از این هفته، سعی خواهیم کرد هفته ای حداقل ۳ خبر {یا بیشتر} مرتبط با نمایشگاه K به عنوان بزرگترین جشنواره صنعت پلاستیک جهان را برای شما همراهان خوبمان پوشش دهیم. امروز، می خواهیم در مورد زمینه اصلی نمایشگاه امسال که نقش مدیریت بازیافت و اقتصاد دایره ای در آینده پلاستیک هاست، مطلبی را منتشر نماییم که اهمیت این موضوع را برای هر گونه توسعه اقتصادی پایدار، روشن می سازد. آلودگی اقیانوسها با ضایعات پلاستیک در K 2016 به عنوان یکی از دو تم اصلی نمایشگاه در کنار Industry4.0 مطرح شد، حال در K 2019، پاسخ به آن نگرانی (یعنی آلودگی اقیانوسها با ضایعات پلاستیک) در قالب مفهوم اقتصاد چرخشی -Circular Economy- به عنوان تم اصلی نمایشگاه در نظر گرفته شده است. در اهمیت نمایشگاه کا همین بس که وقتی در سال ۲۰۱۶ این نمایشگاه آلودگی اقیانوسها با ضایعات پلاستیک را به عنوان یک معضل و مشکل مطرح نمود، تا امروز که به دوره بعدی این نمایشگاه نزدیک می شویم، تعداد زیادی کمپین و حرکت توسط این صنعت و بازیگران اصلی آن، برای کاهش این معضل طراحی شده و مفهوم اقتصاد چرخشی نیز برای از بین بردن بنیادین این مشکل اندیشیده و پرورانده شد.
به گزارش واحد ترجمه و تولید محتوی صنایع پلاستیک، شرکتهای کوکاکولا، ایکیا، کرافت هاینز و آدیداس قول داده اند تا میزان پلاستیک بازیافتی خود را که در محصولات خود مورد باز استفاده قرار می دهند، طی سالهای آتی به شکل قابل توجهی افزایش دهند.
محصولات پلاستیک به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما در هر نقطه از جهان تبدیل شده است. برای مثال، به دلیل مزیت هایی نظیر افزایش طول عمر و تازگی مواد غذایی، بسته بندی های پلاستیکی در اقصی نقاط جهان از محبوبیت ویژه ای برخوردار شده و افزایش یافته اند. قطعات پلاستیکی که در خودروسازی مورد استفاده قرار می گردند، باعث کاهش وزن خودروها و در نتیجه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای نظیر CO2 شده اند. پلاستیک ها بالاترین استانداردهای بهداشتی را تضمین می کنند و محصولات امن و سالم پزشکی را می سازند.
علی رغم همه مزایایی که برخی از آنها را بر شمردیم، این ماده خام و اولیه مهم، برای مدت زمانی طولانی موجب آلودگی میحط زیست شده است. علت جمع شدن زباله ها و ضایعات پلاستیک در طی سنوات متوالی رو هم است. اقیانوس ها، تماما با زباله پلاستیکی آلوده شده اند و پیش بینی می شود در سالهای آتی، در صورت ادامه این روند، تعداد قطعات ضایعات پلاستیک رها شده در اقیانوسها، بیش از آبزیان شود. پلاستیک در طبیعت به سادگی تجزیه نمی شود و ده ها و سده ها برای تجزیه آن فرصت نیازست. از یکسو، پلاستیک ها دارای محاسنی هستند که بر شمردیم و از سوی دیگر این معایب را هم در مقابل آن مزایا در زندگی بشر به همراه خود آورده اند.اما اگر زود بجنبیم، می توان این مشکل، یعنی مشکل ضایعات پلاستیک را حل کرد و از مزایای آن بهره برد. مفهوم اقتصاد چرخشی – چرخه ای – یا همان Circular Economy در این راه حل، نقش مرکزی دارد. در سال ۲۰۱۹، نمایشگاه K که گل سرسبد رویدادهای صنایع پلاستیک و لاستیک جهان به شمار می رود، به این موضوع خواهد پرداخت.
ایده ای که در ریشه مفهوم اقتصاد چرخشی یا چرخه ای قرار دارد، بسیار ساده است: مواد خام ارزشمند را می توان در پایان عمر مفیدشان پردازش کرد و برای یک محصول جدید، آنها را مجددا مورد استفاده قرار داد. { در یک حلقه تکرارشونده بدون پایان} این مفهوم شما را حتما به یاد بازیافت پلاستیک می اندازد؟ باید گفت، بازیافت هم یکی از روشهای مورد استفاده در این مفهوم بنیادین است. در واقع کلمه بازاستفاده یا Reused چیزیست که تعریف آنرا کمی بالاتر به عنوان ایده اصلی اقتصاد مدور به دست دادیم و در سلسله مراتب یک پله بالاتر از بازیافت قرار می گیرد. البته باید توجه داشت، برخی از مواد دارای محدودیت هایی هستند که اجازه نمی دهد، به صورت بی نهایت در یک حلقه تکرار شونده، از آنها بازاستفاده نمود، اما مجموعه ی گسترده ای از مواد پلیمری برای قرار گرفتن در مفهوم بازاستفاده و اقتصاد چرخشی کاملا مناسب و مطلوب هستند.
