امروز یکشنبه ۷ مرداد ماه ۱۳۹۷، دفتر توسعه صنایع پایین دستی قیمت های پایه ی جدید را اعلام کرد.
به گزارش صنایع پلاستیک، باز هم این دفتر بر خلاف رویه ی سابق خود برای کشف قیمت، که بر دو فاکتور ، تغییرات جهانی قیمت ها و تغییرات در نرخ برابری ریال و دلار استوار بود، عمل نمود و برای کشف قیمت های پایه ی محصولات به شیوه ای دیگر عمل کرد. چرا که اگر به شیوه ی قدیم خود عمل کرده بود، دلار مبنای محاسبه افزایش چندانی نداشت و قیمت پلیمرها در سطح جهانی نیز اکثرا روندی نزولی داشتند، اما به یکباره تمام گریدها را به شکل دسته جمعی با افزایش قیمت مواجه شدند، که نشان می دهد به شیوه ی قدیم برای تعیین نرخ های پایه عمل نمی شود.
به نظر می رسد با توجه به شکاف قیمت به وجود آمده بین بازار آزاد و بورس کالا، پتروشیمی ها بیشتر علاقمند هستند تا به صادرات یا فعالیت های خارج از بورس (هر چند خلاف قانون است) بپردازند و دفتر توسعه صنایع پایین دستی هم برای راضی نگه داشتن پتروشیمی ها جهت حفظ کف عرضه، بدون توجه به فرمول سابق خود اقدام به افزایش قیمتها می کند که الزاما کار نادرستی هم نیست و فقط موضوع رسانه ای نمی شود. چرا؟ شاید، اگر خیلی هم بدبین نباشیم، ترس از اثر روانی انتشار چنین خبری بر قیمت ها در بازار آزاد باشد که مسوولان را بر این داشته تا خیلی ساکت به این روش روی آورند. به هر حال، در این هفته همه محصولات با افزایش قیمت پایه مواجه بودند.
دلار مبنای محاسبه ی قیمت ها با ۳۷۸ ریال افزایش ، به ۴۳۸۷۸ ریال رسید که یعنی نزدیک به یک درصد (۰.۹ درصد) افزایش قیمت یافت.
پلی اتیلن اکستروژن PE 100 که چند هفته ای هست، روندی افزایشی را تجربه می کند در این هفته نیز با ۶.۴ درصد افزایش در قیمت پایه بیشترین رشد را تجربه کرد و به هر کیلوگرم ۶۳۲۸۰ ریال رسید که حدود ۳۱۷ تومان بیش از قیمت پایه ی هفته پیش به ازای هر کیلوگرم است.
پس از PE 100، پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰، پلی اتیلن سنگین دورانی و پلی اتیلن سنگین تزریقی با ۶.۲ درصد افزایش در قیمت پایه، در رده ی دوم بیشترین افزایش قیمت ها قرار داشتند.
پلی اتیلن سبک خطی با ۶.۰ درصد افزایش در قیمت پایه، به ازای هر کیلو گرم حدود ۲۸۰ تومان افزایش را تجربه نمود.
کمترین میزان افزایش قیمت هم در میان گریدهای گوناگون PETبطری رخ داد و قیمت این ماده در بورس کالا را به رنج ۵۷.۰۰۰ تا ۶۰.۰۰۰ ریال در گریدهای گوناگون رساند که حدود ۱۰۰.۰۰۰ ریال از قیمت بازار آزاد فاصله دارد. فاصله ای که مسوولان نتوانسته اند، در طی چند ماه گذشته آنرا کاهش داده که برعکس روز به روز بر آن افزوده شده است.
سایر کالاها، با رشد قیمت در حدود ۵ تا ۵.۵ درصد مواجه شدند تا این هفته در سال جاری، یکی از صعودی ترین هفته هایی باشد که قیمت های مواد پلیمری در آن اعلام شده است. چند هفته ای بود که یا افزایش قیمت ها ناچیز بود، یا گه گاه با روند نزولی هم مواجه بودیم. حتا در هفته هایی که دفتر توسعه صنایع پایین دستی از فرمول خود نیز تبعیت نمی کرد، تا به این حد با افزایش قیمت ها مواجه نشده بودیم.
به نظر می رسد، بازار آزاد مواد پلیمری دیگر از بورس کالا به عنوان مرجع اثرپذیری در تعیین نرخ استفاده نمی کند و به جای آن بازارهای سرمایه ای و کالایی دیگری نظیر ارز و در این اواخر سکه، راهبر اصلی بازار آزاد مواد اولیه شده اند. برای همین جای تعجب نیست، اگر در هفته های آتی هم شاهد باشیم که دفتر توسعه صنایع پایین دستی به قصد نزدیک کردن قیمت آزاد و بورسی مواد پلیمری و شیمیایی، قیمت های بورس را بدون توجه به فرمولش افزایش دهد، البته باید منتظر بود و مشاهده کرد، اما به نظر می رسد، کاستن از قیمت بازار آزاد به قصد نزدیک کردن قیمت بورسی مواد پلیمری و قیمت بازار آزاد راه حل بهتری برای صنعتگران باشد تا عکس آن، البته اصولا اگر ممکن باشد. تا به حال که چنین نبوده است و البته چنین امری از دست دفتر توسعه نیز کاملا خارج است چرا که این دفتر در بازار ارز و طلا اثرگذاری خاصی ندارد و تا زمانی که بازار آزاد مواد اولیه به این بازارهای به عنوان مرجع نگاه کند، جز افزایش قیمت های مواد در بورس کاری از دفتر توسعه صنایع پایین دستی بر نمی آید.