به گزارش صنایع پلاستیک، فردا یکشنبه ۱۹ بهمن ماه ۱۳۹۹ آیین افتتاحیه نمایشگاه بین المللی ایران پلاست برگزار خواهد شد و این رویداد به مدت ۴ روز تا ۲۲ بهمن ماه، روز پیروزی انقلاب اسلامی ادامه خواهد یافت. تصمیم گرفتیم کلامی چند درباره ایران پلاست چهاردهم در آستانه برگزاری و ضرورت برگزاری آن سخن بگوییم.
در این رویداد، که همواره از بزرگترین نمایشگاههای کشور بوده است، و می توان نسبت به سیزده دوره قبل آن با نگاهی منصفانه نگریست، و گفت کم و بیش به استثنای یکی – دو دوره، ایران پلاست در مجموع نمایشگاه پویایی بوده است که اگر هم در ادواری در حد اعتباری که در دوره های نخست برای خود دست و پا کرده بود، ظاهر نشده “تحریم های ظالمانه و یکسویه ایالات متحده ” بزرگترین نقش را داشته اند.
لیکن برای سال جاری با توجه به در نظر گرفتن جمیع شرایط، ما معتقد بودیم و هستیم که بهتر بود، نمایشگاه ایران پلاست برگزار نمی شد. علل آن هم پُر واضحست. یکی اینکه ما عمیقا معتقدیم که حفظ جان و سلامت صنعتگران، دانشجویان، تجار، بازرگانان، تولیدکنندگان و تمام افراد شاغل در زنجیره تولید مواد اولیه، محصولات، ماشین آلات پلیمری و مصنوعات و محصولات نهایی پلاستیک و … ارجح بر هر چیز دیگریست. برگزاری هر رویدادی در شرایطی که متخصصان کشور، مدام از افزایش شیب مبتلایان و متوفیان خبر می دهند، و به صورت مداوم خطر موج چهارم بیماری را گوشزد می کنند، عملا عملی بر خلاف اعتقاد قلبی ماست چه اینکه می دانیم علی رغم ادعاهای موجود، متاسفانه به ادله فرهنگی همین پروتکل های نصفه و نیمه نیز به خوبی رعایت نخواهند شد و این یعنی کمک به بروز یک فاجعه دیگر. وانگهی از سوی دیگر، وقتی چنین اجتماعاتی رقم می خورد، با احتمال زیاد تشدید ابتلا، بار مضاعفی بر خانواده پزشکان و پرستاران کشور تحمیل می شود، که واقعا ضرورتی ندارد و جفا در حق این عزیزانست، که بیش از یکسال است که در خط مقدم با این دشمن نامرئی در جنگ و گریزند و اینطور که به نظر می رسد، یکسال دیگر هم باید در همین وضعیت باقی بمانند!
از این هم که بگذریم، حفظ برند یکی از وظایف برگزارکننده نمایشگاه است. اگر در نظر بگیریم که دغدغه برگزارکنندگان نمایشگاههای چون PLAST میلان، NPE آمریکا، CHINAPLAS و … دهها نمایشگاه معتبر دیگر در سطح جهان که یا اجرایشان را تا رفع نگرانی های کرونا به تعویق انداخته اند و یا کلا لغو کرده و به یک نمایشگاه مجازی قناعت کردند، نه سلامت غرفه گذاران و مخاطبان، که منافع خود بوده است، این مهم باید برای ایران پلاست هم صورت می گرفت. بله ایران پلاست این دوره با تمامی مخاطرات با حضور تنها ۲۰۰ غرفه گذار و در ۵ سالن برگزار می شود که از نقطه نظر ما، در شأن این رویداد نیست. هر چند جناب آقای مهندس بنوی، مدیرکل روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جلسه هم اندیشی با رسانه ها از ثبت نام اولیه چهارصد شرکت خبر دادند، اما چنانکه همان روز به اطلاع ایشان رساندیم چنین ارقامی در عمل بعید به نظر می رسد که مشارکت کنند و چنین هم شد. علت این گمانه زنی ما هم نه علم از عالم غیب که ارتباطات ما با تشکل ها و دانستن نظرات آنها، در زمینه برگزاری این رویداد بود. برای نمونه دو تشکل برای ماشین سازان پلیمری وجود دارد، که همانطور که مشاهده می کنید تقریبا اثری از هیچ یک از آنها و اعضایشان به عنوان مهمترین بخش حامی نمایشگاه وجود ندارد. البته چندین برند صاحب نام در زمینه ساخت ماشین آلات پلیمری هم به تنهایی و به صورت منفرد در این رویداد مشارکت دارند، که باید علت حضور آنها را در سیاست هایشان جستجو کرد، اما قاطبه قاطعی از این گروه که هر سال در ایران پلاست حضور به هم می رساندند، امسال عطای ایران پلاست به لقای آن بخشیده اند.
