هر کارخانه تزریق پلاستیک، می بایست قطعاتی با کیفیت مطلوب تولید کند، در نتیجه شناخت و اصلاح عیوب در فرآیند تزریق پلاستیک نیز اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
به گزارش صنایع پلاستیک، رفع عیوب تزریق پلاستیک، به روشی علمی و نظام مند نیاز دارد که پبش زمینه آن، ادراک کامل فرآیند تزریق است. هر چند این امکان وجود دارد که نحوه کار انواع ماشین آلات تزریق پلاستیک با یکدیگر اختلافاتی داشته باشند که دارند، اما ” اصول” در همه ثابت است و کارکرد همه ماشین آلات شامل “ااصول مشابهی” است که مراد از درک کامل فرآیند تزریق نیز، شناسایی و فهم این اصول است.
شاید مهمترین روش عیب یابی در تزریق پلاستیک، ایجاد تغییرات در فرآیند تزریق می باشد و سپس سعی و خطا برای گرفتن قطعه ی مطلوب تر از هر ضرب است. اما عنایت داشته باشید، که قبل از ورود به این مرحله و ایجاد هرگونه تغییر روی تنظیمات یا قالب یا دما یا … باید چد مورد را حتما چک نمایید و سپس، پس از اطمینان از اینکه این موارد باعث مشکل نیستند، به انجام تغییراتمبادرت ورزید.
۱- رطوبت زدایی صحیح مواد پلاستیک:
ابتدا به ساکن، اگر در تزریقِ قطعه ای دچار مشکل شدید، حتما اطمینان حاصل نمایید که مواد پلاستیک به درستی خشک شده و رطوبت آنها گرفته شده باشد. دو عامل دما و زمان، جهت رطوبت زدایی بسیار پر اهمیت هستند. این دو پارامتر، یعنی دما و زمان لازم جهت خشک کردن مواد اولیه پلاستیک را می توانید از پتروشیمی یا شرکت تولیدکننده یا تامین کننده مواد اولیه ی تان بخواهید. مواد پلاستیک انواع گوناگونی دارند، برای نمونه دو ماده PET و ABS از جمله موادی هستند که رطوبت را به خود جذب می کنند در نتیجه حتما نیازست که قبل از فرآیند تزریق آنها با استفاده از خشک کن، رطوبت زدایی نمود. مسلما این مواد، مدت زمان بیشتر و دمای زیادتری هم برای آماده شدن نیاز دارند. موادی چون پلی اتیلن (PE) یا پلی پروپیلن(PP) نیاز چندانی به رطوبت زدایی ندارند، مگر رطوبتی از طریق شرایط محیطی بر آنها عارض شده باشد. مثلا از یک منطقه با اقلیم مرطوب بارگیری شده باشند. همانطور که می دانید برای رطوبت زدایی، از یک خشک کن استفاده می شود که با توجه به حجم و زمان رطوبت زدایی، می تواند ابعاد گوناگونی داشته باشد.
اگر از مواد شما از نظر رطوبت هیچ مشکلی نداشت، به مرحله بعدی بروید یعنی به مرحله دوم:
۲ ) دمای قالب:
دمای قالب از جمله فاکتورهایی است که می تواند در کیفیت کار نهایی اثر به سزایی داشته باشد. اگر قالبی بیش از اندازه گرم یا بیش از اندازه سرد باشد، شک نکنید قطعه یا مصنوع پلاستیک نهایی شما دچار مشکلات مختلفی خواهد شد. بنابراین در گام دوم، اطمینان حاصل کنید تا دمای قالبتان، مطابق با تجربه و توصیه ی سازنده آن تنظیم شده باشد. اگر مشکل از دمای قالب نبود و قالب نیز در دمای مطلوب قرار داشت به مرحله سوم بروید:
۳ ) دمای مواد مذاب:
توجه داشته باشید، اگر دمای مواد مذاب در هنگام شروع فرآیند تزریق، به کمینه دمای توصیه شده توسط سازنده مواد نزدیک نباشد، شما با مشکل مواجه خواهید شد. به عبارت بهتر، اگر دمای مواد مذاب، بیش از اندازه ای که تامین کننده مواد گفته است، گرم باشد یا به عبارت فنی تر، دمای مذاب بالا باشد، سوختگی و تجزیه مواد پلاستیک تقریبا امری قطعی است. اما اگر، مواد مذاب بیش از اندازه هم سرد باشد، اصولا روان نخواهد بود و مشکلات دیگری در فرآیند تزریق ایجاد می کند نظیر گیر کردن مواد و رگه رگه شدن آن و … . در نتیجه، دمای مذابتان باید حداقل مقداری باشد که مورد تایید تامین کننده مواد اولیه تان می باشد.
