احمد ابهری با اشاره به وجود آرامش در بازار عرضه و تقاضای محصولات زنجیره پلی اتیلن ترفتالات به ویژه PET بطری، گفت: همزمان به ورود به فصول گرم سال، تقاضای فصلی برای مصرف PET بطری در کشور افزایش می یابد اما با وجود افزایش تقاضا اما آرامش قیمتی بر بازار این محصول پلیمری حکمفرما است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمائی صنعت پتروشیمی با اعلام اینکه در مدت مشابه سال گذشته به وجود اختلاف قیمتی بین نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی عرضه محصولات پتروشیمی و پلیمری در بازار بورس و قیمت ارز نیمایی عملا تقاضای کاذبی برای خرید محصولات پتروشیمی و پلیمری به ویژه PET بطری در کشور ایجاد شده بود، تصریح کرد: در شرایط فعلی با از بین رفتن فاصله قیمتی و فروکش کردن التهابات ارزی در کشور، عملا تقاضای کاذب و فعالیتهای دلالی و واسطه گری برای خرید محصولات پلیمری و PET بطری به شدت فروکش کرده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مشکلی برای تامین نیاز داخلی به PET بطری در کشور احساس نمی شود، اظهار داشت: شواهد هم از افزایش حدود ۱۰ درصدی تولید PET بطری در پتروشیمی شهید تندگویان در مقایسه با مدت مشابه پارسال حکایت دارد.
مهدوی با اعلام اینکه با توجه به تامین نیازهای داخلی و وجود ظرفیت مازاد تولید در پتروشیمی شهید تندگویان ضرورت صادرات تک محموله PET بطری توسط این شرکت پتروشیمی احساس می شود، بیان کرد: با توجه به اعمال تحریمها و ضرورت افزایش درآمد ارزی کشور صادرات PET می تواند به افزایش درآمدهای ارزی کشور در شرایط تحریم کند.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمائی صنعت پتروشیمی با یادآوری اینکه موضوع اخذ مجوز برای صادرات محصولات PET پتروشیمی تندگویان در کارگروه تنظیم بازار محصولات و مواد پتروشیمی با حضور نمایندگان وزارت صمت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، انجمن صنفی کارفرمائی پتروشیمی و سایر اعضای گروه وجود دارد، خاطرنشان کرد: در صورتی که نیاز بازار داخلی تامین شود صادرات محصولات PET در شرایط تحریم ضروری بوده و باید شرایط اخذ مجوز صادرات بررسی و در نهایت تصمیم گیری شود.
«محمد عیسی انوشا» مدیر مجتمع پتروشیمی شهید تندگویان اخیرا با اشاره به جهش ۱۰ درصدی تولید محصولات زنجیره پلیاتیلن ترفتالات در ۱۰۰ روز نخست امسال، { برای مشاهده مطلب روی این لینک کلیک کنید.} اعلام کرده است: مشکل خوراک نداریم و آماده تامین تقاضای تابستانی PET باتل هستیم.
لازم به ذکرست، مجتمع پتروشیمی شهید تندگویان پس از ثبت رکورد جدید تولید در سال گذشته حالا آماده افزایش تولید و ثبت رکوردهای جدید تولید در سال ۹۸ میشود. مهمترین دلیل افزایش حجم تولید در پتروشیمی تندگویان، افزایش ۷۵۰ هزارتنی خوراک پارازایلین این مجتمع است که توسط پتروشیمی نوری تامین می شود.
پتروشیمی نوری { بروزیه } امسال، پس از حدود چهار ماه روند تعمیرات، ظرفیت تولید پارازایلین خود را ۷۵۰ هزار تن افزایش داده است و به حدود ۲۰۰۰ تن در روز رسانده است. در سال گذشته و در این لینک و در مطلبی با عنوان سال ۹۸؛ سال افزایش ظرفیت تولید PET، پلی استایرن و پلی پروپیلن، از جزییات این افزایش تولید به جزییات سخن گفته شد.
تعمیرات خط دوم تولید PET در پتروشیمی شهیدتندگویان و تعویض روغن داغ این مجموعه نیز، که هر چهار یا پنج سال صورت می پذیرد، نقش قابل توجهی در افزایش تولید پتروشیمی تندگویان داشته است.
