به گزارش صنایع پلاستیک، یکشنبه یازدهم آبانماه ۱۳۹۹ دفتر توسعه صنایع پایین دستی پس از دو هفته که به علت تعطیلات رسمی اول هفته، قیمت های پایه را در روزهای دوشنبه اعلام کرده بود، به سیاق و روال سابق خود بازگشت و قیمت پایه جدید مواد پلیمری و شیمیایی را برای مدت یک هفته تا روز یکشنبه، ۱۸ آبانماه اعلام کرد.
قیمت های اعلام شده تا یکشنبه آتی، ۱۸ آبانماه مبنای معاملات در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران هستند.
یکشنبه ۱۱ آبانماه قیمت دلاری نیمایی موثر در کشف قیمت های پایه، که همان قیمت میانگین ماهیانه خرید و فروش دلار نیمایی منتهی به یازدهم آبانماه است، ۷.۱۹۸ ریال نسبت به هفته گذشته افزایش داشت و به رقم ۲۵۳.۲۲۶ ریال رسید که نسبت به هفته گذشته { دوشنبه ۵ آبان} شاهد رشد ۲.۹۳ درصد در این آیتم فرمول کشف قیمت های پایه مواد پلیمری و محصولات پتروشیمی بودیم. به بیان دیگر، تنها میانگین ماهیانه دلار نیمایی سه درصد افزایش را به قیمت های پایه تحمیل می کرد.
در سوی دیگر قیمت جهانی پلیمرها قرار داشت که این هفته در اکثر گریدها، افزایش داشت هر چند افزایش آنها جز یکی دو گروه کالایی و گرید چندان قابل توجه نبودند. اما همین افزایش نسبی قیمت های جهانی پلیمرها و نیز رشد حدودا سه درصدی دلار نیمایی، به عنوان دو رکن اصلی کشف قیمت های پایه سبب شد تا مانند هفته های گذشته، قیمت پلیمرها به صورت گروهی افزایش یابد.
بیشترین میزان رشد قیمت به SBR و ABS و PE 100 و گروه پلی استایرن معمولی تعلق داشت که به ترتیب ۱۰.۲۵، ۷.۷۷، ۷.۳۱، ۶.۷۲ درصد بر ارزششان نسبت به هفته گذشته افزوده شد. از دیگر گروه های کالایی پلیمری که رشد قابل توجهی به ثبت رساندند گروه پی وی سی ها بودند که ۵.۴۶ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساندند. در سویه دیگر بازار، پلی اتیلن سنگین تزریقی، پلی اتیلن سنگین دورانی و انواع PET بطری به ترتیب با ۱.۹، ۱.۹۵ و ۲.۱۳ درصد حائز کمترین میزان افزایش در قیمت پایه شان گردیدند.
در مجموع بازهم با وجود ثبات نسبی برخی از گریدها در بازارهای جهانی، اهرم دلار نیمایی سبب گشت تا قیمت های پایه در داخل کشور به شکل همه جانبه افزایشی باشند و این موضوع به صورت عدم رقابت پذیری در بازارهای هدف صادراتی و نیز رکود در خریداری محصولات و مصنوعات پلیمری به علت قیمت تمام شده خارج از قدرت خرید خانوارها، در بازارهای داخلی، خود را نشان خواهد داد و صنایع تکمیلی یا پایین دستی علی الخصوص صنعت پلاستیک را که همین حالا هم حال و روز خوشی ندارند، با مشکلات عدیده مواجه خواهد ساخت.
برای نمونه گروههای کالایی نظیر اکریلونیتریل بوتادین استایرن، پلی استایرن معمولی و مقاوم و حتا استایرن بوتادین رابر در سه هفته اخیر، دست کم ۲۵ درصد و یا بیشتر با افزایش قیمت پایه همراه بوده اند. این موضوع یعنی رشد حداقل ۱/۴ قیمت پایه مصرف کنندگان این گریدها به عنوان مواد اولیه، قطعا در تامین و تهیه محصولات نهایی خود با مشکل مواجه خواهند شد. گروه کالایی پی وی سی هم وضعیت بهتری ندارد. وقتی به انواع پلی پروپیلن چه نساجی و چه شیمایی می رسیم، فارغ از روند افزایشی طولانی مدت قیمت های پایه، رقابت های سنگین و بی چارچوب سبب می گردد، تا این گروه از صنعتگران پلیمری نیز با مشکل تامین مواد اولیه مواجه شوند. امیدست که دفتر توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی به وظیفه ذاتی خود که همانا حمایت از صنایع تکمیلی یا پایین دستی عمل نماید، چه اینکه کم کم با ادامه این روند دائما افزایشی در بازار داخلی پلیمرها، واردات اکثر گروههای پلیمری حتا با همین قیمت دلار نیز مقرون به صرفه خواهد کرد و مطمئنا چنین شرایطی خوشایند هیچکس نیست.
جدول مقایسه ای قیمت پایه پلیمرها در تاریخ ۵ و ۱۱ آبانماه ۱۳۹۹
جدول مقایسه ای قیمت پایه مواد شمیایی در تاریخ ۵ و ۱۱ آبانماه ۱۳۹۹: