صنعت پتروشیمی ایران سال ۹۷ موفق به تداوم رکوردشکنیها در حوزه تولید، صادرات و فروش داخلی محصولات پتروشیمی و پلیمری نشد و عملا میزان تولید و صادرات محصولات پتروشیمی کشور سال ۹۷ در مقایسه با سال ۹۶ کاهشی جزئی را تجربه کرده است.
به گزارش صنایع پلاستیک، هرچند تصور اولیه حاکی از آن است که اعمال شرایط سخت تحریم عامل عدم رکوردشکنی صنعت پتروشیمی در سال ۹۷ قلمداد میشود اما مهمترین عامل کاهش تولید و صادرات پتروشیمی کشور بیش از آنکه شرایط تحریم باشد انجام تعمیرات اساسی گسترده در مجتمعهای پتروشیمی پیش از اعمال تحریمها بوده است.
بر این اساس پارسال چندین مجتمع بزرگ و استراتژیک کشور همچون پتروشیمی نوری، جم، پارس، بندرامام، آریا ساسول، فنآوران و … با هدف سهولت دسترسی به کالا، تجهیزات، قطعات یدکی و مواد شیمیایی و افزودنی پیش از سخت شدن شرایط تحریم تعمیرات اساسی بزرگی را آغاز کردند که با انجام این تعمیرات پیش از سخت شدن شرایط تحریم میتواند شرایط تولید این مجتمعها را دست کم برای مدت زمان ۳ تا ۵ سال پیش روی تثبیت کند.
آمارها نشان می دهد که پارسال حدود ۵۳.۳ میلیون تن محصول پتروشیمی و پلیمری در کشور تولید شده که در مقایسه با سال ۹۶ کاهشی ۳۰۰ هزار تنی داشته ضمن آنکه حجم صادرات محصولات پتروشیمی کشور هم حدود ۲۰ میلیون و ۷۰۵ هزار تن برآورد میشود که در مقایسه با سال ۹۶ حدود یک میلیون و ۶۰۰ تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن کاهش را نشان می دهد.
ارزش محصولات پتروشیمی صادراتی ایران هم به برکت افزایش قیمت نفت در سطوح بشکهای ۵۵ تا ۷۰ دلار سقوط آزادی را تجربه نکرد به طوریکه پارسال حدود ۱۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار محصول صادر شده که در مقایسه با سال ۹۶ حدود ۵۰۰ میلیون دلار کاهش یافته است.
در کنار انجام تعمیرات اساسی مجتمعهای پتروشیمی، کاهش عرضه خوراک توسط واحدهای NGL در مناطق نفتخیز جنوب و مشکلات صادرات گازمایع و متانول در شرایط تحریم را از دیگر دلایل عدم تحقق برنامههای تولید و صادرات در سال ۹۶ میتوان عنوان کرد.
منبع: انرژی نیوز