این روزها به نظر میرسد بیشتر وقت مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی به بازدید از طرحها و پروژه های صنعت پتروشیمی صرف میشود در حالیکه این شرکت به اذعان اظهارات وزیر نفت هیچگونه مسوولیتی در نحوه مدیریت این مجتمعها ندارد. ضمن آنکه عملکرد چندماهه محمدی برمسند شرکت ملی صنایع پتروشیمی با چشم پوشی از جلسه ای نمادین با مدیران عامل سابق این شرکت و توصیه هایی در خصوص نوشتن استراتژی جدید دیگر رنگ وبوی مسوولیت واقعی وی را ندارد.
به گزارش صنایع پلاستیک، دراین بین به نظر میرسد مهم ترین خاصیت غیر قابل چشم پوشی صندلی مدیریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی این است که هرکس در این جایگاه قرار میگیرد علاقه ویژه ای به قرار گرفتن در قاب دوربین پیدا میکند. به گفته کارشناسان، بعد از شاهدائی که برای تمام بازدیدهایش یک مینی بوس تیم عکاس، فیملبردار و خبرنگار به همراه میبرد ظاهرا حالا محمدی مدیرعامل جدید این شرکت نیز علاقه ویژه ای دارد که بر همان سیاق حرکت کرده و به هر مناسبتی خود را در قاب یک تصویر قرار دهد.
این درحالی است که بسیاری از کارشناسان با بررسی عملکرد چند ماهه این مدیرعامل تازه برصندلی نشسته شرکت ملی صنایع پتروشیمی از بازدیدهای مکرر و هفتگی این مدیر از پروژه های پتروشیمی که اختیار مدیریتی در آنان ندارد ابراز نگرانی میکنند و معتقدند این معاون وزیر نفت میبایست بیش از هر چیزی این روزها وقت خود را بر تدوین استراتژی منسجم برای این صنعت بگذراند.
چراکه به اذعان این کارشناسان، وزیر نفت در معارفه محمدی و در حکمی که صادر کرده مسئولیت مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی را مشخص کرده است. بنابراین کارشناسان براین باورند که محمدی به جای اظهار نظر در مورد طرح هایی که هیچ قدرت اعمال مدیریتی بر آنها ندارد باید گزارش مشخصی از برنامه های تنظیمی برای تحقق آنچه وزیر نفت از وی خواسته ارائه دهد و استراتژی اجرایی خویش را بر آن اساس بنا کند. دراین بین تاکید میشود این مدیر تازه نفس صنعت پتروشیمی در ابتدا باید برنامه مدیریتی خویش را منتشر نمایند. البته بهترین پیشنهاد برای وی این است که مدتی را فقط برای مطالعه و آشنائی با برنامه های مدون قبلی این صنعت اختصاص دهد تا بطور مثال قبل از اعلام اینکه تا ۱۴۰۰ ظرفیت پتروشیمی به ۸۰ میلیون تن میرسد بداند طبق سند چشم انداز قبلی پتروشیمی تا ۱۴۰۰ ظرفیت تولید پتروشیمی قرار بود به ۱۰۰ میلیون تن برسد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جریان بازدید از طرح پالایشگاه گاز بید بلند۲ گفته این طرح با شتاب به سمت راه اندازی حرکت می کند و مجموعه فعال شاغل در بید بلند،مدیریت ارشد و نیز هلدینگ خلیج فارس با همکاری و تعامل و با کیفیتی مناسب این طرح ملی را درآستانه تکمیل قرار داده اند که در سال آتی به بهره برداری خواهد رسید. یکی نیست از ایشان بپرسد تمام مطالبی که اعلام کرده چه ربطی به وی دارند و ایشان در رسیدن این طرح به مراحل بهره برداری چه نقش موثری می توانند ایفا کنند؟
محمدی در بازدید از طرح پتروشیمی گچساران نیز مطالبی را گفته بود که هیچ نشانی از مسوولیت وی یا نقشی که ایشان به عنوان مدیر عامل می تواند ایفا کند در آن صحبت ها دیده نمی شود. از جمله اینکه گفته اند:”در صورت راه اندازی طرح گچساران، ۱.۵ میلیون تن اتان از بید بلند به گچساران ارسال خواهد شد و چون این طرح در سال ۱۴۰۰ راه اندازی خواهد شد، اتان تولیدی بید بلند۲ تا زمان تولیدی شدن پتروشیمی گچساران ، به پتروشیمی های منطقه ماهشهر مانند بندر امام،مارون و امیرکبیرارسال خواهد شد” خب این صحبت ها یعنی چی یعنی همه برنامه ریزی ایشان است؟
بخش ایمنی و اچ اس ای از جمله دیگر مسائل مهمی است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی فقط در هنگام حوادث به جای پاسخگوئی در نقش مدعی وارد شده و شرکت های خصوصی شده را متهم می کرد که برای کاهش هزینه ها ایمنی را رعایت نمی کنند. بطور مثال در این رابطه هم معاون وزیر نفت با بیان این که رعایت اصول ایمنی یکی از مسائل مهم در مسیر ساخت طرح های پتروشیمی است گفته: باید در این زمینه پیمانکاران را با نظارت های دقیق توجیه کرد و با استفاده از سیستم های کارآمد که دراین مجموعه به کار گرفته شده اند دوران پایانی این پروژه را با موفقیت به پایان برسانید. اما اشاره نکرده که وی برای ایجاد و نهادینه کردن سیستم های کارآمد مورد نظرش چه اقدام یا برنامه ای را پیش بینی کرده است.
به نظر می رسد وزارت نفت در دولت دوازدهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی را به محله بروبیا تبدیل کرده است. لذا مهندس محمدی نباید فراموش کندپس از برکناری از شرکت اویک حضور در پتروشیمی تنها گرینه ای بوده که داشته وگرنه می بایست برای همیشه با پست های مدیریتی خداحافظی می کرده. لذا لازم است یک نفر خیلی جدی ایشان را آگاه نماید که عنوان دهان پر کن معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی” فقط در دیدار از طرح های پتروشیمی خلاصه نمی شود و ایشان دیر یا زود باید پاسخگوی مسئولیتی باشند که وزیر نفت در حکم صادره برای وی از آنها نام برده است.
آقای محمدی اگر کمی در مورد سابقه پتروشیمی مطالعه کند قطعا به این نتیجه می رسد که شکل و نحوه مدیریت صنعت پتروشیمی ایران طی ده سال گذشته تغییرات گسترده ای داشته و این تغییرات الزامات و پیامدهائی برای راهبری آینده این صنعت به وجود آورده است. او باید از قالب مدیر عامل یک شرکت پیمانکار نفتی خارج شده و متوجه این واقعیت شود که همزمان با این تغییرات سرعت تحولات اجتماعی به ویژه در مناطق عملیاتی پتروشیمی نیز افزایش چشمگیری پیدا کرده، مسایل و مشکلات و به تبع آن انتظارات موجود در آنجا نیز پیچیده تر شده است و بر همین اساس باید بداند که راهبری چنین برنامه هائی نیازمند تفکر سیستمی جدیدتر، انعطاف پذیرتر و در عین حال متفاوت از دیدگاه پیمانکاری است.
شاید اولین اقدام لازم برای مهندس محمدی این باشد که کمی از سیطره دستیار ویژه وزیر نفت خارج شود. مثلا هرکس را به وی تحمیل کرد با عنوان مشاور و مشابه آن وارد ساختمان شیخ بهائی نکند. آن وقت شاید بدنه کارشناسی پتروشیمی بتدریج به وی اعتماد کرده با او همراهی نماید.
منبع: نفتی ها