به گزارش صنایع پلاسیتک، در مراسم افتتاحیه چهاردهمین دوره نمایشگاه ایران پلاست که در سالن همایش خلیج فارس مرکز بین المللی نمایشگاههای بین المللی تهران، واقع در خیابان سئول در حال برگزاری است، پس از ارایه آمارهای نسبتا طولانی توسط مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در جایگاه قرار گرفت و امسال را سال طلایی صنعت پتروشیمی خواند و افزود: امسال طلاییترین سال صنعت پتروشیمی به شمار میآید. تنها بهرهبرداری رسمی از ۱۰ طرح پتروشیمی از ابتدای سال تاکنون یکی از نقاط روشن و امیدبخش در دوره سخت تحریم است.
زنگنه ادامه داد: ظرفیت نهایی تولید محصولات پتروشیمی ایران با تکمیل جهش دوم این صنعت به ۱۰۰ میلیون تن میرسد که این رقم در مقایسه با سال ۹۲، ۸۰ درصد افزایش نشان میدهد و در آمد حاصل از آن ۲۵ میلیارد دلار خواهد بود.
شیخ الوزراء سپس به تشریح جهش سوم صنعت پتروشیمی ایران پرداخت و ادامه داد: در جهش سوم ۳۷ طرح در مرحله اجرایی است که بعضی از این طرحها تا ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و تا سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری میرسند و با تکمیل این پروژه ها، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران در سال ۱۴۰۴ به ۱۳۳ میلیون تن و درآمد سالانه ناشی از آن به رقمی در حدود ۳۵ میلیارد دلار میرسد.
وزیر نفت در ادامه سخنانش در افتتاحیه ایران پلاست چهاردهم به تشریح مسیر توسعه صنعت پتروشیمی پرداخت و اظهار داشت: طرحهای پیشران صنعت پتروشیمی در چهار زنجیره طراحی شدهاند و با اجرای این طرحها، خوراک متنوعی برای توسعه صنایع پاییندست در دسترس قرار میگیرد و بیشتر در مناطق کمتر توسعه یافته متمرکز است.
زنگنه سپس با اشاره به شرکت های دانش بنیان گفت حضور این شرکتها در نمایشگاه ایران پلاست چهاردهم قابل توجه است و این شرکتها پتانسیل دارند که در مقوله اشتغالزایی دائم در کشور به ما بسیار کمک کنند.
درخواست وزیر نفت از هلدینگها
زنگنه با تاکید بر این که امروز باید بیش از هر زمانی بر توسعه صنایع پایین دستی تمرکز کنیم، گفت: اگرچه توجه به این بخش به طور مستقیم جز وظایف وزارت نفت نیست، اما از آنجا که صنایع پایین دستی برای ما یعنی، صنعت پتروشیمی بازار مطمئن ایجاد کرده و زنجیره ارزش را تکمیل می کند، بنابراین اخیرا با جلساتی که با هلدینگ های بزرگ پتروشیمی برگزار کردیم و از انها به طور مستقیم خواستیم که همه آنها در زنجیره پایین دستی ورود کنند.
وی با بیان این که تاکنون هلدینگ خلیج فارس تعهدات زیادی را در این زمینه پذیرفته است، ابراز امیدواری کرد باقی هلدینگ ها نیز این تعهد را پذیرفته و به طور مستقیم وارد فعالیت در بخش پایین دستی شوند.
وزیر نفت همچنین گفت: از جمله کارهایی که باید در این بخش انجام دهیم این است که سازوکارهایی برای توسعه صنایع پایین دستی بیاندیشیم که یکی از آنها ایجاد صندوق هایی برای رسیدن به این هدف است.
زنگنه به صنایع پیشران که توسعهدهنده بخش پایین دستی در چهار زنجیره متانول پروپیلن اتیلن و بنزن است اشاره کرد و افزود: طرحهای تولید و انتقال پروپلین به مناطق مرکزی و شمال شرق کشور از طرحهای تعیین کننده است. به دلیل کمبود آب، بیش از یک میلیون و ۵۰۰ تن پروپیلن در عسلویه تولید و با یک خط لوله ۴۰۰ کیلومتری به شمال شیراز منتقل میکنیم، همین طور ۴۰۰ هزار تن پروپلین در نکا، بندرامیرآباد تولید و با خط لوله حدود ۲۰۰ کیلومتری به منطقه عمومی دامغان برده و از آنجا به مناطق شمال شرق کشور منتقل خواهد شد.
وی با بیان این که اجرای این طرحها در واقع توجه به توسعه مناطق کمتر توسعه یافته در کشور است، به اجرای عملیات احداث پتروشیمی اسلام آباد که روز گذشته در کرمانشاه شروع شد اشاره کرد و ادامه داد: اجرای این طرح براساس تکمیل زنجیره پروپیلن به عنوان پیشران و محرک توسعه صنایع پایین دستی است که حاکی از توجه ما به این مساله است.
به گفته وزیر نفت، با تولید محصول پروپلین زمینه توسعه صدها صنعت پایین دستی به وسیله بخش خصوصی فراهم می شود.
وی ابراز امیدواری کرد که بتوانیم توسعه پتروشیمی ایران با تمرکز بر تولید پلاستیک و پلیمر به پیش برده و در این مسیر گامهای اساسی و مهمی برداریم. وزیر نفت ، رد انتهای سخنان خود، نسبت به آینده پیش روی صنعت پتروشیمی ایران، اظهار امیداری جدی کرد و گفت: آینده روشنی پیش روی صنعت پتروشیمی است.