پتروشیمی شهیدتندگویان، تولیدکننده انحصاری محصول PET در ایرانست و توانایی و ظرفیت تولید انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات در گریدهای نساجی و بطری را داراست. این پتروشیمی نیازمند سالانه حدود ۴۷۰ هزارتن خوراک پارازایلین می باشد، که با افزایش ۷۵۰ هزارتنی تولید این ماده استراتژیک در پتروشیمی نوری، غول آروماتیک ایران عملا مشکل این خوراک مرتفع شده است.
مشکلات پیش روی صادرات!!
امسال و تا اینجا وضعیت بازار PET به ویژه در گرید بطری که فصل تابستان اوج تقاضای فصلی آنست، بازار با مشکل چندانی مواجه نبوده است. اما باید مدنظر داشت، اینچنین خوشبینی تا حدی که مسوولان تصمیم به آزاد کردن صادرات این ماده گرفته اند، واقع بینانه نیست. مشکلاتی وجود دارد که ذیلا به آنها اشاره می کنیم، که سبب می شود وقتی سخن از صادرات ای ماده پلیمری می شود، با احتیاط بیشتری سخن بگوییم که گویا مورد توجه جناب مهدوی نبوده است :
نخست اینکه ما در نیمه اولین ماه تابستان قرار داریم و زمان زیادی تا پایان اوج مصرف و طبعا تقاضای PET بطری باقی است و هر آینه می توان انتظار تلاطم در این بازار را داشت.
نکته بعدی، رکودیست که کشور در حوزه اقتصاد به صورت کلی دچار آنست. با وجود این رکود، هفته گذشته در معاملات بورس کالای ایران، بیش از ۵.۰۰۰ تن PET بطری معامله شد، که پس از پلی پروپیلن نساجی بیشترین میزان بود.
سومین نکته، افزایش قیمت پایه بیش از ۵.۵ درصد انواع گریدهای PET بطری معادل حدود هشتصد تومان برای هر کیلوگرم در این هفته است. با توجه به خرید نسبتا خوب { با در نظر گرفتن رکود حاکم در صنایع پایین دستی} هفته گذشته و افزایش قیمت پایه نسبتا زیاد این ماده در هفته جاری، با توجه به تقویت تقاضا، هر لحظه این امکان وجود دارد که دلالان برای سودهای کلان وارد بازار PET شوند.
چهارمین نکته، این مطلب است که با توجه به اینکه صادرات پریفرم PET مدتهاست که آزادست، مطمئنا میزان زیادی از این ماده تحت عنوان پریفرم صادر می گردد و بهتر است که اگر بناست صادراتی در حوزه PET بطری باشد، پریفرم صادر شود تا این ماده به صورت خام! چرا که ارزش افزوده بیشتری دارد.
پنجمین نکته، یکی از مصوبات اخیر کمیته تخصصی محصولات پتروشیمی در مورد پارازایلین است. در جلسه نوزدهم این کمیته سهمیه کلانی از مخلوط زایلین به پتروشیمی اصفهان – که عمده سهامدار آن آقای بهروز ریخته گران، متهم جالب بانک سرمایه است – اختصاص داده شد که ممکن است در این بازار خوراک PET هم اثرگذار باشد.
و نکته آخر اینست که وقتی که هنوز هلدینگ خلیج فارس مورد تحریم های ثانویه آمریکا قرار نگرفته بود، پتروشیمی شهید تندگویان در لیست تحریم های آمریکا قرار داشت و یکی از ۷ پتروشیمی تحریم شده کشور از همان بدو بازگشت تحریم ها بود. این مساله نقل و انتقال مالی را به صورت قانونی برای این شرکت غیرممکن می سازد. در نتیجه پای واسطه ها برای صادرات این محصول به میان کشیده می شود و قیمت PET ایران بالاتر می رود. اینکه این محصول تا چه میزان با توجه به تحریم ها توان رقابت با سایر ررقبایش را داشته باشد، محل بحث است و بازگرداندن ارز حاصل از صادرات PET نیز چندان آسان نخواهد بود.
به هر حال، امروز سه شنبه ۱۸ تیرماه ۱۳۹۸، روز عرضه بهین یاب انواع PET در بازار بورس کالای ایران، تالار محصولات پتروشیمی است و نگاهی به حجم معاملات و نیز میزان رقابت ها شاید تا حد زیادی تکلیف ما را در قبال اینکه وضعیت بازار PET به چه سمت و سویی می رود، روشن می نماید.