بر اساس گفته های یک کارشناس انرژی، با گذشت حدود دو سال از آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا و دریافت عمده خسارت ها از بیمه، اما بازسازی این مجتمع آغاز نشده و این موضوع می تواند در تابستان تولید پت را دچار چالش کند.
به گزارش صنایع پلاستیک، ۱۶ تیر ماه سال ۹۵ بود که آتش سوزی در پتروشیمیبوعلی سینا که در بندر ماهشهر قرار دارد، سر خط اخبار قرار گرفت و وزیر نفت را در گرمترین روزهای سال از پایتخت به نزدیک ترین فاصله از آتش سوزی رساند. البته به فاصله یک روز یعنی ۱۷ تیرماه مخزن دیگری در این پتروشیمیطعمه حریق شد. هرچند احتمال سرایت حریق به سایر مناطق وجود داشت اما، این آتش سوزی پس از سه روز بدون خسارت جانی خاموش شد.
خوراک پتروشیمیبوعلی سینا نفتای سبک و سنگین است که در نهایت به محصولاتی نظیر پارازایلن و بنزن تبدیل میشود. پس از بنزن، پارازایلن مهمترین مواد آروماتیکی محسوب میشود. پارازایلن به طور عمده برای تولید دی. ام. تی و پی.تی. ای مصرف میشود که این ۲ محصول در ساخت پلی اتیلن ترفتالات استفاده میشود که میتواند در ساخت و تولید پلی استرها، الیاف مصنوعی، فیلم عکاسی، صنایع داروسازی، حشره کشها، حلالها و بطری نوشابه و آب معدنی کاربرد داشته باشد.
داود محبی، کارشناس حوزه پتروشیمیبا بیان اینکه پتروشیمیبوعلی سینا محصولات خود را به منظور تولید پت که تابستان سال گذشته به چالش جدی تبدیل شده بود، در اختیار پتروشیمیتندگویان قرار میدهد، اظهار داشت: حال با توجه به اینکه تولیدات این پتروشیمی را از دست دادهایم، تندگویان برای تامین نیاز خود، دست به دامان پتروشیمینوری در عسلویه شده است. به دلیل فاصله زیادی که بین این دو پتروشیمیوجود دارد، محصولات پتروشیمینوری از عسلویه بارگیری شده و با کشتی به بندر ماهشهر میرسد. طی این مسافت موجب افزایش هزینههای تولید PET در پتروشیمیتندگویان شده است که در نتیجه بر قیمت عرضه این محصول در بورس تاثیر گذاشته و موجب شده نرخ PET عرضه شده در بورس با وجود اهرمهایی برای کنترل قیمت، افزایش یابد.
وی افزود: سال گذشته در گرمترین روزهای سال صنعت بطری سازی کشور با مشکل کمبود PET به عنوان ماده اولیه ساخت بطریهای نوشابه و آب معدنی مواجه شد. عدهای معتقد بودند که این کمبود PET به دلیل کاهش تولید پتروشیمیتندگویان بود که به دلیل تحریمها تصمیم گرفتند برای استفاده از حضور تیم خارجی در روند اورهال این پتروشیمی، زمان اورهال را زودتر اجرایی کنند.
به گفته محبی، البته یکی از دلایل بازار کساد PET، کاهش ارزش ریال در مقابل افزایش ارزش دلار بود. در چنین شرایطی محصولات خریداری شده از بورس به جای اینکه به مصرف داخل و بخش پایین دستی پتروشیمیبرسد روانه بازارهای بین المللی میشد. در این حالت به دلیل کمبود PET در کشور نرخها بالا رفت تا اینکه دولت دست به کار شد و سقف رقابتی قیمت بورس را برداشت. در نتیجه این اقدام نرخ PET تا حدی منطقی شد.
این کارشناس صنعت پتروشیمیادامه داد: حال با توجه به اینکه روزهای پایانی فصل سرما را پشت سرگذاشته ایم و به زودی داغترین روزها را نیز تجربه میکنیم، نیاز به آب معدنی و سایر نوشیدنیها به شدت افزایش مییابد. این افزایش تقاضا در حالی است که نه تنها پتروشیمیبوعلی سینا وارد مدار تولید نشده است، بلکه با تامین مواد اولیه بطری تندگویان از پتروشیمینوری نرخ محصول PET در داخل بورس افزایش یافت. این گرانی نرخ محصول نسبت به نرخ موجود در بورس موجب میشود که جریان قاچاق این محصول مجددا فعال شود.
به تازگی و در پی افزایش ناگهانی قیمت مواد اولیه تولید بطری PET ، انجمن تولیدکنندگان آب معدنی و آشامیدنی در نامهای به وزیر صمت خواهان نظارت بر بازار مواد اولیه جهت پیشگیری از تکرار بحران تامین مواد اولیه شد.
نکتهای که در این میان اهمیت بیشتری دارد این است که چرا پتروشیمیبوعلی سینا با گذشته حدود دو سال و با توجه به اینکه عمده هزینه بیمه خود را دریافت کرده است، وارد حوزه ساخت و عملیات نمیشود.
میزان خسارت وارد شده به پتروشیمیبوعلی سینا حدود ۱۲۰ میلیون دلار ارزیابی شده که از این میزان بخش عمده آن توسط بیمه پرداخت شده است.
منبع: نوش آنلاین
صنایع پلاستیک لازم می داند در انتهای این تحلیل بیافزاید، که با توجه به مصوبه چهاردهیمن جلسه کمیته تخصصی پتروشیمی مبنی بر صدور مجوز واردات مواد پلیمری دارای کمبود در داخل(که به نظر می رسد که برای انواع پلی پروپیلن و PET صادر شده باشد)، این امید وجود دارد که قیمت ها در بازار کمی منطقی شوند، چرا که رشد بی رویه قیمت PET سبب خواهد شد که واردات آن ارزش پیدا نماید و در چنین سناریویی شاهد خواهیم بود که رقابت بین PET تولید داخل و خارج رخ خواهد داد و این خطر برای فروشندگان و واسطه های PET بطری تندگویان وجود دارد که گرایش به سمت مواد وارداتی برود(با توجه به کیفیت و قیمت احتمالی). به نظر می رسد که همین موضوع سبب تعادل در این بازار خواهد بود، هر چند این صرفا یک تحلیل است و این امکان وجود دارد که دهها آیتم دیگر دخیل در بازار PET نقشی دگرگونه بازی کنند و سناریویی دیگر را راقم گردند.
البته در هفته پایانی سال ۱۳۹۷، ظرفیت ۷۵۰ هزارتنی پارازایلن نیز به ظرفیت تولیدی پتروشیمی نوری پس از چهارماه عملیات افزوده شد که کارشناسان را به کاهش تنش های PET بطری در تابستان آتی امیدوار کرده است.