یک اقتصاد چرخشی به طور چشمگیری ضایعات را کاهش می دهد و همچنین از منابع بکر نفت و گاز حفاظت می کند و باعث می شود که ما از این منابع تجدید ناپذیر، هرچه کمتر استفاده نماییم. چرا که هر زمانی که محصولات جدید از پلاستیک بازیافتی ساخته می شود، به این معناست که دیگر نیازی به استفاده از مواد خام، یعنی موادی که قبلا استفاده نشده اند و باید از دل زمین استخراج شوند، نیست.
از حدود هفتاد سال پیش، پلاستیک به صورت انبوه تولید شده و وارد زندگی مدرن شد. دانشگاه کالیفرنیا تخمین می زند که از آن زمان تا به حال حدود ۸.۳ میلیارد تن پلاستیک تولید شده است. به خصوص در پی افزایش رشد جمعیت در بسیاری از نقاط جهان، میزان تولید پلاستیک در سنوات اخیر به شکل بی سابقه ای افزایش یافته است. این بررسی همچنین نشان می دهد، از ۲ میلیون حجم پلاستیک تولید شده در سال ۱۹۵۰ به ۳۴۸ میلیون تن محصولات پلاستیکی تولید شده در سال ۲۰۱۷ رسیده ایم که حکایت از افزایش شدید استفاده و تولید پلاستیک ها دارد. بنابراین ما شاهد افزایش قابل توجهی از ضایعات و زباله های پلاستیکی هم بوده ایم و این موضوع ما را با یک پرسش فوری مواجه می سازد: ” دو مشکل در ریشه این چالش به هم فشرده شده اند: استفاده از منابع به صورت نامنظم و بدون محدودیت، نه تنها باعث آسیب های محیط زیستی می شود، بلکه باعث کاهش رشد اقتصادی می شود.”
بسیاری از تحقیقات اخیر نشان داده اند که اصولا توسعه اقتصادی پایدار، تنها در شرایطی محقق می شود که زیست بوم و محیط زیست نیز در عین پیشرفت های اقتصادی محافظت شوند و توسعه به قیمت نابودی محیط زیست، یک توسعه ناپایدار و لرزان ارزیابی می گردد که نمی توان به آن دلخوش کرد. بهترین مثال برای این توسعه ناموزون و ناپایدار هم بحث استفاده از سوخت فسیلی است که به گرمایش زمین انجامیده است و ما امروز شاهد جایگزینی انرژی های پاک با انرژی های پاک و تجدیدپذیر هستیم. در زمینه پلاستیک ها نیز، شرایط بر همین منوالست.پلاستیک ها هم اگر قرار باشد، با همه مزایایی که دارند باعث تخریب و آسیب به زیست بوم شوند، نمی توان روی آنها برای توسعه پایدار اقتصادی حساب کرد. از همین رو، اقتصاد چرخشی برای استفاده از پلاستیک ها در توسعه پایدار بسیار اهمیت می یابد. تنها زمانی می توانیم از پلاستیک ها به خوبی استفاده کنیم که بتوانیم آنها را مورد بازیافت و بازاستفاده قرار داده و در مضمون اقتصاد چرخشی یا چرخه ای دخیل قرار دهیم. از همین رو در نشست پیش کا، موسوم به K Priview تاکید شده است که امسال یکی از تم های اصلی K روی اقتصاد چرخه ای و تقویت بازیافت و بازاستفاده پلاستیک ها تمرکز خواهد نمود.
سایت این نمایشگاه می افزاید: در سال ۲۰۱۹ در دوسلدورف موضوع مدیریت بازیافت نه تنها حجم زیادی از فضای را در نمایشگاه و غرفه ها پوشش می دهد، بلکه برنامه های حمایتی جانبی نیز برای آن در نظر گرفته شده است و این برنامه ها بسیار برجسته خواهند بود. به عنوان مثال نشستی تحت عنوان اقتصاد چرخشی با محوریت ” آینده اشکال پلاستیک” توسط مووسسه PlasticsEurope میزبانی می شود و VDMA یا انجمن ماشین سازان آلمان، “فوروم اقتصاد چرخشی انجمن VDMA” را برای نمایشگاه K 2019 سازماندهی خواهد نمود.
در دروازه های ورودی نمایشگاه امسال، شعار” Touch Points Circular Economy ” توجه بازدیدکنندگان را به این موضوع مهم جلب خواهد کرد و سالن های مرتبط با این موضوع را به بازدیدکنندگان یادآوری می نماید.