد.
در هفته های گذشته و به خصوص در چهار هفته گذشته، پتروشیمی شازند چهار واردات ۷۵۰ تنی دی اتیل هگزانول داشت و بعلاوه آنچه در انبار داشت، عرضه کرد تا بازار به شرایط نسبتا مساعدی باز گردد. از سوی دیگر از آنجا که قیمت دی اتیل هگزانول و فتالیک در قیمت روغن DOP اثر مستقیم دارند، انتظار می رفت که این ماده نیز با کاهش از دامنه ۱۷ تا ۱۸ هزار تومانی خود در بازار آزاد، بکاهد و مجموعه این فاکتورها، سبب شد دوشنبه جاری معاملات پی وی سی از رونق خوبی نسب به هفته های گذشته برخودار گردد.
البته نباید از نقش روانی خبر واردات ۲.۰۰۰ تنی دی اتیل هگزانول پتروشیمی فارابی به سادگی گذشت. این هم از دیگر آیتم هایی بود که بازار را نسبت به آینده عرضه ها، امیدوار نمود. اما در روزهای قبل، اخباری ضد ونقیض به دست ما رسید مبنی بر اینکه پتروشیمی شازند در هفته های آتی عرضه نخواهد داشت که با توجه به برنامه اورهال این پتروشیمی، به نظر درست می آمد. اما انتظار می رفت که دفتر توسعه صنایع پایین دستی برای این کاهش عرضه، تدبیری بیاندیشد و مثلا پتروشیمی فارابی را به عرضه دی اتیل هگزانول وارداتی خود جهت تنظیم بازار و حفظ آرامش به دست آمده ترغیب نماید. اما در جدول منتشره از سوی بورس کالای ایران، امروز هیچ یک از پتروشیمی ها، عرضه دی اتیل هگزانول نخواهد داشت و با توجه به اینکه احتمالا اورهال شازند نزدیک به یک ماه به طول خواهد انجامید، اگر وضعیت همینطور باقی بماند، این به معنای عدم وجود عرضه در مقابل تقاضایِ نسبتا قوی بازارست که نهایتا منجر به افزایش جهشی قیمت دی اتیل هگزانول خواهد شد.
از این رو در همان روزها، طی مطلبی اشاره کردیم که ریش و قیچی حفظ ثبات در بازار صنایع پی وی نرم در دست پتروشیمی فارابی است. چرا که اگر این پتروشیمی اقدام به عرضه مواد وارداتی خود نماید، از یکسو تقاضای موثر بازار دی اتیل هگزانول را سیرآب خواهد نمود و از سوی دیگر با توجه به اثرگذاری مستقیم این کالا در DOP سبب خواهد شد، سیز نزولی قیمت این ماده نیز حفظ شود. اما متاسفانه این پتروشیمی درست در زمان نگارش آن مطلب، زمانیکه DOP در بازار آزاد ۱۷.۰۰۰ تومان قیمت داشت، روغن DOP خود را ۲۱.۰۰۰ تومان قیمت زد، که می توانست سبب افزایش قیمت این کالا در بازار آزاد هم شود و به این ترتیب، نشان داد که وقع چندانی به ثبات قیمت ها در بازار آزاد نمی گذارد. نکته ای که باید بدانید آنست که این پتروشیمی با مشکلات مالی عدیده ای دست به گریبانست و حتا گفته می شود که ساختمان دفتر مرکزی این مجتمع پتروشیمی قرارست به جای بدهی های این پتروشیمی به یک پتروشیمی دیگر که تامین کننده خوراکش است، واگذار شود. طبیعی است در چنین شرایطی، این پتروشیمی به بقای خود بیاندیشد و نه مصلحت صنایع پایین دستی و علی الخصوص صنعت پی وی سی نرم.
اگر پتروشیمی فارابی، در روزهای آتی اقدام به عرضه ۲.۰۰۰ تن واردات دی اتیل هگزانولی که با مجوز کمیته تخصصی محصولات پتروشیمی و دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، صورت داده است، ننماید به احتمال زیاد دوباره بازار شاهد افزایش تقاضا در مقابل کاهش شدید عرضه دی اتیل هگزانول و در نتیجه افزایش قیمت این کالا و قیمت روغن DOP خواهدبود و خوشبینی های به وجود آمده در صنعت پی وی س نرم خیلی زود رنگ خواهد باخت و دوشنبه آتی، حتا اگر قیمت های پایه پی وی سی ها به شدت کاهشی باشد، معاملات این کالا به میزان دوشنبه هفته جاری پر رونق نخواهد بود. .
اگر چنین سناریویی رخ دهد، بیش از همه باید به حال فعالان و دفتر توسعه صنایع پایین دستی حسرت خورد که پس از ماهها تلاش توانسته بودند، تا حدی بازار را نسبت به آینده امیدوار کنند و نمود آن از سوی بخش خصوصی خیلی زود در افزایش شدید حجم معاملات پی وی سی در دوشنبه جاری، به چشم آمد اما عدم دورنگری موجب خواهد شد، تا همه تلاشهای آنها بی اثر گردد، مگر اینکه آنها برای حفظ ثبات بازار فکری داشته باشند که از آن رونمایی نکرده اند؟ باید منتظر ماند و دید!