این هفته مجموع معاملات پلیمرها (بهین یاب و غیربهین یاب) در بورس کالای ایران به رقم ۵۰.۶۰۰ تن رسید که نسبت به هفته گذشته به ظاهر از رشد امیدوارکننده ای برخودار بود.اما متاسفانه رشد حجم معاملات به تنهایی نمی تواند حکایت از حرکت به سوی رونق بازار باشد.
به گزارش صنایع پلاستیک، با وجود افزایش قیمت پایه در روز یکشنبه ۱۶ تیرماه، معاملات بهین یابی در روزهای دوشنبه و سه شنبه با حدود ۳.۰۰۰ تن افزایش نسبت به هفته قبل مواجه شد و وقتی که حجم معاملات غیر بهین یابی نیز به معاملات بهین یابی افزوده شد، مجموع معاملات پلیمرها از مرز ۵۰.۶۰۰ تن گذشت.
این در حالیست که هفته گذشته، رقم ناامید کننده ۴۰ هزار و ۵۰۰ تن در حجم معاملات به ثبت رسید.
در بخش تقاضای بازار هم، با افزایش تقاضا مواجه بودیم. این هفته تقاضایی که برای خرید پلیمرها در بورس کالای ایران ثبت شد، چیزی حدود ۷۱.۶۰۰ تن بود که نسبت به هفته کم رمق گذشته { هفته دوم تیرماه } حدود ۱۴.۵۰۰ تن افزایش تقاضا را شاهد بودیم. هفته گذشته، تقاضای ثبت شده برای خرید پلیمرها، ۵۷.۰۰۰تقریبا تن بود.
عرضه ها نیز در این هفته، افزایش یافتند. این هفته بیش از ۸۹.۰۰۰ تن عرضه مواد پلیمری بهین یاب و غیر بهین یاب صورت گرفت، که نسبت به هفته گذشته بازار نزدیک به ۳.۷۰۰ تن افزایش عرضه را ثبت نمود.
به نظر می رسد که دل نگرانی بخش از تامین کنندگان مواد اولیه بازار آزاد و تولیدکنندگان کلان از افزایش قیمت ها، به علت روند رو به فزونی دلار نیمایی، عمده ترین دلیل این افزایش حجم تقاضا و معاملات بوده است. البته توجه داشته باشید، با وجود بهبود ظاهری بازار، هنوز با میانگین بیش از ۶۲.۵۰۰ تنی متوسط معاملات هفتگی پلیمرها در سال گذشته فاصله بسیاری باقی مانده است و این نشانه بعد از هفته ها حجم معاملات در حوزه ۳۰ تا ۴۶ هزارتن، نمی توان چندان به این داده دل خوش کرد.
باید در نظر داشت، الزاما افزایش حجم معاملات و افزایش قیمت ها به معنای بهبود وضعیت بازار نیست. چه اینکه افزایش قیمت ها نه در اثر رقابت تولیدکنندگان که به علت رشد قیمت پایه آنهم با اهرم دلار نیمایی صورت گرفته است و رشد حجم معاملات نیز می توان بیشتر یک اقدام پیشگیرانه از سوی کسانیکه نقدینگی دارند، برای اینکه ضرر کمتری کنند { یا سود بیشتری ببرند} ، چون دورنمای بازار را منفی ارزیابی می کنند صورت گرفته است.
البته نشانه های مثبتی هم وجود دارد، مثلا دیروز چهارشنبه، در معاملات بهین یابی محصولات شیمیایی اتفاق خوبی افتاد و دی اتیل هگزانول شازند که هفته های گذشته با رقابت های ۱۷۰ درصدی هم معامله شده بود، تنها با سه درصد رقابت نسبت به قیمت پایه معامله شد که این موضوع سبب خواهد شد در هفته آتی، بخشی از ضعف تقاضای شدید در بازار پی وی سی بهبود یابد. یا برای نمونه با وجود جهش قیمت پایه در PET بطری {چیزی معادل کیلویی هشتصد تومان } از ۶۵۰۰ تن عرضه، حدود ۵.۰۰۰ تن خریداری شد و …
در نهایت اما، باید به انتظار نشست و دید در هفته آتی، قیمت های پایه به چه شکل رقم خواهند خورد؟ آیا پیش بینی کسانیکه با رصد بازار، به این نتیجه رسیده بودند که هفته های آتی دلار نیمایی قیمت پلیمرها را بالا خواهد برد، درست از آب درخواهد آمد یا اینکه دفتر توسعه صنایع پایین دستی ما را شگفت زده خواهد کرد و علی رغم روند افزایشی دلار نیمایی ترفندی به کار خواهد بست که دست کم قیمتها از آنچه هست بالاتر نرود. در واقع می توان گفت، قیمت های پایه و میزان تغییرات آن، در هفته های آتی تعیین خواهد کرد که بازار به سمت رونق حرکت می کند یا در رکود باقی خواهد ماند.
ضعف تقاضا، در بازار جدی است و با ترفندهایی چون افزایش سهمیه خرید نمی توان تولیدکنندگانی را که به دلایل متعدد با کمبود نقدینگی مواجه هستند، به خرید و معامله وادار یا تحریک نمود. مخلص کلام اینکه افزایش قیمت پایه، به افزایش حجم معاملات کمک چندانی نخواهد کرد، چرا که روند بازار در هفته های اخیر هویدا نموده است که این قیمت های مواد اولیه برای تولیدکنندگان صنایع پایین دستی بسیار بالاست و محصولات آنها عملا با قیمت تمام شده ای که قبلا عرضه کرده اند { و قیمت مواد اولیه تازه کمتر از امروز بوده است} عمدتا خریداری نشده است، مگر در برخی از صنایع و کاربردهای خاص.