به گزارش صنایع پلاستیک، شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس، ضمن اعلام مخالفت با اعمال تخفیف در فرمول های قیمتی محصولات پتروشیمی نسبت به عدم شفافیت سامانه بهین یاب در معاملات بورس کالا و سواستفاده دلالان و سفته بازان، هشدار داد.
همواره حفره ها و شکاف های سامانه بهین یاب، از مواردی بوده است که مورد انتقاد بخش های گوناگون صنایع مرتبط با این سامانه در سراسر کشور بوده است اما معمولا این انتقادات معمولا از سوی فعالان و نشریه های تخصصی صنایع پایین دستی صورت می گرفت، لیکن کار به جایی رسیده است که شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس، که وظیفه فروش محصولات پتروشیمی این هلدینگ را عهده دارست، طی نامه ای به ریاست دفتر توسعه صنایع پایین دستی، خواستار ایجاد مکانیزیمی شفاف در ارتباط با معاملات پلیمرها و مواد شیمیایی در بورس کالا شده است.
در این نامه ضمن اشاره به افزایش ۳۰ درصدی خرید محصولات پتروشیمی در هفت ماهه نخست سال، این پرسش مطرح شده است که آیا واقعا این میزان افزایش خرید در نتیجه تولید واقعی صنایع پایین دستی یا تکمیلی است، و یا ردپای دلالان را باید در این افزایش حجم خرید محصولات مشاهده کرد، که با توجه به رکود تورمی حاکم بر این صنایع، پر واضح است که این تقاضا کاذب و تقاضای سفته بازانه در بازار پلیمرهاست.
این نامه پس از آن منتشر می شود که طی روزهای اخیر چندین و چند انبار، که در آنها هزاران تن محصولات پتروشیمی دپو شده بود، توسط تعزیزات حکومتی کشف و ضبط شده است. به صورت کلی، یکی از ادله مضمر در این نامه که البته به آن اشارتی کوتاه هم شده است، علاقه شرکتهای پتروشیمی به صادرات محصولاتشان می باشد، که متاسفانه در سنوات گذشته باعث بی اعتنایی به نیاز بازار داخل هم می شد، اما علی الحساب این شرکتها و از جمله شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس، به درستی اعلام می دارند، اگر قرارست که محصولاتشان در بورس کالا توسط عده ای دلالال و سفته باز خریداری شده و بعد به شکل قاچاق به کشورهای همسایه ارسال گردد، چه بهترست که خود این پتروشیمی ها، صادرات را تمام و کمال انجام دهند، و ارز ناشی از آن را به کشور که به شدت نیازمند آنست، بازگرداند. توجه داشته باشید در نبود صادرات نفت، یا کاهش شدید آن، مهمترین منبع درآمد ارزی کشور محصولات پتروشیمی است.
متن این نامه در ادامه آمده است:
سرکار خانم مرضیه طهماسبی؛
رییس دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی؛
با سلام و احترام؛
بازگشت به نامه ۹۹۰۹۰۹۰۰۱ مورخ ۱۳۹۹/۰۹/۰۹ اتحادیه سراسری تعاونی های تامین نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی و نامه شماره ۹۹/۲۲۰ مورخ ۱۳۹۹/۰۹/۱۵ انجمن ملی صنایع پلیمر ایران به استحضار می رساند:
۱-از دلایل عدم استقبال خریداران از محصولات پتروشیمی عرضه شده در بورس کالای ایران ثبات نسبی قیمت ارز و کاهش فاصله قیمت ارز در بازار آزاد با ارز نیمایی است. به نحوی که هر چه این تفاوت بیشتر شود، تقاضای خرید نیز بیشتر می شود و پندار موجود از این شرایط افزایش تقاضای واسطه ای است.
۲- در ۷ ماه نخست سال ۱۳۹۹، نوسانات ارزی و در نتیجه آن، تقاضای کاذب ایجاد شده در بورس کالا موجب از دست رفتن فرت تجاری صادراتی و عدم تحقق تعهدات ارزی شرکت تولیدی پتروشیمی و در نتیجه فشار بر بازار ارز شده است.
۳- همان گونه که استحضار دارید، افزایش حدودا ۳۰ درصدی معاملات در سال ۱۳۹۹ با فرض نکات یاد شده در بالا، همواره این پرسش را ایجاد می کند که آیا صنایع پایین دستی در نتیجه افزایش تولیدات خود، منتج از افزایش تولید و نرخ رشد اقتصادی، به افزایش مواد اولیه نیاز داشته و یا محصولات عرضه شده در بورس کالا به دست مصرف کننده نهایی نرسیده است!! بنابراین مجددا خواهشمندست در مکانیسمی شفاف مشخص شود چه مقدار از محصولات عرضه شده در بورس کالا در این صنایع مصرف شده و در صورت صادرات، آیا تعهدات برگشت ارز به منظور تنظیم این بازار نیز در آن دیده شده است یا خیر؟
۴-روند افزایش قیمت محصولات عرضه شده در بورس کالا به دلیل افزایش قیمت جهانی است، همان گونه در صورت کاهش به همان صورت اعمال می شود، و به طور همسان در بحث خوراک مورد نیاز بخش تولید مجتمع های پتروشیمی نیز در بازارهای جهانی مشاهده می گردد، قیمت اتیلن، پروپیلن، PX، و … همگی روند افزایشی را طی می کنند که این خود بر افزایش هزینه های تولید نیز اثر دارد و اعمال تخفیف در فرمول های قیمتی محصولات عرضه شده در بورس کالا را توجیه پذیر نمی نمایند.
۵- مقادیر کف عرضه اعلام شده توسط دفتر صنایع پایین دستی پتروشیمی، با وجود هشدارها و نامه نگاری های انجام شده در بعضی موارد تا ۱۳۰ درصد مقدار تولید بوده است که این موضوع دو تهدید را به وجود می آورد:
الف) عدم امکان ایفای تعهدات فروش بورسی و در نتیجه شکایات واصله و برداشت هزینه های مذکور از حساب مجتمع ها؛
ب) عدم امکان عرضه صادراتی و بسته شدن شریان صادرات و ارزآوری کشور و از دست رفتن مشتریان و کانال محدود باقی مانده
۶- پیرو نامه شماره ۱۰۸/۵۵۳۲۶ -ص پ مورخ ۱۳۹۹/۰۹/۰۹ دبیر محترم کمیته تخصصی پتروشیمی و بند سوم نامه حاضر، خواهشمند است به منظور جلوگیری از رانت خصوصا قیمت بین خرید در بورس کالا و بازارهای صادراتی کشورهای همسایه و نیز کمک به مصرف کنندگان واقعی از طریق استفاده از راهکارهای حمایتی نسبت به شفاف سازی اقدام مقتضی معمول فرمایید؛
رضا عبادزاده
مدیرعامل