اگر دمای مذاب نیز مشکلی نداشت،به مرحله ی چهارم بروید:
۴) سلامت ماشین تزریق پلاستیک:
منظور از سلامت دستگاه تزریق بیشتر اینست که چک کنید ببنید، قطعات مکانیکی آن به درستی کار می کنند و هر واحد وظیفه ی خود را به خوبی انجام می دهد. موقعیت گیره در دو حالت باز و بسته را چک کنید. جریان مدار آب یا مایع خنک کننده را تست نمایید. ترموکوپل، گرم کن های سیلندر به درستی کار می کنند؟ آیا عملکرد پران صحیح است؟ خلاصه در نظر داشته باشید، با توجه به سابقه و تجربه و شناختتان از دستگاهی که در حال کار با آن هستید، تمام آنچه مرتبط با سلامتی دستگاه است را مورد بررسی دقیق قرار دهید.
اگر ماشین تزریق هم مشکلی نداشت و همه اجزای آن چه به تفکیک و چه به صورت دسته جمعی به خوبی کار می کردند، آنگاه وقت آن رسیده است که به سراغ تنظیمات برویید.
۵) اعمال تغییرات در پارامترهای گوناگون فرآیند تزریق پلاستیک:
اگر مشکل از هیچ یک از چهار مرحله ی فوق نبود، شما می توانید با اعمال تغییراتی در پارامترهای فرآیند تزریق مشکل خود را حل کنید و قطعه ی مطلوب را دریافت کنید.
وقتی می گوییم پارامتر، مرادمان بیشتر متغییرهایی در فرآیند تزریق است نظیر سرعت دورانی مارپیچ، زمان و طول مدت تزریق، یا میزان فشار نگه دارنده.
توصیه ی اکید آنست که پارامترها را یکی یکی تغییر دهید، علت هم واضح است، اگر شما متغییرها را همه یکجا مورد تغییر قرار دهید، آنگاه قادر نخواهید بود تا متوجه شویید، تغییر در نتیجه محصول تغییر در کدام پارامتر است، اما اگر تک به تک پیش بروید، هر تغییری که در نتیجه حاصل شود، کاملا مشخص است که به چه پارامتری مرتبط است. دو نکته حیاتی را نیز به خاطر داشته باشید:
الف) وقتی تغییر در پارامتر را انجام دادید، به دستگاه فرصت کافی را برا ی اعمال تغییر بدهید. همه ی تغییرات، آنی اعمال نمی شوند.
ب) اگر پارامتری را تغییر دادید، و هیچ تغییری در نتیجه – پس از طی مدت زمان لازم- مشاهده نشد، قبل از هر تغییر دیگری در پارامترهای دیگر، آن پارامتر را به حالت اولیه خود بازگردانید. چرا که اگر چنین نکنید، با ایجاد تغییر در پارامترهای دیگر ممکن است، نتایجی را ببنید که کاملا گیج کننده است و فراموش کنید که کدام پارامتر را تغییر داده اید، و چون تاثیری نداشته است باید به حالت اولیه باز می گردانید.