به هر حال، اگر در همه جای دنیا، یک ویروس به نام کرونا شیوع پیدا کرده است، تجمعات غیرضروری تعطیل شده اند، در کشور ما نیز باید چنین می شد یا لااقل برگزاری نمایشگاه تا زمان ایمنی به تعویق می افتاد، تا ایران پلاست چهاردهم، دست کم نظیر سال گذشته و سنوات قبلتر که تحریم ها هم بود، ولی دست کم تولیدکنندگان داخلی مشارکت حداکثری داشتند، برگزار می گردید. به راستی در یکسال گذشته در صنعت پلاستیک کشور ما در تمام بخش های آن، چه اتفاق خارق العاده ای افتاده است که نمی شد نمایشگاه صنعت پلاستیک و لاستیک را به تعویق انداخت. از محاسن به تعویق انداختن این رویداد، یکی دیگر این بود که شاید در این بین توافقی بین دول ایران و آمریکا حاصل می شد و آنگاه ایران پلاست چهاردهم می توانست، با حضور پر فدرت و دوباره شرکتهای خارجی هم برگزار گردد.
البته ما معتقدیم، هم رسانه های تخصصی در این زمینه کم کاری کردند، هم تشکل های بخش های مختلف صنعت پلاستیک. به اعتقاد ما راه هایی برای تعامل با مهندس بنوی وجود داشت تا دغدغه های صنعتگرن به اطلاع ایشان رسانده شود. صرفا در این راستا یک نامه نگاری ساده از سوی انجمن ملی صنایع پلیمر، با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی صورت گرفت که اقدام مثبت ولی ناکافی بود.
به هر حال، اگر ما با برگزاری نمایشگاه ایران پلاست در این روزها مخالفتی کردیم، نه به این خاطرست که با صنعت پلاستیک کشور عنادی داریم و یا با ایران پلاست مشکلی داریم، کمتر کسی است که نداند مووسس مجموعه رسانه ای صنایع پلاستیک یکی از کسانی بوده اند که از نخستین دوره این رویداد، برای ادوار مدیدی کتاب این نمایشگاه را به نشر رسانده و در راه جهانی شدن این برند چه زحمت ها که نکشیده و از اعتبار شخصی خودشان در خارج از کشور هزینه نکرده اند. از سوی دیگر شاید کاملترین تاریخچه شکل گیری و برگزاری ایران پلاست را نگارنده همین مطلب به رشته تحریر در آورده و در دو شماره متوالی صنایع پلاستیک {شماره های ۳۳۳ و ۳۳۴ } مکتوب و منتشر کردم که یقین دارم حتا خود پتروشیمی هم چنین تاریخچه مفصلی از رویدادی که برگزارکننده اش هست، نه دارد و نه جایی منتشر کرده است. اتفاقا ما دلسوزانه خواستار لغو و یا تعویق نمایشگاه ایران پلاست بودیم. محرز بود، که نمایشگاهی که لقب بین المللی را یدک می کشد، در سطح ملی برگزار خواهد شد و هیچ خارجی ای حاضر به گرفتن غرفه در این رویداد نمی شود. به اعتقاد ما این که نمایشگاه را به هر شکل ممکن در و هر شرایطی که وجود دارد، برگزار کنیم لطفی به ایران پلاست نیست، و چه بسا که برعکس باشد.
در انتها اما لازم می دانم اولا از زحماتی که قطعا ستاد برگزاری تا به اینجا و من بعد خواهد کشید، سپاسگزاری کنم. به هر حال آنها مجری نمایشگاه بوده اند و نقد ما به تصمیم به اجرای هر نمایشگاهی و از جمله ایران پلاست در شرایط شیوع و همه گیری کووید – ۱۹ است. حال اگر روی ایران پلاست تمرکز کردیم، و نمی گوییم ستاد مبارزه با کرونا به چه حقی اجازه چنین تجمعات غیرضروری را داده است، علت آنست که نمایشگاه تخصصی صنعت ما ایران پلاست است و ما را با ستاد ملی کرونا کاری نیست، ما ز یاران چشم یاری داریم …. !
علی رغم اینکه در همان جلسه هم اندیشی با جناب مهدنس بنوی خدمت ایشان عرض کردم، ما بنا به حضور نداریم با این حال عزیزان شاغل در روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، خاصه سرکار خانم علی پور و همکاران ایشان، تا لحظات آخری که امکان حضور وجود داشت، این لطف را به ما داشتند که این قدیم ترین صدای صنعت پلاستیک را از قلم نیانداخته و پیگیر حضور ما باشند، مع الوصف ما باورمان این بود که حضور در چنین نمایشگاهی هم به برند ایران پلاست آسیب می زند و هم باری است بر دوش جامعه زحمتکش پرستاران و هم مخاطره ای است بی جهت برای جان صنعتگران، لذا مبتنی بر این باور متاسفانه از حضور در این دوره انصراف دادیم.
لازم می دانم آرزو کنم، که این رویداد برگزار شود و ما بعدتر اخبار بدی در ارتباط با عزیزان همکارمان در این رویداد حضور به هم رساندند، به گوشمان نرسد. آرزو می کنیم که نمایشگاه در همین حد که برگزار می شود لااقل برای کسانیکه هزینه کرده اند و خطرات را به جان خریده اند، و حضور یافته اند دارای بازده مناسب باشد و نهایتا آرزومندیم که ایران پلاست چهاردهم به بهترین شکل ممکن برگزار شود، هر چند که شواهد امر فعلا چیز دیگری را نشان می دهد.
ترکیب غرفه ها و سالن های ایران پلاست چهاردهم:
راهنمای سالن های برگزاری ایران پلاست چهاردهم: