به گزارش صنایع پلاستیک، امروز یکشنبه سیزدهم مهرماه ۱۳۹۹، قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی مانند هر یکشنبه صورت گرفت. پس از هفته ها اعتراض و همچنین هفته ها رشد مستمر قیمت پلیمرها و رسیدن به قله های تاریخی، بالاخره کمیته تخصصی پتروشیمی تصمیم گرفت که فکری به حال کابوس رشد دلار نیمایی بکند و از همین رو دیروز، مصوبه ای داشت که مبنی بر آن قرار شد تا میانگین ماهانه خرید و فروش دلار نیمایی مبنای کشف قیمت پلیمرها باشد. قیمت جهانی و میانگین آنها نیز همچنان به عنوان فاکتور دوم در تعیین قیمت پلیمرهاو مواد شیمیایی نقش بازی خواهد کرد.
تفاوتی که استفاده از میانگین ماهانه خرید و فروش دلار نیمایی با میانگین هفتگی آن دارد اینست که میانگین ماهانه، شیب رشدش کمتر از میانگین هفتگی است. بر همین مبنا، امروز میانگین قیمت خرید و فروش دلار نیمایی به صورت ماهانه رقم ۲۲۰.۹۴۱ ریال منظور می شود که نسبت به هفته گذشته که قیمت دلار نیمایی در فرمول کشف قیمت ها ۲۲۵.۸۲۸ ریال در نظر گرفته شد، شاهد افت ۴.۸۸۷ ریالی هستیم. اما اگر قرار بود که از میانگین هفتگی خرید و فروش دلار نیمایی استفاده شود، آنگاه شاهد بودیم که این هفته دلار نیمایی با رشدی معادل ۹.۱۸۱ ریال مواجه می شد.
از سوی دیگر، قیمت جهانی پلیمرها در مجموع در این هفته ثبات نسبی داشت و در بیشتر گریدها به سمت کاهشی شدن تمایل داشت. قرار گرفتن اثرات آیتم قیمت جهانی پلیمرها و روند کاهشی قیمت دلار نیمایی، این نوید را می دهد تا بالاخره پس از هفته ها فشار بی جهت بر گرده صنایع پایین دستی، این هفته قیمت پلیمرها و مواد شیمیایی در ایران می تواند، مانند سایر نقاط دنیا باشد و رنگ و بویی کاهشی داشته باشد.
هر چند این گام، موقتا شاید مرهمی باشد برای صنایع پایین دستی و از رشد بیشتر و افسارگسیخته تر قیمت پلیمرها و مواد شیمیایی جلوگیری کند و حتا آنرا مقداری کاهشی نماید، اما در نهایت ما معتقدیم که این که قیمت دلار در تعیین قیمت پایه پلیمرها نقش داشته باشد، اصولا اقدامی از پایه نادرست است و مزیت نسبی را تنها برای پتروشیمی ها حفظ می کند و صنایع پایین دستی به عنوان یکی از اشتغالزا ترین بخش های صنعت و اقتصاد کشور، از مزیت نسبی وجود منابع بیکران هیدروکربوری محروم می شوند. به این ترتیب که پتروشیمی ها، خوراک، تجهیزات، نیروی کار و … خود و در مجموع بیش از نود و پنج درصد هزینه های خود را به ریال پرداخت می کنند، اما در نهایت محصولاتشان را در بازار داخل، با قیمت دلار می فروشند؟ این می شود که حاشیه سود پتروشیمی ها، دو رقمی و چند برابر می شود و به جای، حاشیه سود صنایع پایین دستی، اگر اصولا با این قیمت ها تولید ارزش داشته باشد و برای تولید محصولات پلیمری و شیمیایی توجیه اقتصادی وجود داشته باشد، روز به روز با کاهش حاشیه سود و در نهایت تعطیلی واحدهای خود رو به رو می شوند. همانطور که بارها اشاره کرده ایم، تنها راه جایگزین کردن فاکتور دلار، به علت نوسانی بودن آن است و اگر می خواهیم که قیمت های جهانی بر قیمت داخلی اثرگذار باشد، به نظر می رسد استفاده از میانگین قیمت پلیمرها در بازارهای جهانی کافی باشد. به هر حال، این هم یک راه حل موقت دیگرست که مانند کاهش سهمیه بهین یاب پی وی سی در پیش گرفته شده است. اصولا کمیته تخصصی پتروشیمی، استاد راه حل های کوتاه مدتی است که خیلی زود تاریخ مصرف آنها به پایان می رسد.
نرخ دلار برای کشف قیمت پایه مواد پلیمری و شیمیایی این هفته، ۲۲۰.۹۴۱ ریال در نظر گرفته شده است که همانطور که پیشتر گفته شد، ۴.۸۸۷ ریال نسبت به یکشنبه گذشته ششم مهرماه کاهش دارد . کاهشی که معادل ۲.۱۶ درصد است. این کاهش قیمت دلار، به علت محاسبه قیمت دلار نیمایی به صورت میانگین ماهیانه به جای میانگین هفتگی است.
این قیمت ها برای مدت یک هفته تا ۲۰ مهرماه مبنای معاملات در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران خواهد بود.
لینک دانلود قیمت های پایه جدید
جدول مقایسه ای قیمت پایه پلیمرها در ششم و سیزدهم مهرماه ۹۹